Άνθρωποι με Αναπηρία: Τι πρέπει να πράττουν Πολιτεία και πολίτες Συνέντευξη Μάκη Μπαλαούρα στην ΕΡΤ Πύργου

Συνέντευξη Μάκη Μπαλαούρα στην ΕΡΤ Πύργου στη Χρύσα Ζούπη
Δ. : Μου έκανε εντύπωση μία ανάρτηση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι Σπαρτιάτες έριχναν τα άτομα με αναπηρία στον Καιάδα, γιατί όντως πραγματικά ο Καιάδας δεν ήταν μόνο στη Σπάρτη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και τώρα.
ΜΜ. Γι’ αυτό το έγραψα και εγώ. Εδώ έχουμε και το εξής ιστορικό γεγονός , οι Σπαρτιάτες για να ξέρουν και οι ακροατές σας, είχανε πρόβλημα στον Β΄ Μεσσηνιακό πόλεμο. Ζητήσανε βοήθεια από τον προαιώνιο εχθρό τους, τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι για να τους χλευάσουνε τους έστειλαν τον Τυρταίο, έναν κουτσό ποιητή. Τους κουτσούς οι Σπαρτιάτες τους ρίχνανε στον Καιάδα και τους ποιητές δεν τους θέλανε. Δεν τους θεωρούσανε ικανούς για αγώνα και πόλεμο. Στείλανε τον Τυρταίο ο οποίος επειδή ήτανε ποιητής, τους εμψύχωσε, έγραφε παιάνες . Ακόμα και ο εθνικός ύμνος των Σπαρτιατών (ας τον πούμε έτσι) είναι ωδή του Τυρταίου. Αυτό ήτανε μία μεγάλη νίκη για τους ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι πρέπει να έχουν (η κοινωνία οφείλει να έχει) όλες τις ίσες ευκαιρίες που έχουμε και όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουμε κανένα πρόβλημα κινητικό ή οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς η κοινωνία μας είναι πολύ πίσω σε αυτά τα πράγματα. Εδώ συνεχίζετε μια λογική εγκλεισμού, παρά τον αγώνα τον μεγάλο των γονέων τους και των εκπαιδευτικών τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε προσλήψεις αναπήρων και συγγενών τους
Δ. Θα ήθελα να σε ρωτήσω ο Καιάδας ο σημερινός είναι το Κράτος, ή τη κοινωνία; Τί είναι τελικά;
Μ. Και τα δύο είναι. Η κοινωνία βγάζει και το κράτος που της ταιριάζει. Η κοινωνία επομένως δεν θέλει τους ανθρώπους με προβλήματα, τους ανάπηρους. Τους θεωρεί κάτι διαφορετικό από αυτούς , τους «κανονικούς» δηλαδή. Δεν υπάρχει ούτε ορατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, ούτε κανονικότητα, τους έχει στερηθεί. Και τα δύο έχουν στερηθεί και δεν έχουν και φωνή Και δεν έχουν φωνή και παρόλα αυτά τελικά γίνονται οι νικητές της ζωής. Άρα εμείς είτε είμαστε στην πολιτική, είτε είμαστε πολύ περισσότερο στην κοινωνία, πρέπει να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις. Εμείς σαν κυβέρνηση το 2016 κάναμε κάτι απλό. Απλό αλλά πάρα πολύ σημαντικό, ψηφίσαμε ότι θα υπάρχει μοριοδότηση για θέσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Δήμους , ΔΕΗ,ΟΤΕ – πριν την ιδιωτικοποίηση τους) θα μπαίνανε το 10% των ανθρώπων που θα προσλαμβάνονται, θα ήταν από ανθρώπους ανάπηρους. Επίσης δώσαμε και 5% δυνατότητα στους συγγενείς των ανάπηρων να μπαίνουνε. Δύο πράγματα κοινωνικά. Δηλαδή μία μητέρα ενός παιδιού που είναι ανάπηρο θα μπορούσε να βρει με αυτή την ποσόστωση, που είναι πάρα πολύ σημαντική, δουλεία για να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί, να του κάνει ότι μπορεί για να γίνει κάτι και αυτό.
