image_pdfimage_print

Συνέντευξη Μάκη Μπαλαούρα στο «Action 24” TV με τους Γ. Κακούση, Α. Λιβαθυνού, Ν. Σβέρκο

Δ: Πολλή μεγάλη μας χαρά που σας έχουμε μαζί μας. Πως τα ακούτε όλα αυτά εσείς περί αγανακτισμένων αγωνιστών και ανάγκες διαγραφών;
Μ: Δυστυχώς υπάρχει μία ομάδα, ευτυχώς που είναι πολύ μικρή, γύρω από τον νέο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, όπου μου θυμίζουν λίγο τους γενίτσαρους. Είναι ακραίοι, δεν βοηθάνε στην πολιτική συζήτηση, δεν βοηθάνε και στην εκτόνωση που χρειάζεται το κόμμα για να προχωρήσει μπροστά.
Η Θεοδώρα Τζάκρη, δεν ήθελα να την αναφέρω ονομαστικά, χρησιμοποίησε και την φράση ότι πρέπει να διαγραφεί η ιστορία μας από το 2011 έως το 2015. Ευτυχώς που δεν έβαλε και το 2015 – 2019. Νομίζω ότι αυτές είναι ακραίες καταστάσεις, ο νέος πρόεδρος πρέπει να πάρει μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση και μάλιστα δραστικά μέτρα, δεν μιλάω για διαγραφές, αλλά το να την έχει τοποθετήσει Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει έναν σημαντικά θεσμικό ρόλο, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική και προσεκτικός ο κάθε ένας.
Δ: Εσείς όμως συμφωνείτε με το θέμα των διαγραφών;
Μ: Προφανώς όχι. Εγώ προέρχομαι από ένα κόμματο ΚΚΕ Εσωτερικού, είμαι από αυτούς που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του εγχειρήματος για την δημιουργία, που καταλήξαμε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους της ΑΚΟΑ, μαζί με τον Γιάννη Μπανιά. Τότε ήμασταν 18 συνιστώσες, τα καταφέραμε. Δύσκολα μεν αλλά τα καταφέραμε και έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που έγινε. Αλλά και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και οι άλλες συνιστώσες δεν είπανε ποτέ αποφασίζω και διατάζω για διαγραφές.
Δ: Λέτε στον κ. Κασσελάκη ότι η Τζάκρη με τις τελευταίες δηλώσεις τις δεν μπορεί να είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας;
Μ: Προφανώς. Δεν υπηρετεί τον θεσμικό ρόλο για τον οποίο έχει εκλεγεί. Είναι απλό. Όποιος ή όποια έχουνε θεσμικό ρόλο και προχωράνε, εγώ θα έλεγα και οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος, δεν συμπεριφέρεται κόσμια όπως πρέπει να συμπεριφέρεται, θα πρέπει να του γίνει παρατήρηση.
Δ: Ένα άλλο στέλεχος του κόμματος είναι η κ. Αυγέρη που μίλησε για ξεθυμασμένο λικέρ για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πεθαμένο.
Μ: Το ξεθυμασμένο λικέρ αφορά και τον Τσίπρα. Καθαρές κουβέντες. Είναι η διακυβέρνηση και η ηγεσία του Τσίπρα. Άρα και ο Τσίπρας έπινε ή έδινε χαλασμένο λικέρ. Αυτά λοιπόν είναι πράγματα που πληγώνουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που τον εκθέτουν στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο και στους εν δυνάμει ψηφοφόρους μας μέχρι τώρα και δημιουργούνται προβλήματα.
Δ: Άρα εσείς λοιπόν λέτε ότι στελέχη του κόμματος, οι οποίοι τοποθετούνται κατά αυτόν τον τρόπο δεν έχουν θέση ή δεν πρέπει να ανήκουν σε αυτήν την θέση την οποία τους έχει βάλει ο κ. Κασσελάκης;
Μ: Εγώ δεν είπα δεν έχουν θέση, είπα ότι πρέπει να σέβονται τον θεσμικό τους ρόλο. Δεν είναι μπαλαδόροι έξω από το γήπεδο, είναι μέσα στο γήπεδο.
