Συνέντευξη του Μάκη Μπαλαούρα στο Κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή «Πρωϊνή Ανάγνωση» και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.
*Πάμε να δούμε την πολιτική ατζέντα μαζί με τον κύριο Μάκη Μπαλαούρα, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ηλείας και Πρόεδρο της Επιτροπής των Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής – μια Επιτροπή που έχει περάσει πολλά, κ. Μπαλαούρα, πολλά, τον τελευταίο χρόνο, και πέρσι με τα νομοσχέδια και με όλα αυτά τα νομοθετήματα που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση.
-Αυτά πρέπει να τα γράψουμε κάποια στιγμή.
*Ετοιμάζετε βιβλίο;
-Όχι, δεν το ετοιμάζω ακόμα, είμαι εν δράσει, δεν υπάρχει χρόνος, αλλά πραγματικά… Αφού με πιάνανε βουλευτές και άλλων κομμάτων και μου λέγανε: Αυτά που περνάμε είναι φοβερά, να συνεδριάζουμε πολλές ώρες – να έχουμε αντιπαραθέσεις φυσικά- να συνεδριάζουμε ακόμα και Σαββατοκύριακα. Θυμόσαστε;
*Θυμόμαστε. Λοιπόν, πάμε στο σήμερα και πάμε στα αποτελέσματα των εκλογών, των δημοτικών και των περιφερειακών. Ακούσαμε όσα χτες δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής στην Επόμενη Μέρα, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρότσου. Εσείς τελικά αυτή η ήττα και αυτή η μεγάλη διαφορά που είδαμε, με τη Νέα Δημοκρατία να προπορεύεται, πώς την χαρακτηρίζετε; Κάποιοι μιλούν για στρατηγική ήττα. Ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν ήταν στρατηγική ήττα. Τι συνέβη και υπήρξε αυτή η μεταστροφή του κόσμου, κ. Μπαλαούρα;
-Στην Ιστορία της Ανθρωπότητας υπάρχουν πολλές ήττες και πολλές νίκες. Στην προκειμένη περίπτωση εμείς ηττηθήκαμε. Δε νομίζω όμως ότι είναι στρατηγική ήττα. Στρατηγική ήττα είναι μια κατάρρευση, ο κόσμος να μην εναποθέτει πια τις ελπίδες του σε σένα. Εγώ ήρθα εχτές το βράδυ από την Ηλεία, ο κόσμος εκεί είναι ενοχλημένος από το αποτέλεσμα. Με πιάσανε άνθρωποι που δεν τους γνώριζα, αρκετοί μεγάλης ηλικίας και ορισμένοι νέοι και ο λαός, έλεγαν, είναι αγνώμων, κι εκείνο και το άλλο. Εγώ δε νομίζω ότι ο λαός είναι αγνώμων. Ο λαός βρέθηκε σε μία δίνη. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα στην τετραετία μας. Πάρα πολλά. Μειώσαμε, θυμίζω, πολλές μονάδες την ανεργία, από το 28% την πήγαμε στο 18%. Όμως υπάρχει αυτό το 18%. Αυτό είναι βασικό. Η ανεργία είναι μία μέγγενη που σφίγγει τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους… και υπάρχει.
Να δούμε όμως και τι κάναμε: H ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική τους, έριξαν στην ανεργία 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτούς τους μειώσαμε. Μειώσαμε τους ανέργους πάρα πολύ. Σε ότι αφορά το εισόδημα: περάσανε μνημόνια, οι συνταξιούχοι χάσανε 13 φορές τη σύνταξή τους. Μειώθηκε κατά 40-43%.
«Κοντά στην κοινωνία»
*Εσείς πώς το ερμηνεύετε, λοιπόν, το ότι ο κόσμος ψήφισε έτσι, ενώ μας περιγράφετε και τάχουμε ζήσει και εμείς εδώ και στη Βουλή όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και όλη αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει η χώρα από τα μνημόνια, να υπάρξει πάταξη της διαφθοράς, όλες αυτές τις στρατηγικές προτεραιότητες που είχατε βάλει τα προηγούμενα χρόνια και που τις ακολουθήσατε. Κάποιοι λένε και ερμηνεύουν – ειδικοί θα πω, όχι εμείς – ότι ήσασταν μακριά από την κοινωνία. Δηλαδή ήσασταν μακριά από τους πολίτες, μακριά από την πραγματικότητα, κοιτάγατε μόνο την οικονομία, τα νούμερα. Προσπαθήσατε να βοηθήσετε, να μειώσετε και να δώσετε αλλά δεν είναι αυτό το πραγματικό «κοντά στην κοινωνία». Εσείς νοιώθετε πως ήταν έτσι;
-Όχι, και νομίζω ότι είναι λάθος αυτή η ανάγνωση. Ήμασταν πάρα πολύ κοντά στην κοινωνία. Όλη η ματιά μας και η προσοχή μας είναι να βγάλουμε τον κόσμο από την ανθρωπιστική κρίση. Σας θυμίζω εικόνες που δεν είχανε γίνει ούτε στη μεγάλη κρίση του 1929. Να βουτάει κυριολεκτικά ο άνθρωπος μέσα στους κάδους να βρει κάτι να φάει. Μην τα ξεχνάμε αυτά.