Δ. Εγώ Μάκη νομίζω θα έπρεπε το κράτος να επιμείνει σε κάτι πολύ σημαντικό.
Μ. Το κράτος είναι οι κυβερνήσεις. Το κράτος δεν γίνεται μόνο του. Είπα προηγουμένως διαμορφώνεται από την κοινωνία και η κοινωνία βγάζει και κυβερνήσεις. Εδώ αυτό το παράδειγμα που είπα για το νόμο του 2016, τον που τον πάγωσε μόλις ήρθε η ΝΔ.
Επιφανείς πολιτικοί και καλλιτέχνες ανάπηροι
Δ. Εγώ δεν θα μπω σε κομματική αντιπαλότητα. Σε αυτήν την εκπομπή λέμε απόψεις..
Μ. Μισό λεπτό. Το πάγωσε όμως. Είναι γεγονός. Το 10% συν 5% που είπα προηγουμένως είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα δεν το έχουν οι ανάπηροι, απλά δεν προσλαμβάνονται. Δεν θέλω πράγματι να μπω σε τέτοια αντιπαλότητα όμως είναι γεγονός. Δεν λέω αν είναι καλός ή κακός ο Μητσοτάκης, λέω ότι συνέβη αυτό το τρομακτικό απαράδεκτο γεγονός. Να κόβονται θέσεις ανάπηρων και οι συγγενείς τους. Δεν μπαίνω σε πολιτικολογία εγώ και λέω επομένως, πρέπει όλα αυτά να τα δει η κοινωνία. Εμείς πρέπει να είμαστε σαν κοινωνία, σαν πολίτες, κυρίως σαν πολίτες τέτοιοι που να δίνουμε ίσες ευκαιρίες. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο. Εμένα μου θυμίζει ένα τραγούδι του Μαχαιρίτσα που λέει « ΜΑ ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ, ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΝΑ ΠΑΜΕ». Να έχουν μία ζωή ίση με την δικιά μας. Όπως και εμείς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με μεγαλύτερη δυνατότητα και μεγαλύτερη δύναμη ταυτόχρονα και με πολλή ανοχή από την υπόλοιπη κοινωνία, είτε στους διαγωνισμούς για να μπούμε στις σχολές μας, είτε στους διαγωνισμούς για να μπούμε στον δημόσιο τομέα, είτε όλα αυτά, πρέπει να δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ θέλω να θυμίσω ότι υπάρχουν και στην πολιτική, ο Ρούσβελτ. Ο Ρούσβελτ που έγινε τρεις φορές μάλιστα, ήταν εξαίρεση από το σύνταγμα τους γιατί ήτανε πόλεμος. Απαγορεύεται πάνω από δύο θητείες ένας πρόεδρος της Αμερικής και έγινε για αυτόν που ήταν ανάπηρος. Ο Χόκινγκ , ένας άνθρωπος σε ένα καροτσάκι, ανάπηρος τελείως, μίλαγε μέσω ενός ηχητικού που είχε φτιάξει ο ίδιος, τεράστιος επιστήμονας ανάπηρος. Δηλαδή στις τέχνες, είπα προηγουμένως τον Τυρταίο που ήτανε ποιητής. Πόσοι τέτοιοι καλλιτέχνες; Σκηνοθέτες ανάπηροι στο καροτσάκι, όπως ο Αντώνης Ρέλλας. Όχι την καρέκλα του σκηνοθέτη αλλά σε καροτσάκι αναπηρικό.
Τους στερούν και αυτονόητα πράγματα
Δ. Δεν ξέρω πως μπορώ να σε διακόψω, γιατί εσύ όταν ξεκινάς τον λόγο δεν μπορεί κανένας να σε διακόψει.
