Συνέντευξη Μάκη Μπαλαούρα «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» στην εκπομπή «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» στους Γιώργο Κυρίτση & Άγγελου Τσέκερη για ομιλία με τους Μπαγκλαντεσιανούς εργάτες

Δ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα η οποία της δίνεται, προκειμένου να περιορίσει τις φθορές. Ένα από τα σιγουράκια τα οποία κατά καιρούς χρησιμοποιεί η ΝΔ και μάλιστα το κομμάτι της ΝΔ το πιο σκληρό δηλαδή Γεωργιάδης Άδωνις κτλ, παίζει πάντα με το προσφυγικό, μεταναστευτικό. Είχε τις προάλλες χθες – προχθές μία ομιλία ο Μάκης Μπαλαούρας κάτω στην Ηλεία στην περιοχή της Μανωλάδας που έχει πολλούς αλλοδαπούς εργάτες γης, πολύς κόσμος από Πακιστάν Μπαγκλαντές κλπ., τους μίλησε είπε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εργάτες γης, είπε τι κάνει η ΝΔ για τους εργάτες γης, έκανε μια πολιτική ομιλία και μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά το πήρε αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης για να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα, το γνωστό ξέρεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι κτλ και κτλ.
Μάκη; Καλησπέρα.

ΜΜ: Καλησπέρα. Είναι και μία μέρα σήμερα σημαδιακή, είναι μία μέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού. 21 Μαρτίου γιορτάζεται. Λοιπόν να πάμε πιο κάτω. Κοιτάξτε να δείτε, με κάλεσαν διότι με είχανε γνωρίσει , πολλές φορές είχαμε κατέβει καταρχάς και πριν γίνω βουλευτής και όταν ήμουν βουλευτής για την στήριξη των συνθηκών εργασίας και των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών – εργατών γης. Με ήξεραν λοιπόν καλά, με φώναξαν σε μία συνέλευση που είχαν. Εκεί τους μίλησα 5-7 λεπτά και τους είπα τους είπα αυτά που είπε και ο Γιώργος Κυρίτσης, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μας απέναντι στους μετανάστες γης. Τότε θα θυμάται και ο Γιώργος είχαμε ψηφίσει έναν νόμο, πάρα πολύ σημαντικό που προνοούσαμε να καταβάλουνε οι εργοδότες εργόσημο στους εργάτες γης, να κερδίζει δηλαδή το κράτος και όχι μαύρη εργασία και ταυτόχρονα προνοούσαμε για συνθήκες καλές διαβίωσης, δηλαδή να φτιάξουνε οι εργοδότες καλές συνθήκες διαμονής που περιγραφότανε μέσα στον νόμο. Δυστυχώς γίνανε κάποια πράγματα, δούλεψε το σύστημα, έγινε το 2016 αυτός ο Νόμος, σκοντάψαμε στην γραφειοκρατία και στη μη δυνατότητα ελέγχου των υποχρεώσεων των εργοδοτών. Πέσαμε εμείς, ήρθε η ΝΔ. Τι έκανε η ΝΔ; Κατάργησε με μιας δύο πράγματα σημαντικά. Το ένα είναι το ΑΜΚΑ σε αυτούς τους ανθρώπους, που καταλαβαίνετε τι σημαίνει να μην έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή δεν μπορούνε να πάνε σε γιατρό, σε νοσοκομείο. Και επίσης κατάργησε το άρθρο 13, αυτό ήταν η τροπολογία που είχα κάνει για το εργόσημο, δεν είναι μόνο το εργόσημο όπως είπα και πριν και το κατήργησε αμέσως. Τι έκανε λοιπόν; Αυτή για να χαϊδέψει το ακροδεξιό ακροατήριο της, είπε δεν θα έχουμε μετανάστες στην Ελλάδα, όταν θα έχουμε ανάγκες θα φέρουμε με αεροπλάνα. Πήγε λοιπόν εφέτος, μετά από 4 χρόνια που δεν είχαμε καθόλου εργάτες γης να τους φέρνει με αεροπλάνα