Για τον προϋπολογισμό του 2019
Είναι ο πρώτοςεπεκτατικόςπροϋπολογισμός μετά από μια 10ετία, εντός πλαισίων, πράγμα πάρα πολύ σημαντικό, ενώ λύνει και πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν, λόγω Μνημονίου.
Δίνει ένα μέρος των χρωστούμενων της ελληνικής κοινωνίας προς τους πιο δυστυχείς και ευάλωτους συνανθρώπους μας, που φτωχοποιήθηκαν.
Ταυτόχρονα, δίνοντας π.χ. επίδομα στέγασης, είτε για ενοίκιο, είτε για στεγαστικό δάνειο σε 350.000 νέους ανθρώπους, ανοίγει προοπτικές και ελπίδες για τους νέους. Επιπλέον, πάνω από 600.000 συνταξιούχοι θα δουν από 1/1/2019 αυξήσεις στις συντάξεις τους, έστω και μικρές, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προνοεί, ότι με την αύξηση του εθνικού εισοδήματος, θα υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις. Είναι κινήσεις αυτές που δίνουν ανάσα και ελπίδα, αφού ακόμα και τα 20€ επιπλέον, μπορεί να σημαίνουν για κάποιον ότι βγάζει άλλη μια μέρα του μήνα.
Παράλληλα μπαίνουν μπροστά και άλλα ζητήματα, που δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε όλα μαζί αμέσως, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μικρές και φτωχές κατοικίες, 10 % κατά μέσο όρο εφέτος, 30% του χρόνου.
«Η ΝΔ δεν δικαιούται να μιλάει»
Η ΝΔ έχει δίκιο που αγωνιά και προσπαθεί να βρει επιχειρήματα, γιατί όλα τα επιχειρήματά της έχουν ανατραπεί: μιλούσε για 4ομνημόνιο, έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα, ότι θα υπάρξει κόφτης, ενώ ταυτόχρονα έσπερνε αμφιβολίες στην κοινή γνώμη, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. Θυμόμαστε όλοι ότι ενοχλήθηκε ακόμα και από την μη περικοπή των συντάξεων: υπάρχουν δηλώσεις του Βορίδη, της Μπακογιάννη, του Χατζηδάκη, ο οποίος είπε μπροστά στον Μοσκοβισί ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», εννοώντας ότι, επειδή είχαμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας για την περικοπή των συντάξεων, η συμφωνία έπρεπε να τηρηθεί!
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το υπερπλεόνασμα είναι εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά είναι η μόνη που δεν δικαιούται να μιλάει. Το υπερπλεόνασμα 3,5% που έχουμε υπογράψει, έχουμε πει και οι ίδιοι ότι είναι μεγάλο. Είχαμε προτείνει στους δανειστές πλεόνασμα 2% και μάλιστα ο Τσακαλώτος είχε πει «αφού δεν θέλετε να μειωθεί το 3,5%, να κάνουμε το 2% πρωτογενές και το 1,5% να πάει στις επενδύσεις», αλλά ούτε αυτό το δέχτηκαν. Η ΝΔ όμως είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% για μια υπερβαίνουσα τη δεκαετία περίοδο.
«Η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπρος και μαρσάρει»
Από τη στιγμή που πιάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, που μας είχε επιβάλει το ΔΝΤ, δεν είναι αναγκαία, ούτε από την πλευρά του δημοσιονομικού χώρου, γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος. Αλλά χρειάζονται σταδιακές κινήσεις και συμμαχίες, καλά αποτελέσματα στην οικονομία και φερεγγυότητα. Αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, διεκδικείς και έχεις όλες τις πιθανότητες να τα καταφέρεις.
Επίσης μπορείς να καταφέρεις και κάτι άλλο: Είναι υψηλή η υποχρέωσή μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Το 2019 θα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, ακόμα και το ΔΝΤ μιλάει για 2,5%, πολύ μεγάλη σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ε.Ε. , όπου η ανάπτυξη είναι ισχνή. Θα πρέπει ωστόσο να πείσουμε τους Ευρωπαίους, ότι με τόσο υψηλά πλεονάσματα, δεν θα μπορούμε να έχουμε εκτίναξη της ανάπτυξης. Επομένως, θέλουμε και μακάρι να το επιτύχουμε, να μειωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να έχουμε κάθε χρόνο.