*Εντάξει, αυτά ήταν μεμονωμένες εικόνες τότε, δεν ήταν κάτι γενικό…
-Όχι, τότε ήτανε σε μεγάλη έκταση. Πολύ μεγάλη.
*Έχει ξαναειπωθεί αυτό με τους κάδους και έχει γίνει μεγάλη συζήτηση.
-Ήταν πραγματικότητα. Να σας πω με νούμερα; 40% πληθυσμός ήταν στα όρια της φτώχειας. Είχαμε, δηλαδή, μια βαθιά κρίση, πολύ βαθιά κρίση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, σε Αμερική…
Οι ψηφοφόροι ήθελαν περισσότερα – και δικαίως
*Όμως τελικά, τι ήταν αυτό που δεν κάλυψε τους ψηφοφόρους και κάποιος κόσμος, πολύς κόσμος, γύρισε σε άλλη κατεύθυνση και προφανώς προς τη ΝΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα;
-Οι ψηφοφόροι με το δίκιο τους, το υπογραμμίζω, θέλανε περισσότερα. Δεν τους ενδιαφέρει ότι δεν μειώθηκε κι άλλο το εισόδημά τους. Ότι δεν αυξήθηκε κι άλλο η ανεργία. Τους ενδιαφέρει σαν ανάγνωση. Όμως, από εκεί και πέρα θέλουνε βελτίωση της ζωής τους. Είχαμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε. Κι εκείνο που εμείς θα κάνουμε αυτές τις 3-4 εβδομάδες με την προκήρυξη των εκλογών, είναι να τους δώσουμε την ελπίδα, να τους δώσουμε ένα όραμα: ότι εμείς είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει την κοινωνία από αυτή την κρίση… ακόμα και από τις συνέπειες της κρίσης. Κρίση δεν έχουμε βέβαια πια όπως παλιά, με την έννοια του ότι να είμαστε στη μέγγενη της κρίσης και να μας έχει πάρει αλυσίδα και να μας κόβει…
Ήμαστε όμως σε μία κατάσταση όπου έχουμε βγει από την κρίση και χρειαζόμαστε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Το 18% ανεργία, σας θυμίζω και πάλι, είναι μεγάλο ποσοστό. Δεν φέραμε εμείς την ανεργία σε αυτά τα ύψη. Αντίθετα, τη μειώσαμε αρκετά. Θέλουμε όμως κι άλλη δουλειά. Και είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να προσφέρει αυτό το όραμα, αυτή την ελπίδα στον ελληνικό λαό. Και στους νέους ανθρώπους και στους μεγάλους ανθρώπους. Να σας πω ένα παράδειγμα;*Ναι
-Εμείς έχουμε σαν άξονα, σαν κατεύθυνση, στις εκλογές τα εξής: • Πρώτον, αυξήσεις στους μισθούς και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
• Δεύτερον, ανάπτυξη, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μέσα και την κλιματική αλλαγή.
• Τρίτον, κοινωνικό κράτος. Έχουμε κάνει μεγάλες υποδομές στο κοινωνικό κράτος. Αυτά δεν έχουνε αμέσως αποτελέσματα.