Δ: Η εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ « Η ενωτική και ριζοσπαστική αριστερά απέναντι από τις προσκλήσεις των εποχών» και λέγετε ότι αυτή η εκδήλωση είναι προανάκρουσμα αποχώρησης, η «Ομπρέλα» ας πούμε θα σηκωθεί να φύγει σε λίγες μέρες από την Κεντρική Επιτροπή. Εσείς πως το βλέπετε αυτό; Το σκέφτεστε, θεωρείτε ότι είναι θεμιτό, ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο κακό;
Μ: Εγώ θεωρώ και γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή γίνονται όλες οι σκέψεις που υπάρχουν στον καθένα και στην καθεμία από εμάς. Γίνονται συζητήσεις και θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το τι κάνουμε, που βρισκόμαστε και πως πορευόμαστε. Δεν έχει βγει καμιά απόφαση διάσπασης. Εγώ θεωρώ ότι η άλλη πλευρά πρέπει να κάνει κινήσεις ενότητας, κινήσεις γενναιότητας, κινήσεις που θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεννόησης και όχι αποφασίζουμε και διατάζουμε.
Δ: Η άλλη πλευρά λέει έχω εκλεγεί με μία ευρύτατη πλειοψηφία, έχω την αποδοχή του κόσμου, ο κόσμος εμένα ψήφισε είπε ο κ. Κασσελάκης, οπότε οι υπόλοιποι ακούστε τι είπε ο κόσμος και καθίστε ήσυχα αν θέλετε.
Μ: Δεν έχω μάθει ούτε εγώ ούτε οι σύντροφοι μου να είμαστε κάτω από ηγεμόνες. Ούτε ο Τσίπρας που είχε όλα τα φόντα να γίνει ηγεμόνας δεν χρησιμοποίησε τέτοια όπλα και τέτοιες νοοτροπίες. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση να γίνει αποδεκτό από το κόμμα μας μία τέτοια ηγεμονική, ακραία μάλιστα ηγεμονική στάση. Η ηγεμονία φτιάχνεται με πολιτικές θέσεις, όχι με αποφασίζουμε και διατάζουμε. Δεν μπορεί μέσω του Twitter να διαγράφονται κεντρικά στελέχη, από την Αμερική με το έτσι θέλω. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν όργανα. Ήμουνα στην Επιτροπή Δεοντολογίας και παραιτήθηκα με την ανακήρυξη μου ως βουλευτής, δεν με υποχρέωσε κανένας. Θα θεωρούσα σωστό θεσμικά να μην είμαι στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ξέρω πως συνεδριάζει. Καταγγέλλει κάποιος ή κάποια είτε βιαιοπραγία είτε πολιτική αλητεία είτε εκείνο ή το άλλο, συνεδριάζει και βγάζει την εκτίμηση της και την διαβιβάζει στα οικεία όργανα. Αυτό λοιπόν δεν έγινε. Μου θύμισε την χειρότερη εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί μετά και ο Ανδρέας Παπανδρέου συμμορφώθηκε και δημιούργησε το πειθαρχικό και το έστελνε υπό τον Παγουρόπουλο, αν το θυμόσαστε.
Δ: Γιατί κατά την γνώμη σας ο Αλέξης Τσίπρας απέχει από όλη αυτή την διαδικασία; Δεν θα έπρεπε να μιλήσει; Που βρίσκεται, τι κάνει, ανησυχεί;
Μ: Εγώ δεν ξέρω τι κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ανησυχώ και εγώ έντονα και αν ανησυχεί ανησυχώ περισσότερο. Έπρεπε να δείξει την ανησυχία του, είναι ένα κόμμα το οποίο βοήθησε σημαντικότατα να πιάσει καλές βάσεις, να γίνει κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση, να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια και δυστυχώς αυτός ο άνθρωπος, ήταν ο ηγέτης μας, δεν έχει πει τίποτα, όχι για την παρούσα πολιτική, εντάξει ας το αυτό, αλλά για αυτά που είναι αξιακά πράγματα. Είναι αξιακά, δεν μπορεί στο διαδίκτυο να γινόμαστε χλεύη των πάντων με αυτά που γράφονται. Δεν μπορεί οι επίσημοι θεσμικοί φορείς του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάνε έτσι όπως μιλάνε. Το λικέρ αφορά και τον Τσίπρα.
