image_pdfimage_print

Του Μάκη Μπαλαούρα
Η ενασχόληση μου για το φράγμα Πηνειού γίνεται για τρεις λόγους:
α) Για να μην επιτραπεί στους βουλευτές της ΝΔ να οικειοποιηθούν τα έργα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω την απόφαση του Υπ. Οικονομίας 977/ 11-6-2019, «με σκοπό την Ανακαίνιση, Ανάδειξη, Ασφάλιση και Διαχείριση των αποθεμάτων ύδατος του Φράγματος Πηνειού». Η μελέτη ύψους 3.500.000 €, άρχισε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη 2020.
β) Ότι είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε τη σημερινή κυβέρνηση, αν το παγώσει (όπως έκαναν επί 50 χρόνια), ή εάν διαστρεβλώσει το στόχο της.
γ) Για να γνωρίζουν πλήρως οι πολίτες της Ηλείας τα 7 μέτρα που προβλεπόταν από τους όρους της μελέτης. Συγκεκριμένα:
1. Διαχείριση των αποθεμάτων ύδατος, με υπογειοποίηση τους ώστε να μειωθούν δραστικά οι απώλειες νερού και βελτιωθούν οι τρόποι άρδευσης. (Σημειώνω ότι εμπράκτως το αποδείξαμε με τα 17,4 εκατομμύρια για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης που κινδυνεύει να χαθεί, επειδή είναι ελάχιστα πια τα περιθώρια υλοποίησής του).
2. Περίφραξη για προστασία της λίμνης και αποφυγή ατυχημάτων (θα πρόσθετα και χώρος βασανισμού-δολοφονίας σκυλιών!!!).
3. Δημιουργία παραλίμνιου δρόμου
4. Χώροι αναψυχής-τουριστικά καταλύματα
5. Ναυταθλητισμός με εγκαταστάσεις άθλησης-διαμονής αθλητών
6. Αγροτοτουριστικές μονάδες, κίνητρα δημιουργίας τους, προτεραιότητα στα παραλίμνια χωριά
7. Χλωρίδα και πανίδα περιοχής, με ενίσχυση και φροντίδα
8. Αξιοποίηση των 300 χιλιομέτρων δικτύου μονοπατιών της περιοχής-δημιουργία δικτύου ποδηλασίας.
9. Αρχαία Ήλιδα και δρυοδάσος Φολόης, ανάδειξη-οργανική σύνδεση με Λίμνη

Αντί για Όραμα δημιουργίας παραδείσου και ανάπτυξης, δάσος φωτοβολταϊκών
Αυτό ήταν το όραμα μας και το βάλαμε μπροστά για να γίνει πραγματικότητα, κάνοντας τα πρώτα σημαντικά βήματα. Είναι γνωστές οι άλλες και ισοδύναμες μεγάλες τεχνικές λίμνες στην Ελλάδα, όπως Κερκίνης και Πλαστήρα.
Γνωρίζουμε για τις παραδεισένιες αυτές περιοχές. Δεν αρκούσε όμως η δημιουργία τους. Οι επιπλέον εγκαταστάσεις, διεκδικήθηκαν από τους κάτοικους της παραλίμνιας περιοχής, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό, προχώρησαν με μεράκι και στην ανάπτυξη του τουρισμού τους(εκδρομές,ταβέρνες-καταλύματα υψηλής ποιότητας).
Απορώ, που ενώ υπάρχει παρόμοιος προγραμματισμός της ανάπτυξης της περιοχής, η κυβέρνηση κινείται στα μουλωχτά! Πως να εξηγήσει κανείς ότι προγραμματίζεται να τοποθετηθούν 180 μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών. Τι να δουν και τι να κάνουν εκεί οι περιηγητές; Αντί για τη όμορφη χλωρίδα της περιοχής θα «απολαμβάνουν» τη «χλωρίδα και πανίδα» των (κατ΄ ελάχιστον)146.000 πάνελ! Πάλι θα εγκαταλειφθεί η λίμνη με όλα τα παρεπόμενα προβλήματα…
Συνέπειες γνωστές: Εγκατάλειψη χωριών και ερήμωση της περιοχής
Παράλληλα, επιφέρει κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική καταστροφή στους εκδιωκόμενους κτηνοτρόφους, που νομίμως έχουν την αποκλειστική χρήση βοσκής στις εξωλίμνιες εκτάσεις, παραδίδοντας 4.500-6.500 στρέμματα, προς ενοικίαση σε επιχειρήσεις για επόμενα 25 χρόνια!
Δεν είναι τυχαία η άνωθεν σχεδιασμένη επιχείρηση. Απλώς βάζουν μπροστά «αυτοφοράκηδες».. Αν παρατηρήσουμε που θα πάει ο πακτωλός της ΕΕ του Ταμείου Ανάκαμψης, θα το αντιληφθούμε αμέσως. Η πράσινη ανάπτυξη για τη ΝΔ είναι να σπέρνονται παντού, ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά-ανεμογεννήτριες, προς όφελος 10-15 οικογενειών, καταστρέφοντας ανθρώπους, κοινωνία, περιβάλλον …