Μ. λέω όμως γεγονότα τα όποια πρέπει να τα ακούνε οι ακροατές μας. Γιατί οι άνθρωποί αυτοί δεν ζητάνε τίποτα, θέλουν να μην είναι περιθωριοποιημένοι. Να έχουν συμμετοχή στα κοινωνικά αγαθά, στα δημόσια αγαθά, υπηρεσίες , σε όλα αυτά. Μου κάνει εντύπωση το εξής: ότι κάθε καλοκαίρι, δεν υπάρχει ένα καλοκαίρι που να μην παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, που οι δήμοι και η περιφέρεια αργούν να βάλουν τα Seatrac. Είναι γεγονός αυτό; Μα γιατί ; Δεν ξέρουν ότι θα έρθει το καλοκαίρι; Δεν ξέρουν ότι πρέπει να φτιάξουν Seatrac; Γιατί πρέπει να έρθουν τα τέλη Ιουλίου για να μπουν και να φωνάζουνε οι ανάπηροι;
Δ. Πολύ σωστά. Θα ήθελα τώρα να σου πω Μάκη μου, επειδή έχεις άποψη πάνω σε αυτά τα θέματα και νομίζω είσαι καταρτισμένος από την κοινωνία που σε πλησιάζει και σου λέει τα προβλήματα της, ο κύριος Χατζηδάκης ο Υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε τέσσερις δράσεις, που αφορούν την στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Εγώ θεωρώ ότι θα σου διαβάζω ένα ένα και να κάνουμε σχολιασμό. Θα ήθελα την γνώμη σου. Στο 1ο μέτρο που ανακοίνωσε ήταν η γενίκευση της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας , κάρτας αξιοπρέπειας όπως την είπε, που ξεκίνησε…
Μ. Το ψηφιακό μόνο του δεν λέει τίποτα..
Δ. Ένα λεπτάκι. Που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Νοέμβρη. Κάρτα αξιοπρέπειας, αυτό μου θυμίζει ότι υπάρχει ένα μητρώο καταγραφής ατόμων στον Καιάδα. Γιατί αν θέλαμε κάρτα αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία δεν θα τους περνάγαμε από 15 επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν .
Μ. Άσε αυτό, το οποίο είναι προσβολή στον πολίτη.
Δ. Είναι προσβολή της αξιοπρέπειας των πολιτών.
Μ. Πάει ένας που έχει χάσει το πόδι του και τον περνάνε ΚΕΠΑ , για να δούνε το πόδι του αν έχει φυτρώσει. Αν είναι δυνατόν.
Δ. Αυτό όμως θα έπρεπε να το δει και η αντιπολίτευση τώρα, ως κυβέρνηση, ότι θα πρέπει κάποτε να λήξει αυτό. Δηλαδή ο Διονύσης Καλαματιανός όταν ήταν στο Υπουργείο Εργασίας, στον ΕΦΚΑ, έκανε για πρώτη φορά , μας κάλεσε να μιλήσουμε για το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό γνωμάτευσης, που ήταν πολύ σημαντική αρχή. Όμως θεωρώ ότι η κάρτα αξιοπρέπειας δεν είναι η καταγραφή των ατόμων σε μία κάρτα, είναι να μην περνάει επιτροπή πάλι και πάλι και μέσα στις επιτροπές να υπάρχουνε γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων . Δεν μπορεί μέσα στην επιτροπή να υπάρχουν γιατροί , οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πάθηση που περνάς και σου βάζουν ένα 10% ένα 5% ή σε χλευάζουν ή σου δημιουργούν προβλήματα ψυχολογικά. Κανονικά για μένα οι επιτροπές των ΚΕΠΑ θα έπρεπε να περνούν αναλόγως με την πάθηση μέσα σε ένα νοσοκομείο, θα έπρεπε εκείνη την ώρα να κάνουν εξέταση, δηλαδή θα βλέπουν ότι άνθρωπος είναι ακρωτηριασμένος και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία εξέταση.
Μ. αυτό είπα μόλις προηγουμένως. Λέω ότι υπάρχουν αρρώστιες οι οποίες δυστυχώς δεν θεραπεύονται. Όταν είσαι ακρωτηριασμένος δεν μπορεί να βγει το πόδι σου ή το χέρι σου. Όταν βάζεις βαλβίδα στην καρδιά η βαλβίδα θα μείνει εφ΄ όρου ζωής. Είναι ακόμα βαρύτερες ασθένειες, βαρύτατες για τις οποίες τι να εξετάσεις; Δηλαδή η μυοπάθεια, η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια. Υπάρχουνε μόνο φάρμακα που δεν χειροτερεύουν την μυοπάθεια. Περί αυτού πρόκειται ακόμα. Έτσι δεν είναι;
Δ. και τα φέρνουν τα φάρμακα από το εξωτερικό χωρίς να έχεις γνώση τι αποτέλεσμα θα έχει στον οργανισμό σου.