• Kαι τέταρτον, μέτρα για τους νέους. Σιγά- σιγά αυτά…
Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και καλά κάνει που έχει απαιτήσεις. Να δούμε όμως, πώς θα προχωρήσουμε, με πολλά βήματα πια και με μεγαλύτερους ρυθμούς προς την κατεύθυνση αυτή.*Ο κόσμος έχει απαιτήσεις, ναι. Υπάρχει και η εξής ανάγνωση, κύριε Μπαλαούρα. Ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές ήρθαν στη Βουλή οι 120 δόσεις, ήρθε η επαναφορά της 13ης σύνταξης, που είναι μόνιμο μέτρο. Όλα αυτά ήρθαν μια βδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των Ευρωεκλογών και των δημοτικών- περιφερειακών. Θυμάστε τι έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση, ότι όλα αυτά είναι μια παροχολογία λίγο πριν τις κάλπες. Πιστεύετε ότι αυτά μπορεί να λειτούργησαν ανάποδα στον κόσμο; Εσείς λέγατε πως δεν είναι παροχολογία αλλά ένα πακέτο μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα που θα ισχύει μετά από τις εκλογές και η ΝΔ έλεγε κάτι άλλο. Πιστεύετε ότι αυτό έπαιξε ρόλο για τον κόσμο τελικά; Γιατί – θα πω και κάτι που σίγουρα έχετε ακούσει και στην Ηλεία όπου εκλέγεστε, από τους ανθρώπους που έρχεστε σε επαφή: ότι οι άνθρωποι που περίμεναν αυτήν την 13η σύνταξη περίμεναν ένα ποσό Χ και τελικά στην τσέπη τους και στο λογαριασμό τους είδαν ένα ποσό πολύ μικρότερο και απογοητεύθηκαν.
-Μάλιστα. Λοιπόν, σε ότι αφορά στη λέξη παροχολογία που έλεγαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ερωτώ, από τη στιγμή που ήταν παροχολογίες και μας έκαναν επίθεση γιατί τις ψήφισαν στη Βουλή; Είναι ένα ερωτηματικό.
Αν τα θετικά μέτρα μας ήταν παροχολογία, γιατί η αντιπολίτευση τα ψήφιζε;
*Αυτό το ξέρετε. Γιατί τα θετικά μέτρα όλα τα κόμματα τα ψηφίζουν.
-Ναι, αλλά δεν μπορείς να τα ψηφίζεις και ταυτόχρονα να τα κατηγορείς και να τα λες παροχολογία. Δεύτερον: πράγματι, αργήσαμε. Δεν ευθυνόμαστε κατά τη γνώμη μου, τόσο εμείς. Ευθυνόμαστε, έχουμε ένα βαθμό ευθύνης, έπρεπε να τρέξουμε πολύ νωρίτερα, να φύγουμε, να είμαστε σε μια ουδέτερη εποχή, αν θέλετε, και όχι σε μια εποχή που μύριζε εκλογές…
*Προεκλογική
-Που μύριζε Ευρωεκλογές. Και επίσης έγιναν και λάθη. Δηλαδή για παράδειγμα, η ανακοίνωση που έγινε από την πλευρά της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, για χορήγηση 500 ευρώ – η μεγάλη χορήγηση ήτανε στους χαμηλοσυνταξιούχους – έπρεπε ταυτόχρονα να αναφέρει ότι θα έχει φορολογική επιβάρυνση. Εξυπακούετο και δεν έγινε επίτηδες αλλά εν τέλει δεν αναφέρθηκε. Υπέστη φορολογική επιβάρυνση γιατί, όπως είπατε κι εσείς, είναι ένα μόνιμο μέτρο. Δεν είναι ένα επίδομα το οποίο το εξαιρείς από τη φορολογική επιβάρυνση και από τις άλλες κρατήσεις. Ένα μόνιμο μέτρο έχει κρατήσεις κι αυτό δεν το είπαμε καθαρά. Και πράγματι είδα σκηνές που πήγαινε ο συνταξιούχος να πάρει τα λεφτά και λέει, τι έγινε, εγώ ήταν να πάρω 500 ευρώ και πήρα 400, 385…
*Σας είπε κάποιος από τους ανθρώπους που μιλάτε ότι μας κοροϊδέψατε; Oτι άλλα περιμέναμε και άλλα ήρθανε;
-Όχι, σε μένα δεν τόπε κανείς, πουθενά. Αν το είπαν σε άλλους…
*Ακούσατε;
-Η γκρίνια υπήρχε. Και στο γραφείο μου ήρθανε και μου τόπαν, τι έγινε, για να καταλάβουνε οι άνθρωποι… Έπρεπε όλα αυτά να τα εξηγήσουμε εγκαίρως. Αυτό, πράγματι…
*Επειδή ήταν επικοινωνιακό, αυτό που είπατε τώρα.