Έχουμε ανατροπή όλων των δεδομένων, όσον αφορά στην ανάπτυξη εν γένει, αλλά και στα ειδικά στοιχεία της: Πρώτον έχουμε εκτίναξη των εξαγωγών, είμαστε στο 17% περίπου. Η Ελλάδα, η οποία ποτέ δεν είχε εξαγωγές και είχε πάντα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, αυτή τη στιγμή έχει και σχεδόν πλεονασματικό ισοζύγιο, αλλά και μεγάλες εξαγωγές. Δεύτερον έχουμε εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, καταγεγραμμένη με επίσημα στοιχεία. Για πρώτη φορά, ισχνά, το 2017 και τώρα πιο έντονα, αυξάνεται η καταγραφή οικοδομικών αδειών.
Έχουμε, όχι απλώς μηνύματα, αλλά πιστοποιήσεις, ότι η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπρος, το αυτοκίνητο της ελληνικής οικονομίας έχει μπει στο δρόμο του και μαρσάρει.
Για την επιχειρηματικότητα και τις αγκυλώσεις του ελληνικού Δημοσίου
Η γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους είναι δυσβάσταχτη. Δεν μπορούμε όμως μέσα στα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, με όλα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως το Μνημόνιο, να επιλύσουμε τέτοια μεγάλα προβλήματα. Πολλά προβλήματα είναι δομικά. Το θέμα της λειτουργίας του Δημοσίου χρειάζεται ανατροπή από τα κάτω, θα πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις από την Κυβέρνηση, το έχω θέσει επανειλημμένα σε κυβερνητικούς παράγοντες και στις ομιλίες μου. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που δημιουργούν αγκυλώσεις, στρεβλώσεις, υστερήσεις στις επενδύσεις. Είναι πράγματι μεγάλο πρόβλημα.
Παρ’ όλο που η αντιπολίτευση μας κατηγορεί, ότι είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα, είμαστε εμείς που φέραμε νόμο στη Βουλή, με τον οποίο μέσα σε πέντε λεπτά, μόνο με την αίτηση, δημιουργείς επιχείρηση και εκ των υστέρων ακολουθεί ο έλεγχος.
Είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθετεί την ύπαρξη βιομηχανικών περιοχών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες βιομηχανικές περιοχές, οι δυο-τρεις που υπάρχουν, είναι παράνομες.
Για τις τράπεζες
Το βασικό πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια και θα πρέπει να δουν πώς θα το αντιμετωπίσουν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η οποία προσφέρεται γι’ αυτό και έχει κάνει σχετικές υποδείξεις, και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κάνει ήδη κάποιες κινήσεις. Οι τράπεζες δεν μπορούν να εκτελέσουν τη βασική τους λειτουργία και αποστολή, που είναι να παίρνουν και να δίνουν χρήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεν εισροή χρημάτων, που είχαν «φύγει» έξω στη μεγάλη κρίση, αλλά οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Προσπαθούμε να το λύσουμε και μάλλον θα πάμε σε ένα μοντέλο σαν της Κύπρου, το οποίο είχε επιτυχία, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις.
Το μοντέλο της Κύπρου αφορά και την πρώτη κατοικία και θα δίνει τη δυνατότητα μεγάλου κουρέματος στο δανειολήπτη. Επιπλέον χρειάστηκε να ψηφίσουμε νόμο, προκειμένου να έχει η τράπεζα στην οποία έχει κάποιος οφειλές, στοιχεία του δανειολήπτη από όλες τις τράπεζες, κάτι που πριν δεν επιτρεπόταν και δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εάν κάποιος είναι μπαταχτσής, γιατί υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Δεν μπορεί όμως κάποιος να έχει καταθέσεις στη μια τράπεζα, να χρωστάει στην άλλη και αυτό να μην μπορεί να διασταυρωθεί. Είναι σημαντικά πράγματα αυτά που έχουμε κάνει και θα σημαδέψουν την πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας για τα επόμενα πολλά χρόνια.
«Δικαιωνόμαστε, επειδή τολμάμε»
Είμαστε η κυβέρνηση εκείνη, η οποία έκανε τομές, από τη διεθνή πολιτική και τα εθνικά θέματα, όπως το «Μακεδονικό», έως και τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, που ελπίζω να προχωρήσει. Είναι τομές που δεν τόλμησε να κάνει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Φοβόντουσαν όλοι το πολιτικό κόστος. Εμείς τολμάμε και πιστεύουμε ότι, επειδή τολμάμε, δικαιωνόμαστε. Υπάρχουν για παράδειγμα συντηρητικοί άνθρωποι, που ψηφίζουν πιθανόν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μας δίνουν συγχαρητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών – εγώ προσωπικά έχω εισπράξει τέτοια συγχαρητήρια. Μπορεί να μη μας ψηφίσουν στο τέλος, δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν μετακινηθεί πολιτικά, όμως σε αυτό το ζήτημα μας συγχαίρουν.