Μ. Ακριβώς. Επομένως γιατί να σε εξετάσει κάποιος γιατρός; Γιατί και να ταλαιπωρείσαι και να πληρώνεις και λεφτά αλλά κυρίως είναι η ταλαιπωρία. Εγώ είχα ένα πρόβλημα με μία συγγενή μου και έτρεχα στην Καλλιθέα τέσσερις ώρα το πρωί, για να βάλω το όνομα μου στο χαρτί, γιατί όταν θα με φωνάξουνε, άμα έρθει η ώρα να με φωνάξουνε και πολλές φορές η ώρα δεν ερχότανε πότε γιατί είχανε προηγηθεί άλλοι που είχανε καθυστερήσει. Περί αυτού πρόκειται. Ανάπηροι άνθρωποι, εγώ ήμουν συγγενής ανάπηρου, ήταν και ανάπηροι μέσα, περιμένανε.
Δ. Το 2ο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η προώθηση προσωπικού βοηθού για την ενίσχυση ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Να δούμε πότε θα ξεκινήσει πανελλαδικά αλλά και στα νησιά. Θα ήθελα εδώ να σου πω ότι υπάρχουνε οι επιτροπές οι οποίες όταν πηγαίνει ένα άτομο με νοητική υστέρηση, που και αυτό δεν πρόκειται να γίνει καλά, θα είναι μια ζωή υποχρεωμένος ο γονέας ή και οι δύο οι γονείς, ο ένα να εγκλωβίζεται ο άλλος να δουλεύει, να μπορέσουν να διαφυλάσσουν το παιδί τους από οτιδήποτε κακό. Εκεί το κράτος δεν θα έπρεπε αντί για τον προσωπικό που λέει όταν περνάει επιτροπή να χρήζει και συμπαράστασης ως προς την βοήθεια που πρέπει να προσφέρει το έταιρο πρόσωπο και όχι ως προς την οικονομική βοήθεια που θα μπορεί κάποιος γονέας να πάρει έναν υπάλληλο….
Μ. Άκουσε με Χρύσα. Αυτό το μέτρο υπάρχει ήδη. Το θέμα είναι εάν εφαρμόζετε. Σου θυμίζω το περιστατικό ενός παιδιού, με κινητικά προβλήματα από την Γαστούνη, το οποίο δεν μπορούσε γιατί του κόψανε τον βοηθό που είχε. Είχε βοηθό, βάσει νόμου που υπήρχε παλιά. Δεν ξέρω αν το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή αν υπήρχε παλιά , ειλικρινά δεν το ξέρω. Δεν ξέρω, ούτε είναι σημαντικό αυτό. Σημαντικό είναι ότι το παιδί αυτό, του κόψανε τον βοηθό, έγινε μεγάλη φασαρία και εγώ είχα αρθρογραφήσει και τελικά με πήρε η μητέρα του παιδιού και μου λέει σας ευχαριστώ κ. Μπαλαούρα και ευχαριστώ όλη την κοινωνία Γαστούνης και ιδιαίτερα που σηκώσανε το θέμα , γιατί το παιδί μου βρήκε επιτέλους, μετά από 4 μήνες με αγώνες ξανά βοηθό. Υπάρχει αυτό, δηλαδή ο Υπουργός πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Διότι υπάρχει. Το θέμα είναι τώρα γιατί δεν μετακινούνε πόρους από κάπου αλλού, που πάνε και χαμένοι από δικούς τους….. Εμ μου λες να μην μιλάω πολιτικά. Λοιπόν που δίνουν αναθέσεις 7,5 δισ. έχουνε φτάσει. Δισεκατομμύρια οι αναθέσεις σε δικούς τους ανθρώπους και δεν έχουνε 50 εκατομμύρια; Ούτε καν 50 εκατομμύρια να βάλουνε γι αυτούς τους ανθρώπους; Είναι επομένως φούμαρα αυτά. Να βάλει λεφτά όχι να εφαρμόσει. Να βάλει λεφτά, αυτό είναι. Και άμεσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε και την Αποιδρυματοποίηση
Δ. ένα άλλο μέτρο που λέει είναι η ενίσχυση της αποΪδρυματοποίησης.