-Δεν ήταν επικοινωνιακό. Πρέπει να εξηγούμε. Εγώ θέλω καθαρές εξηγήσεις. Όταν μιλάμε προς όλους, πρόσωπο με πρόσωπο, και στον ελληνικό λαό ακόμα περισσότερο, πρέπει να κάνουμε καθαρή εξήγηση. Να λέμε: έτσι θα γίνει. Δεν το κάναμε επίτηδες, γιατί το πληρώσαμε, δεν είμαστε βλάκες. Αλλά έπρεπε να το κάνουμε σε βάθος χρόνου.
*Λάθη επικοινωνιακού χαρακτήρα έγιναν, κύριε Μπαλαούρα, όλα αυτά τα τρία χρόνια και σχεδόν τέσσερα χρόνια από την πλευρά της κυβέρνησης και της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ; Δηλαδή, υπήρξαν θέματα για τα οποία έπρεπε να επικοινωνήσετε καλύτερα με τον κόσμο; Δηλαδή, υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή αυτό στα λάθη; Γιατί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσετε με τον Πρωθυπουργό, θα ειπωθούν όλες οι γνώμες και οι απόψεις για τα σωστά και για τα λάθη που έγιναν. Το κομμάτι το επικοινωνιακό υπάρχει;
>Νομίζω ότι όλο αυτό το διάστημα πάσχουμε από επικοινωνιακή σκοπιά. Δεν μου αρέσει πολύ η λέξη επικοινωνιακή, θα προτιμούσα τον όρο παρουσίαση των πραγμάτων. Αλλά δεν έχει σημασία. Ο όρος επικοινωνιακή σε παραπέμπει στο να εμφανίσεις μια καλή εικόνα – ενώ δεν είναι καλή η εικόνα. Λοιπόν, εμείς, σε αυτό, πράγματι είχαμε θέμα. Υπήρξαν ατέλειες, υπήρξαν λάθη, έπρεπε να έχουμε στήσει καλύτερα την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Σε αυτά που κουβεντιάζουμε εμείς έχουμε ένα μεγάλο, μάλλον, μειονέκτημα, τεράστιο…
*Ποιό είναι αυτό;
>O αποκλεισμός από την ενημέρωση. Είμαστε αποκλεισμένοι από τα μεγάλα κανάλια, είναι γνωστά όλα αυτά…
Αποκλεισμένοι από τα μεγάλα κανάλια
*Γιατί το λέτε αυτό;
>Γιατί είμαστε αποκλεισμένοι από τα μεγάλα κανάλια. Οι ειδήσεις που παρουσιάζουνε, η ιεραρχία των ειδήσεων που κάνουν, η απόκρυψη πολλών ειδήσεων που είναι θετικές και η μείωσή τους στο ελάσσον και επίσης τα fake news, το διαδίκτυο, αλλά και οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες ακόμα, που είναι ιστορικές, οι οποίες μπαίνουνε σε αυτό το παιχνίδι…Και έχω και προσωπική εμπειρία, δυστυχώς. Αλλά θέλω να πω ότι εκεί πάσχαμε. Έχουμε ένα μηντιακό σύστημα αδυσώπητο απέναντί μας, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που μας πολεμάνε, έτσι; Αντέξαμε και θα αντέξουμε.
*Επειδή είπαμε ότι ο επόμενος μήνας είναι ένας μήνας που πρέπει να ανασυνταχτούν οι δυνάμεις του κόμματός σας για να δείτε πώς θα πάτε στις εθνικές εκλογές, πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν σε αυτές τις 5 περίπου εβδομάδες διορθωτικές κινήσεις ώστε να μειωθεί αυτή η μεγάλη ψαλίδα που είδαμε στις ευρωεκλογές; Τι μπορεί να γίνει; Γιατί ακούσαμε και τον Πρόεδρο της Βουλής να λέει πως θα επικρατήσει η προοδευτική πλειοψηφία στις 7 του Ιούλη. Και αυτό που καταλάβαμε είναι ότι ο κ. Βούτσης περιμένει κάτι να γίνει, κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα να έρθει τότε.
>Κοιτάξτε: το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων από την προκήρυξη των εκλογών είναι μικρό διάστημα. Εγώ το θεωρώ ικανό όμως. Γιατί αν τρέξουμε όλοι, αν τρέξουμε, αν στρατευτούμε και μιλήσουμε με τον καθημερινό άνθρωπο… Αν τρέξουμε στα καφενεία, στα χωριά, στις γειτονιές, τότε νομίζω ότι θα κερδίσουμε γιατί μας αναγνωρίζει ο κόσμος τις προσπάθειές μας, ξέρει ότι είμαστε αγνοί, να το πούμε με αυτόν τον τρόπο, με την έννοια ότι δεν έχουμε κάνει λοβιτούρες, καμία λοβιτούρα, ποτέ δεν καταγράφτηκε τέτοιο πράγμα παρά τη λυσσαλέα επίθεση των αντιπάλων μας. Κάναμε λάθη, βεβαίως και κάναμε λάθη. Δεν μπορεί, ας πούμε μια τετραετία ολόκληρη να περάσει χωρίς λάθη.