από διάφορα τρίτα κράτη, Πακιστάν, Ινδία, Αίγυπτο, Μπαγκλαντές κτλ, όπου όμως η γραφειοκρατία είναι τεράστια και πληρώνουν οι εργοδότες αρκετά λεφτά για να πάρουν – να καλέσουν τους εργάτες, ο αριθμός των εργατών είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες τους και είναι μάλιστα πολύ ελάχιστος όταν έχουν πικ στις μέρες συγκομιδής. Εν πάση περιπτώσει δεν δούλεψε το θέμα. Οι μετανάστες λοιπόν σηκώθηκαν και έφυγαν για την Ιταλία, Ισπανία, Νότια Γαλλία. Και αυτό δεν συνέβη μόνο στον αγροτικό τομέα, γιατί στον αγροτικό τομέα δεν έχουμε μόνο τις φράουλες, ιδιαίτερα στην Ηλεία έχουμε ελιές, στα άλλα μέρη έχουμε μήλα, έχουμε αχλάδια, έχουμε πορτοκάλια και υπήρχε τεράστια έλλειψη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σημειώθηκε τόσο μεγάλη έλλειψη ανθρώπων για να βοηθήσουν στις καλλιέργειες και στο μάζεμα των προϊόντων τους.
Τους τουφέκισαν και ο Γεωργιάδης έλεγε ότι έριχναν στον αέρα…
Δ: Μάκη με τα χρήματα που δίνουν οι εργοδότες και το κόστος ζωής, δεν είναι περίεργο αυτό. Να πας να δουλεύεις ήλιο με ήλιο, να μην μπορείς να φας ένα κομμάτι ψωμί γιατί να το κάνεις; Θαμμένος είσαι!

Μ: Ο Γεωργιάδης όπως είπε και ο Γιώργος βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος σε μένα και του θύμισα ότι ήταν αυτός που όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας σε μία απεργία που κάνανε οι εργάτες γης οι μετανάστες, οι Πακιστανοί και οι Μπαγκλαντεσιανοί, τους πυροβόλησαν και τραυμάτισαν μερικούς. Τα ελληνικά Δικαστήρια τους πήγανε πάρα πολύ μαλακά, καταδικάστηκε μόνο ένας στο Εφετείο και εκείνος με πολύ ελαφριά ποινή, νομίζω με αναστολή κτλ, καταδικαστήκαμε όμως από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταδικαστήκαμε και αποζημιωθήκανε οι 42 μετανάστες. Τότε ο Γεωργιάδης όταν έγινε το τραγικό αυτό συμβάν, τί είπε ο Γεωργιάδης; Ο άνθρωπος αυτός που βγήκε τώρα να γίνει τιμητής μας, είπε ότι πυροβολούσαν στον αέρα και τα σκάγια όταν έπεφταν τραυμάτισαν κάποιους εργάτες ελαφριά. Δεν ξέρω αν το θυμόσαστε αυτό, τόσο ελαφριά που καταδικαστήκαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Και αυτό είναι το θέμα, νομίζω ότι υπάρχει ένας …… φασισμός και ρατσισμός, εγώ δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα ακόμα και από παραγωγούς πήραν αλλοιωμένη πληροφόρηση, τους λέγανε ότι ο Μπαλαούρας εισηγήθηκε να παίρνουν 50 ευρώ μεροκάματο. Η ανάρτηση μου υπάρχει, το βίντεο που μίλησα υπάρχει Εγώ δεν μπήκα καθόλου σε αυτά τα ζητήματα. Μίλησα για ότι κάναμε εμείς, για τους νόμους, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαμονής. Αυτό ήτανε και νομίζω ότι το μόνο μέλημα τους ήταν να εξεγείρουν την κοινή γνώμη, σε μία ψεύτικη εικόνα ότι εμείς είμαστε ξέφραγο αμπέλι….. Και σήμερα με πήρε ένας άγνωστος άνθρωπος, μου είπε το όνομα του και μου είπε δεν κοιτάτε τους εργάτες τους Έλληνες που υποφέρουν; Του λέω πώς τους κοιτάμε, το ένα είναι διαφορετικό από το άλλο. Δεν πρέπει όλοι μαζί να προσέχουμε πως δουλεύουν οι άνθρωποι, να διεκδικούμε και να καλυτερεύουμε τους όρους εργασίας και τους όρους ανθρώπινης ζωής; Περί αυτού πρόκειται.