Για το νόμο Κατσέλη
Η θέση της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει το νόμο Κατσέλη, όχι να τον καταργήσει, όπως έδωσαν την εντύπωση ορισμένα μίντια, ενώ ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ήταν σαφής, όταν δήλωσε ότι θα αντικαταστήσουμε το νόμο Κατσέλη με κάποιον άλλον πιο ισχυρό νόμο και καλύτερο για όλους.
Όσοι έχουν υποβάλλει ή θα υποβάλλουν αιτήσειςμέχρι τις 31/12/2018, οπότε και λήγει ο νόμος, υπάγονται στην πρόνοια και την προστασία του νόμου Κατσέλη. Από το νέο έτος και μετά θα υπάρχει ο νέος νόμος, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της επεξεργασίας. Ο νόμος Κατσέλη είναι ένας βατήρας: από κει και πέρα, ο νόμος που θα φέρουμε θα είναι καλύτερος από τον ισχύοντα, επομένως ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει και όσους θα έχουν κάνει αίτηση πριν το 2019, με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη.
«Σύγκρουση με σοβαρότητα και με θέσεις»
Σε συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μας κατηγόρησαν ότι έχουμε διπλούς προϋπολογισμούς. Δεν έχουν αναγνώσει καν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Κάθε κράτος υποβάλλει δυο προϋπολογισμούς. Ο ένας που καταθέσαμε ήταν τα μέτρα, όπως εμείς τα είχαμε αποφασίσει, με το μεσοπρόθεσμο, αλλά όταν υπάρχουν εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, όλα τα κράτη αναπροσαρμόζουν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό. Εμείς λοιπόν, επειδή είμαστε πια μια κανονική χώρα, καταθέσαμε, όπως όλα τα κράτη της Ε.Ε., αυτούς τους προϋπολογισμούς, αλλά ο βασικός προϋπολογισμός, που πήρε την έγκριση της Ε.Ε., είναι αυτός που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
Λένε λοιπόν ότι έχουμε διπλούς προϋπολογισμούς, έναν για τους «κουτούς» Έλληνες, για να τους ξεγελάσουμε, και έναν για τους δανειστές. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Παντού αποτύχανε. Προσωπικά εγώ είμαι έντονα συγκρουσιακός και φαίνεται και όταν προεδρεύω, αλλά σε ένα πλαίσιο σοβαρότητας, όχι ευτελισμού και με θέσεις. Το επαναλαμβάνω συχνά αυτό, γιατί με έχει ενοχλήσει, αλλά δεν μπορείς για παράδειγμα να συγκρούεσαι και να λες ότι ο Τσίπρας πήγε στην Πάρο με 72 υπουργούς και συνοδούς, όπως είχε γίνει σάλος τότε, ενώ τελικά είχε πάει με τέσσερις υπουργούς αναγκαίους, όπως ο Σπίρτζης. Αυτή δεν είναι πολιτική, είναι μικροπολιτική, πρέπει το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει από αυτά. Έρχεται για παράδειγμα ο Μητσοτάκης στη Βουλή και μιλάει για την Παιδεία, λέει ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο κλπ. Ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας, ότι τα δύο τρίτα των παραβιάσεων εντός των Πανεπιστημίων συνέβησαν την τριετία, που προηγήθηκε ημών. Για ποια λοιπόν ευθύνη μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να εκχωρήσει τα Πανεπιστήμια, όπως και τις συντάξεις, στους ιδιώτες; Το μεγάλο φαγοπότι και εδώ!
«Η Ε.Ε. χρειάζεται συμμαχίες και συμβιβασμούς»
Οι Ιταλοί έχουν μια συμμαχική κυβέρνηση, η οποία έταξε πολλά πράγματα και δημιούργησε μια αίσθηση, θα έλεγα, συγκρουσιακή. Η Ε.Ε. χρειάζεται πολλή πίεση, αλλά το κυριότερο που χρειάζεται, νομίζω, είναι η δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών. Όταν πας και χτυπάς το κεφάλι σου σαν ταύρος, ακόμη και αν έχεις δίκιο, και η Ιταλία νομίζω πως έχει δίκιο, θα την πατήσεις. Πρέπει να δημιουργήσεις συμμαχίες, να πείσεις τους διάφορους εταίρους και μετά να πείσεις όσο μπορείς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ότι πρέπει να πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Με συμβιβασμούς; Με συμβιβασμούς.