Δ: Καλέσατε την ηγεσία, τον κ. Κασσελάκη να κάνει πίσω, αν δεν κάνει;
Μ: Αν δεν κάνει υπάρχει πρόβλημα σοβαρό. Εγώ δεν μπορώ να σας πω τώρα τι πρέπει να γίνει, αλλά αυτό είναι θέμα συζητήσεων με επιχειρήματα κλπ. Μπορεί να είμαστε σε ένα κόμμα όπου η συμπεριφορά απέναντι, όχι μόνο απέναντι ιστορικών στελεχών αυτό είναι το λιγότερο, αλλά στελεχών που μπορούν να προσφέρουν στην Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά να είναι όμηροι και χλευασμένοι από μία νέα ομάδα που έχει δημιουργηθεί; Για να το δούμε λιγάκι;
Δ: Χώρος για μια νέα πολιτική κίνηση υπάρχει; Ή αυτή θα συνθλιβεί ανάμεσα στις ήδη υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις;
Μ: Μην πάμε σε επόμενα βήματα, δεν έχει γίνει το πρώτο το κυρίαρχο. Το πρώτο είναι να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα συνεύρεσης, με πολιτικές θέσεις. Εγώ δεν μπαίνω στα ζητήματα, πως προέκυψε ο νέος πρόεδρος, από που ήρθε, πως ψηφίστηκε με αυτό τον τρόπο τον απαράδεκτο, αλλά δεν φταίει αυτός, που ψήφισε όποιος ήθελε με ένα δίφραγκο και στα μέρη τα δικά μου, που τα ξέρω από έξω και ανακατωτά, ψηφίσαν ακόμα και δεξιοί και του ΠΑΣΟΚ. Δεν φταίει ο Κασσελάκης γι αυτό, το δημιούργησε ο προηγούμενος πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί ήταν ο μοναδικός τότε και ήθελε να προσελκύσει κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έγιναν όλα αυτά. Σήμερα έχουμε ένα νέο τοπίο. Στο νέο τοπίο πρέπει να συνεννοηθούμε και εδώ δεν υπάρχει συνεννόηση υπάρχουν τοίχοι. Έχουν σηκωθεί τοίχοι, βρισιές. Τα τρολλ συνεχίζουν.
Δ: Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε ένα στρατό Τρολλ, σαμπόταρε τον πρώην πρόεδρο και αυτός ο στρατός από Τρολλ κάπου αναφερόντανε, σε κάποιον. Εσείς τι ξέρετε για αυτά;
Μ: Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τίποτα παραπάνω από ότι άκουσα και εγώ και εσείς από τον Πάνο Σκουρλέτη. Ξέρω όμως ότι υπάρχουνε τρολλ. Αν είναι πληρωμένα, αν είναι καθοδηγούμενα δεν το ξέρω και ειλικρινά το λέω αυτό δεν αποφεύγω τίποτα, με ξέρετε και εσείς, τα λέω τα πράγματα ως είναι. Δεν μπορώ να ξέρω και μάλιστα είναι ένα όνομα που συγχέεται με το δικό μου επώνυμο. Και εγώ έχω υποστεί ακραίες συμπεριφορές, δεν μίλησα δεν τους απάντησα, δεν ασχολήθηκα μαζί τους. Αλλά είμαστε τώρα σε άλλη φάση, δεν είμαστε σε μία φάση ουδέτερη.
Δ: Εγώ αισθάνομαι πως σας χρωστάμε και ένα ευχαριστώ παραπάνω γιατί ήσασταν στο προεδρείο της βουλής όταν χρειάστηκε να διαχειριστείτε Φασίστες μέσα στο κοινοβούλιο και το κάνατε όπως έπρεπε να το κάνετε.
Μ: Μία φράση να σας πω ακόμη, έχει μείνει μόνο το ΦΡΟΥΡΑ – ΦΡΟΥΡΑ. Μιας και μου το θυμίσατε εσείς, υπάρχει και η σύγκρουση με τον Κασσιδιάρη που του είπα δεν φοβηθήκαμε τις μαύρες νύχτες με τα τανκς, θα φοβηθούμε εσάς τους μαχαιροβγάλτες που είσαστε εσείς!