Δ: Μάκη καλά κάνεις και βγαίνεις και μας τας λες αυτά γιατί προηγουμένως λέγαμε με τον Τσέκερη για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση και να υπερασπιστεί και το έργο του όταν ήταν στην κυβέρνηση και να το υπερασπιστεί όχι μόνο στην γενικότητα του άλλα και στα ειδικά. Κάναμε ένα δύο τρία τέσσερα, το πέντε το προσπαθήσαμε δεν το μπορέσαμε, το έξι δεν προφτάσαμε, αλλά κάναμε τέσσερα.
Μ: Ακριβώς. Εγώ όμως εκπλήσσομαι, να το πω και αυτό, ότι άνθρωποι τουλάχιστον στην περιοχή μου αλλά και από την Αθήνα δεν δέχτηκα πάρα ελάχιστα συγχαρητήρια για την στάση μου, αντίθετα ακούω ότι μουρμουράνε και λένε τι το ήθελε τώρα ο Μάκης που είμαστε σε προεκλογική περίοδο κτλ. Δεν μπορούμε να σιωπούμε όμως όταν μάλιστα μας καλούνε οι ίδιοι οι άνθρωποι. Δεν το επιδίωξα εγώ, μας καλέσανε, με καλέσανε.
Δ: Φυσικά μην το συζητάς. Όταν γκρινιάζει κάποιος ουσιαστικά παραδέχεται ότι την ηγεμονία την έχουνε οι άλλοι που παίζουνε με τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα του κόσμου. Ε αυτό όμως δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις.
Μ: Ναι αλλά και για δικούς μας που θέλουν να με φρονηματίσουν ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν έπρεπε να πας. Μάλιστα μερικοί λένε και ειρωνεύονταν ότι πήγα για ψήφους στους μετανάστες.
Δ: Αυτά είναι μπούρδες Μάκη. Μην τα δίνεις καθόλου σημασία. Να πούμε κιόλας όταν έδωσε ΑΜΚΑ ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε η κατάσταση όπου είχαμε δυόμιση εκατομμύρια ανθρώπους εκτός συστήματος υγείας, κατοίκους της χώρας και μας είχε σε μαύρη λίστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν το λένε αυτό.

Μ: Βέβαια. Αυτό που λες Άγγελε είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι εμείς σε μία εποχή βαθιάς κρίσης, με την θηλεία από τους δανειστές, καταφέραμε και με τον τσαμπουκά μας, βάλαμε δυόμιση εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν ήταν μετανάστες ήταν βασικά ασφαλισμένοι που είχανε χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης, επαγγελματίες και αγρότες και τους εντάξαμε όλους στο σύστημα υγείας, δυόμιση εκατομμύρια. Ταυτόχρονα σβήσαμε 170 εκατομμύρια χρέη που είχανε δημιουργηθεί από τους ανθρώπους αυτούς. Αυτούς που πήγαιναν στα νοσοκομεία και μετά τους έστελναν στην εφορία τα νοσήλια. Όλα αυτά μην τα ξεχνάμε να τα λέμε, σε μία εποχή πάρα πολύ δύσκολη.
Δ: Ωραία λοιπόν Μάκη, καλή συνέχεια.
Μ: Να είστε καλά. Και δίνουμε την μάχη για καλύτερες συνθήκες των ανθρώπων.