image_pdfimage_print

 

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τη συνεχιζόμενη εκτίναξη και) για τον μήνα Μάιο 2020, του ποσοστού ανεργίας κατά 25,13% (ένα από τα μεγαλύτερα στη μεταπολιτευτική περίοδο)!! Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στους 1.162.955, δηλαδή 233.559 περισσότερους άνεργους από τον Μάιο 2019!

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ που κατέγραψε τους τζίρους όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως την παρουσίασε η Εφ. Συντακτών, στις 45 μέρες της καραντίνας χάθηκαν 9 δισ. ευρώ από την αγορά και τις επιχειρήσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της χώρας. Και σε αυτές περιλαμβάνονται μόνο οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, όχι οι μικρότερες και ατομικές, για τις οποίες τα στοιχεία θα γίνουν γνωστά μετά τον Σεπτέμβρη. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι απώλειες θα αποδειχθούν διπλάσιες.

Τραγική κατάσταση, αν υπολογίσουμε και τις απώλειες από τον τουρισμό, που σύμφωνα με (μετριοπαθείς) εκτιμήσεις, θα φτάσουν τα 10 δισ.

Καλπάζει η οικονομική ύφεση

Η βαθιά οικονομική ύφεση πλήττει αλληλένδετα μισθωτούς (απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων), αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες-επιχειρηματίες.

Έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕ έδειξε ότι ο τζίρος έπεσε στο 50% του περσυνού και επειδή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα απασχολεί το 89% του εργατικού δυναμικού, οι επιπτώσεις στην εργασία είναι τεράστιες. Παράλληλα η μείωση μισθών κατά 20%-23%, οδηγεί σε ένα σπιράλ επιδείνωσης με μείωση ζήτησης >> απολύσεις >> χρεοκοπία!

Και σήμερα είμαστε ακόμα στην αρχή. Το τρίτο τρίμηνο του έτους θα καταπέσει το μιντιακό πέπλο των κυβερνητικών εξωραϊσμών και θα αποκαλυφθεί η καταστροφή…

Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνειδητοποιήσει την υφιστάμενη (και επερχόμενη) καταστροφή ή κρατάει τις γενναίες ενέσεις ρευστότητας για αργότερα, όταν θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας από την παρουσία των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων διεθνών-εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων. Γιατί, πως να εξηγηθεί η ανεπάρκεια και η προβληματική σύνθεση των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει πάρει;

Κυβερνητικές ασπιρίνες σε οικονομία στην εντατική

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ενώ η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας, οι μηχανισμοί ρευστότητας εξοβελίζουν το 90% των πληττόμενων. Στη Α΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής εγκρίθηκαν μόνο 52.500, δηλαδή το 7%-8%!!
  • Λίγα λεφτά, τοκογλυφικά πανωτόκια: Η ΕΚΤ χορηγεί τεράστια ρευστότητα στις τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο (έως -1%), αυτές δανειοδοτούν με απίστευτα πανωτόκια, έως 8% (μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας κλπ) για κεφαλαία κίνησης. Από τα 54 δισ. που μπορούν να πάρουν από ΕΚΤ, έδωσαν μόνο 4 δισ. και ζητούν ενχρήματες εγγυήσεις που φτάνουν το 40% του δανείου και με επιτόκια μέχρι 8%. Τις πήραν χαμπάρι και έτσι εμφανίστηκαν χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί π.χ. από Γαλλία που δίνουν, (και στην Ελλάδα), δάνεια με επιτόκιο 2%!!
  • Καταβολή πολλών μαζεμένων δόσεων: Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν από υποχρεώσεις από 31 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτέμβριου, αν δε δοθεί περίοδος χάριτος και νέες ρυθμίσεις δόσεων. Όσοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να καταβάλλουν μαζεμένα τις (τουλάχιστον 5) δόσεις που, που θα εξοντώσουν τους πάντες.
  • Πετάγονται εκτός όσες ατομικές επιχειρήσεις δεν απασχολούν προσωπικό και απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων μέσω φορολογικών ταμειακών μηχανών. Δηλαδή, εξαιρούνται από το πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη της επιστρεπτέας προκαταβολής 250.000 αυτοαπασχολούμενοι! Αυτοί περισσεύουν! 

Να αγωνιστούμε για Μείνουμε Όρθιοι. Όλοι μαζί!

*Μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