Δεν περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στην Κομισιόν, τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας
Για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει πλέον λόγο το Eurogroup, τόνισε ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας με τον Στάθη Σχινά και εξήγησε ότι αυτός ο προϋπολογισμός «είναι χωρίς μέτρα αλλά με αντίμετρα θετικά για τον άνθρωπο, που έχει υποστεί μεγάλη πίεση όλα αυτά τα χρόνια που τον οδήγησαν σε απόγνωση – αν θέλετε – και σε ταπείνωση. Μπήκαμε σε μια νέα φάση».
Ο βουλευτής εξήγησε ότι θα υπάρχουν ενδεχομένως παρατηρήσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά μέχρι εκεί. Η διαδικασία του εξαμήνου ισχύει, όπως σημείωσε, για όλα τα κράτη, όχι μόνο για την Ελλάδα και γίνονται παρατηρήσεις και προτάσεις.
Ο κ. Μπαλαούρας εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά η χώρας μας συμμετείχε ως κανονικό, ισότιμο μέλος στα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα και όχι ως παρατηρητής όπως συνέβαινε στα μνημονιακά χρόνια.
Ακούστε εδώ:
Ολόκληρη η συνέντευξη
Ερώτηση :
Τι προϋπολογισμό θα κάνετε ;
Aπάντηση :
Να πούμε πρώτα για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
Την προηγούμενη βδομάδα ήμουν -και είμαι- πάρα πολύ ευτυχής γιατί για πρώτη φορά η χώρα συμμετείχε σαν κανονικό μέλος στα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα. Τρία χρόνια τώρα συμμετείχα σαν παρατηρητής διότι ήμασταν εντός μνημονίου.
Τώρα είμαστε μια κανονική χώρα, μιλάμε ισότιμα με τους άλλους.
¨Εγινε μια εξαιρετική συνεδρίαση την προηγούμενη βδομάδα. Προέδρος ήταν ο γνωστός σε όλους μας φίλος αλλά και συμπαραστάτης σε όλα τα πράγματα της πορείας της χώρας στο τρίτο μνημόνιο, ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Εκεί έγιναν τοποθετήσεις και από μένα και από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, το Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μάλιστα, στην έναρξη της πρώτης μας τοποθέτησης, αποφύγαμε να αναφερθούμε στην ιστορία με τις περικοπές των συντάξεων. Και μας προκάλεσε ο ίδιος ο Γκουαλτιέρι λέγοντας ουσιαστικά : “δεν θα πείτε γι αυτά ; Όταν το είπαμε (θα το λέγαμε έτσι κι αλλιώς) το στήριξε θεωρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ευοδώσει στο αίτημα των συντάξεων λέγοντας πολλά πράγματα τα οποία έχουν δημοσιευτεί και στις εφημερίδες και σε κάποια μέσα. Στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο καταθέτει κάθε χώρα τον Οκτώβριο του κάθε έτους τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Εμείς λοιπόν καταθέτουμε τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν – μία παρένθεση εδώ, η Κομισιόν είναι το αποφασιστικό όργανο. Το Εurogroup πιά δεν έχει κανένα λόγο, δεν είμαστε σε επιτήρηση, δεν είμαστε σε μνημόνιο. Δεν έχει κανένα λόγο. Στο Εurogroup στις αρχές Δεκέμβρη, θα γίνει προφανώς συζήτηση όπως για όλα τα κράτη και θα υπάρξουν ενδεχομένως παρατηρήσεις από τους υπουργούς των οικονομικών της ευρωζώνης. αλλά μέχρι εκεί. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν στο Eurogroup. Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι για όλα τα κράτη της ΕΕ όχι μόνο της Ευρωζώνης. Ελέγχονται και μετά κάνει προτάσεις και συστάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα πρεπει να σας ενημερώσω και να ενημερωθούν και οι ακροατές σας, ότι υπάρχουν πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι η Ιταλία προφανώς, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία και η Κύπρος. Δηλαδή έχουμε χώρες οι οποίες έχουν παρατηρηθεί από την Κομισιόν με συστάσεις και πρέπει να υλοποιηθούν αυτές οι συστάσεις στην πορεία για την εφαρμογή του προϋπολογισμού τους 2019.
Άρα δεν είναι μόνο για τη χώρα μας. Η Κομισιόν το κρίνει με την αυστηρότητα κάποιων δεδομένων που υπάρχουν και κατευθύνσεων και πρέπει τα κράτη μέλη να συμμορφώνονται. Βεβαίως εκεί στη συμμόρφωση μπορεί να ανάλογα και με τη χώρα, μιλάμε τώρα πιο συγκεκριμένα, κάποια χώρα ανάλογα με τη δύναμή της να βάλει λίγο κρασί στο νερό της Κομισιόν όπως έγινε εδώ και δύο χρόνια με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Eρώτηση: Κύριε Μπαλαούρα, ξέρετε αν θα κατατεθεί το σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς περικοπές ;
Απάντηση : H χώρα μας θα καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού με τις προτιθέμενες παρεμβάσεις πάνω στο σχέδιο αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή. Θα είναι χωρίς την περικοπή των συντάξεων.
Ερώτηση : Με το 3,5 τοις εκατό πρωτογενές πλεόνασμα ;
Απάντηση : Αυτό ακριβώς, Δηλαδή, ας μη μπερδεύουμε τους ακροατές σας, εσείς τα ξέρετε… Υπάρχει ένα “σενάριο βάσης” του προϋπολογισμού αλλά δεν είναι το “βασικό σενάριο”. Αυτό έγινε από το 2010, όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν το σενάριο βάσης που είναι αυτό το οποίο υπήρχε από τον προηγούμενο χρόνο, μέσω του μεσοπρόθεσμου. Αν αλλάξει από μία χώρα κάτι, όπως το δικό μας τώρα που αλλάζει για το θέμα των συντάξεων και ορισμένα άλλα, τότε αυτό αναπροσαρμόζεται και λέγεται πλέον το βασικό σενάριο. Από “σενάριο βάσης” λέγεται “το βασικό”.
Ερ: Ωραία. Σημασία έχει ότι κατατίθεται ένας προϋπολογισμός με αντίμετρα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όχι με μέτρα.
ΜΜ.: Με αντίμετρα. Χωρίς νέα μέτρα. Και χωρίς περικοπή των συντάξεων.
Με αντίμετρα θετικά για τον άνθρωπο που έχει υποστεί μεγάλη πίεση όλα αυτά τα χρόνια που τον οδήγησαν σε απόγνωση κι αν θέλετε και σε ταπείνωση.
Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση για τα συγκεκριμένα θέματα που αναφέρθηκαν, όπως οι συντάξεις και όπως τα άλλα αντίμετρα. Η πορεία της χώρας από τους διεθνείς οίκους αλλά και από τα θεσμικά όργανα παγκοσμίως, δηλαδή όχι μόνο της ΕΕ, ακόμα και το ΔΝΤ αναγνωρίζει τις μεγάλες προόδους. Όλα τα στοιχεία της πορείας μας, όχι της μελλοντικής απλώς αλλά και της άμεσης, είναι πολύ θετικά. Έχουμε ρυθμό εξαγωγών που δεν έχει απαντηθεί από το 2006. Ακόμα και η οικοδομή άρχισε να παίρνει εμπρός, έχουμε ακαθάριστες ξένες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας. Κι έχουμε ένα ευνοϊκό κλίμα ανταπόκρισης και από τον κόσμο αλλά και από το εξωτερικό όσον αφορά στις προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας της χώρας μας.