Μ. εδώ επίσης είναι …. Αυτός πουλάει μούρη, κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Καθαρά πράγματα. Λοιπόν είναι απάτη, διότι υπάρχει η αποιδρυματοποίηση από την εποχή της Θεανώς Φωτίου. Θα σου πω ένα παράδειγμά να καταλάβεις, αφορά όλους τους ανάπηρους και αυτά τα ιδρύματα που τρέχουνε στην επικαιρότητα, παραδείγματα με ιδρύματα, έτσι και εκεί πρέπει να το δούμε και εννοώ την Κιβωτό που υπάρχει…. Λέω ότι υπάρχουν προβλήματα. Αναφέρονται στην επικαιρότητα. Τι θέλω να πω; Εμείς λοιπόν είχαμε το ΚΕΠΕΠ στα Λεχαινά. Όλος ο κόσμος, όλη η Ευρώπη το ξέρει, το πρόβλημα. Πεθαίνανε παιδιά εκεί πέρα, έτσι. Το κέντρο των Λεχαινών, το ξέρεις αυτό έτσι; Λοιπόν είχανε έρθει τηλεοράσεις….
Δ. Το CNN είχε έρθει.
Μ. όλα τα πάντα… το BBC, τα πάντα είχανε έρθει. Είχαμε ξεφτιλιστεί. Λοιπόν κάναμε έναν Νόμο, δώσαμε 9,5 εκατομμύρια για την αποΪδρυματοποίση, βρήκαμε κτίρια στην περιοχή γύρω από τα Λεχαινά και στη Βάρδα, τα μισθώσαμε έτσι και αυτή η κυβέρνηση ευτυχώς δεν τα κατήργησε. Ευτυχώς, αλλά δεν μπορεί να μας λέει ούτε ο Χατζηδάκης ούτε η Υπουργός, η Ζαχαράκη να λέει ότι εμείς φέραμε την αποΪδρυματοποίηση! Εμείς την κάναμε, εμείς εμείς εμείς.
Δ. Για τα άτομα με αναπηρία δεν αφορά ποιος θα το φέρει ως θέμα και ποιος θα το επιλύσει.
Μ. όχι εμείς το κάναμε .Όχι όχι αφορά την κοινωνία κάνεις λάθος. Αφορά την κοινωνία διότι όταν ένα σπουδαίο μέτρο όπως είναι η αποΪδρυματοποίηση, πρέπει να εφαρμοστεί και έρχεται μία κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση και το κάνει, δεν μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να λέει το κάνω εγώ τώρα. Με τα λεφτά μάλιστα που είχαμε καλύψει εμείς, 9,5 εκατομμύρια. Δεν είναι δεκάρες αυτά. 9,5 εκατομμύρια ευρώ, αυτά τα λεφτά λοιπόν που δήθεν η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά και θέλει τον προϋπολογισμό, εμείς το κάναμε λοιπόν αυτό, σε μία εποχή πολύ δύσκολη, πάρα πολύ δύσκολη με μνημόνια, με τους δανειστές σαν τους νταβατζήδες πάνω από το κεφάλι μας, το κάναμε. Δεν κάνει τίποτα καινούργιο, δηλαδή εμείς, εκτός από την πρώτη η οποία είναι επίσης φούμαρα, διότι τι σημαίνει ηλεκτρονικό… είπες και συ μερικά πράγματα, δελτίο, ας το αυτό όμως, μην το σχολιάσω. Τα άλλα δύο που είπες είναι φούμαρα.
Δ. Το 4ο είναι η ένταξη των αναπήρων που επιθυμούν να μπούνε στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με επιχορήγηση του μισθού 75% και των εισφορών με επιδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Εδώ θέλω να πω Μάκη ότι από το 2010 και πιο πριν υπάρχει πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται όχι μόνο στα άτομα με αναπηρία αλλά και στα άτομα τα οποία αποφυλακίζονται και πρέπει να βρούνε δουλειά. Δηλαδή αυτό το πρόγραμμα υπάρχει παλαιόθεν.