*Στα λάθη είναι και οι επιλογές των προσώπων, πιστεύετε, κύριε Μπαλαούρα; Διότι υπήρξε μια συγκυβέρνηση που πήρε πάνω της ένα συγκεκριμένο βάρος και μπορώ να πω πολλά πράγματα για το τι έγινε την περίοδο εκείνη. Ο κύριος Καμμένος δεν ψήφιζε κάποια πράγματα, ήταν αρνητικός, και υπήρξε μείζον θέμα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μετά ακολούθησαν και άλλα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, από τον προοδευτικό χώρο, όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός. Οι επιλογές των προσώπων αλλά και η στάση τους, η στάση των Υπουργών, της Κυβέρνησης, κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές, πιστεύετε ότι δημιούργησαν θέματα που αποτυπώθηκαν στην κάλπη;
>Όταν απευθύνεσαι στην κοινωνία πρέπει να μιλάς με σεβασμό. Να μην έχεις ούτε οίηση ούτε αλαζονεία, να είσαι ένας από αυτούς. Εγώ ξέρω συναδέλφους μου – κι εγώ προσπαθώ να το κάνω – που γίνονται ένα με τον απλό λαό. Πηγαίνουν μαζί τους, έχουν προσωπικές εμπειρίες, πίνουν το τσίπουρό τους, κουβεντιάζουν, τσακώνονται, … αλλά μέσα σε ένα επίπεδο πάντα πάρα πολύ καλής συζήτησης – και αν θέλετε εγώ πάντα γίνομαι πιο πλούσιος με τον κόσμο που κουβεντιάζω. Μου δίνουν ιδέες απλοί άνθρωποι, απλοί, ενδεχομένως και αγράμματοι. Δίνουν ιδέες. Σου λένε, ας πούμε, πρόσεχε αυτό το θέμα. Βεβαίως έγιναν λάθη. Βεβαίως κάποιες επιλογές δεν ήτανε καλές. Αν θέλετε η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει συμμάχους άργησε, πρώτον, και δεύτερον, έπρεπε να γίνει εξαρχής με τον τρόπο που τελικά έγινε.
*Δηλαδή;
>Δηλαδή δημιουργείς κάποιες ομάδες, κάποιες οντότητες, με ένα κομβικό στοιχείο, όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών: μείζον, μείζον θέμα για την ελληνική κοινωνία και διεθνώς. Οι δυνάμεις λοιπόν που ήρθαν προς εμάς, με τις όσες διαφορές υπήρχαν, έπρεπε να προσεγγιστούν με ένα τρόπο δομικό θα έλεγα, όχι ατομικό.
Παραμένουν τα προβλήματα στη λειτουργία του κράτους
*Λέτε για τις μεταγραφές και τα ονόματα τα οποία ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
>Ναι, έτσι ακριβώς έγινε την τελευταία περίοδο, με τη Γέφυρα, με την Προοδευτική Συμμαχία. Είναι δυνάμεις που έχουν θέσεις, έχουν παρουσία, έχουν γραφή. Έχουν ανάγνωση να πω, μιας και είμαστε στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση, που λέτε. Λοιπόν, με αυτές τις ομάδες πρέπει να κάνουμε προσεγγίσεις και κάνουμε. Δεν έγινε εγκαίρως. Εντάξει, και πολλά άλλα πράγματα δεν έγιναν εγκαίρως. Εγώ, παρά το γεγονός ότι είμαι σε ένα κόμμα που είναι κυβερνητικό, τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές και δημοσίως δεν διστάζω να κάνω κριτική, όχι τώρα μόνο, στην κυβερνητική μας πορεία. Αν θέλετε ένα πρόβλημα μεγάλο, επειδή με ερεθίζετε με τις ερωτήσεις που κάνετε, είναι η λειτουργία του κράτους.