Ήμουν τις προάλλες στο Ευρωκοινοβούλιο, που κουβεντιάζαμε το θέμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τους προϋπολογισμούς, μεταξύ των οποίων πια, σαν κανονική χώρα, και τον δικό μας. Μέχρι πρότινος ήμουν παρασυνάγωγος σε αυτές τις συνεδριάσεις και τώρα έγινα κανονικό μέλος και αισθάνθηκα πολύ καλά, γιατί ήμουν ισότιμος πια και δεν με κοιτούσαν περίεργα. Στην αρχή, τις πρώτες φορές, μου επιτίθονταν αλύπητα. Μου έλεγαν διάφορα, «οι τεμπέληδες Έλληνες», και «τι πράγματα είναι αυτά που λες» κλπ. Και ευτυχώς που πρόεδρος σε αυτές τις Επιτροπές είναι ο Γκουαλτιέρι, μια πάρα πολύ σημαντική προσωπικότητα και φιλέλληνας και τους απαντούσε και με προστάτευε και ταυτόχρονα μου έδινε το λόγο και περισσότερο χρόνο ομιλίας.Ενώ έχουμε 3 λεπτά για να μιλήσουμε, έχω μιλήσει και 5,5 λεπτά και έχω δευτερολογήσει, εξαιτίας των επιθέσεων που κάνανε στη χώρα μας μέσω εμού. Τώρα πια είμαστε ισότιμοι, πηγαίνω και με διαφορετική ψυχολογία. Εννιά χώρες έχουν πάρει σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι ο προϋπολογισμός τους δεν είναι σωστός, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Κύπρος, φυσικά η Ιταλία. Η χώρα μας δεν πήρε σύσταση.
Για τις δημοσκοπήσεις
Είναι ξεκάθαρο, ο ελληνικός λαός έχει και γνώση και εκτίμηση. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, που οι δημοσκοπήσεις γίνονται για να χαλιναγωγήσουν την κοινή γνώμη και να την οδηγήσουν εκεί που θέλουν, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Ανησυχώ σφόδρα για το τι θέλουν να κάνουν και πού το πάνε. Δεν μπορεί, ενώ οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία μιας συγκεκριμένης περιόδου, π.χ. 10 ημερών, να μας δίνουν μια «πειραγμένη» φωτογραφία, που δείχνει διαφορετική την πραγματικότητα. Εγώ ζω την επαρχία, είμαι συνεχώς κάτω, στην Ηλεία και βλέπω τον κόσμο. Ο κόσμος ο δικός μας ήταν έντονα εκνευρισμένος και αμήχανος όταν υπογράψαμε το Μνημόνιο κλπ. Σιγά σιγά, όμως, από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με τις θετικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και αυτό το εισπράττουμε συνεχώς. Χθες ήρθε ένας πολίτης και μου είπε «μπράβο που δεν κόψατε τη σύνταξη», πετάχτηκε ένας άλλος και είπε, «θα πάρεις και αύξηση», «Σοβαρά; Υπάρχουν λεφτά;» ρώτησε ο πρώτος.
Οι δημοσκοπήσεις είναι στημένο παιχνίδι και σας θυμίζω ότι το στημένο παιχνίδι δεν άρχισε τώρα, αλλά τώρα έχει οξυνθεί. Στις εκλογές του 2012 μας είχανε για 13% και γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα με υψηλά ποσοστά. Στις εκλογές του 2015 μας είχαν για δεύτερο κόμμα με διαφορά από τη ΝΔ. Χάσανε. Το Σεπτέμβρη χάσανε πάλι όταν μας έδιναν ότι θα έρθουμε δεύτεροι. Χάσανε στο δημοψήφισμα με 30 μονάδες διαφορά, είναι συγκλονιστικά νούμερα αυτά. Δεν είναι διαφορά 1%, 3% ή 5%, είναι 30 μονάδες. Ακόμα και ο Φαναράς, που η εταιρία του έκανε τη δημοσκόπηση, που τα ΝΕΑ την εμφάνισαν επίτηδες με λάθος τρόπο, φαίνεται ότι κατάλαβε ότι εδώ πάει πολύ και έκανε δήλωση εναντίον του τίτλου των ΝΕΩΝ, για τη δικιά του δημοσκόπηση.
Δείτε το βίντεο