Μ. Πρόσεξε, δεν είναι μόνο αυτό το πρόγραμμα το ειδικό, που υπάρχει πράγματι παλαιότερα, είναι ότι ο Χατζηδάκης πάλι εδώ πέρασε εξαπατά, δεν είναι απλώς φούμαρα τώρα, είναι εξαπάτηση. Ποια είναι η εξαπάτηση; Σου είπα και προηγουμένως ότι εμείς είχαμε εφαρμόσει Νόμο που παίρνουν από χέρι το 10% των προσλήψεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανάπηρους και το 5% που παίρνουνε συγγενείς αναπήρων. Αυτό το πάγωσαν και λένε τώρα θα σου δίνουν, αν σε προσλάβει, δεν υποχρεώνει κάποιον να τον προσλάβει. Αν σε προσλάβει ο εργοδότης, οποιοσδήποτε ιδιώτης ή δημόσιος εργοδότης, θα σου επιδοτεί το μισό. Μα το θέμα είναι να σε προσλάβει, δεν είναι να σου επιδοτεί το μισθό. Και αυτό είναι καλό, αλλά το πρωτεύον το κύριο το μεγάλο είναι να σε προσλάβει. Πρέπει να τον υποχρεώσεις ειδικά στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να παίρνουν το ποσοστό, είπαμε ένα 10%, μακάρι να το κάνανε και 15%, ο Τσίπρας έχει πει για 15%.
Το μήνυμα είναι: Δεν είμαστε ίδιοι, αλλά πρέπει να είμαστε ίσοι
Δ. Θα πούμε ότι ο Μάκης Μπαλαούρας είναι λίγο πιο ομιλητικός δεν μπορείς να τον διακόψεις αλλά οι απόψεις του είναι με δυναμική, θα ήθελα πραγματικά μέσα από μία κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση να είναι αυτή, εδώ δεν υπάρχει κομματική ιδιότητα, υπάρχει μία ιδιότητα και είναι μόνο μία και μοναδική ότι υπάρχει αναπηρία. Η εκπομπή είναι για τα άτομα με αναπηρία, είναι για τα ίσα δικαιώματα με δυνατή φωνή, για τους νικητές της ζωής. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι διαφορετικά από άλλους ανθρώπους, είναι μοναδικά και ως μοναδικά θα πρέπει να ακουστούν στους πολλούς, για να ξεχωρίζουνε οι μοναδικότητες που είναι τα άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς το κράτος το επίσημο, είπαμε ότι έχει κάνει δρόμο, πρέπει να κάνει δρόμο μεγαλύτερο, δεν πρέπει να πέσει στο τρυπάκι ότι πρέπει να κάνει πολιτική για την πολιτική αλλά να ασκήσει μία πολιτική η οποία θα διαφυλάσσει τα συμφέρονται των ατόμων με αναπηρία και όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Στην γραμμή μας είναι ο Μάκης Μπαλαούρας να μας πει έναν χαιρετισμό.
Μ. Εγώ χαιρετώ λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ, ευχαριστώ και τιμώ ταυτόχρονα τους ανθρώπους που ασχολούνται, είτε είναι στην κοινωνία είτε είναι στην πολιτική είτε είναι οπουδήποτε κλπ., όχι μόνο τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, κυρίως όμως αυτούς, αλλά και όλους όσους ασχολούνται, με τα προβλήματα των αναπήρων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι είμαστε ίσοι. Το μήνυμα είναι: Δεν είμαστε ίδιοι, αλλά πρέπει να είμαστε ίσοι. Και αυτό πρέπει να έχει μια κοινωνία ευνομούμενη. Τελεία και παύλα. Και τιμώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα παιδιά τους για τους συγγενείς τους, τους εκπαιδευτικούς και όλους σε όλη την κοινωνία που στους στηρίζει.
Δ. Να είσαι καλά Μάκη μου , ευχαριστούμε πολύ.
Μ. Ευχαριστώ και εγώ Γειά σας.