Ένα από τα θέματα που θα βάλουμε μπροστά σε αυτήν την περίοδο, το τέταρτο – σας είπα ήδη τρία – είναι η λειτουργία του δημοσίου. Ακόμα το δημόσιο είναι ο δυνάστης του απλού πολίτη. Πρέπει λοιπόν να το ξεπεράσουμε αυτό, πρέπει να κάνουμε κάποιες τομές και να κάνουμε το δημόσιο υπάλληλο να αισθάνεται ότι είναι ο υπηρέτης του πολίτη. Όπως κι εγώ αισθάνομαι ότι είμαι, ως βουλευτής, ο υπηρέτης- όχι μόνο των ψηφοφόρων αλλά των ανθρώπων που πονάνε, που θέλουν κάτι. Θέλουν μια δουλειά οι νέοι άνθρωποι κλπ. και πρέπει να είσαι υπηρέτης… Έτσι πρέπει να είναι ο δημόσιος υπάλληλος στη δουλειά του. Ευτυχώς που κάναμε πολλά πράγματα. Δυστυχώς – δεν θέλω να επανέλθω στο παρελθόν – αλλά αυτό βρήκαμε. Δυστυχώς δεν υπήρχανε δομές ηλεκτρονικές. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε έλεγχο και να δούμε πώς ο άλλος ο οποίος δηλώνει 9.000 εισόδημα έχει 5 σπίτια και ένα εκατομμύριο καταθέσεις. Δεν μπορούσαμε να τα διασταυρώσουμε αυτά τα πράγματα.Υπόθεση Νοvartis
*Επειδή πάτε σε αυτό το θέμα τώρα κι έχει σχέση, θέλω να πάμε λίγο να δούμε την υπόθεση Νοvartis. Ξέρετε, είναι μια υπόθεση που αιωρείται. Δεν έχει ξεκαθαρίσει, δεν έχει προχωρήσει. Η κυρία Γεννηματά χτες τα έβαλε με τον Πρωθυπουργό και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για αυτή την υπόθεση. Τα ίδια είπε και ο τέως Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς. Kι έχουμε και την εισαγγελέα διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη, να ρωτά με εξώδικο τι γίνεται.
>Kαταρχήν το ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis έχει αναγνωριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μην κάνουμε την υποκρισία λόγο ύπαρξης: έχει αναγνωριστεί και από τη ΝΔ και από το ΚΙΝΑΛ.
Τώρα, ποιοι δημιουργήσανε αυτό το σκάνδαλο το οποίο μας κόστισε πάνω από 86 δις. ευρώ – στον τομέα της υγείας ήταν τρομερά τα ποσά που φαγώθηκαν, που αρπάχτηκαν από τον ελληνικό λαό. Το σκάνδαλο Novartis στοίχησε 86 δισεκατομμύρια περίπου και ίσως και παραπάνω. Κι επειδή είναι υπαρκτό, πρέπει να βρούμε τους υπαίτιους, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες.*Τέτοιο σκάνδαλο σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει, φαρμακευτικό.
>Αυτό το σκάνδαλο δεν αποκαλύφθηκε από μας… Τα στοιχεία είναι τα εξής και το ξέρει ο ελληνικός λαός και πρέπει να το λέμε. Δεν ήταν μαγκιά της Κυβέρνησης για να βρει τους εγκληματίες του δημόσιου πλούτου που λαφυραγώγησαν τον πλούτο του ελληνικού λαού. Ξένες υπηρεσίες, όπως το FBI, η αστυνομία των ΗΠΑ δηλαδή, αποκάλυψε το σκάνδαλο και το υλικό του για δικούς του λόγους, διότι υπάρχει μια σύγκρουση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως η Novartis, με τις αμερικάνικες. Εάν εσύ διαμορφώνεις τις τιμές στην Ελλάδα – η Ελλάδα έπαιζε και παίζει ακόμη ένα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων τιμών στο φάρμακο. Ανέβαιναν λοιπόν οι τιμές του φαρμάκου εδώ και επηρέαζαν τις τιμές του σε όλη την Ευρώπη και σε άλλα κράτη. Επομένως σε υλικό του FBI στηρίχτηκε η δικογραφία για τη Novartis…
*Αυτό όμως αφορά το φαρμακευτικό σκάνδαλο, κύριε Μπαλαούρα. Μιλάμε τώρα για το πολιτικό επίπεδο, όπου στοχοποιήθηκαν δύο πρώην Πρωθυπουργοί.
>Σε επίπεδο πολιτικό, λοιπόν, κάποιοι έβγαζαν αποφάσεις που τακτοποιούσαν αυτές τις προσπάθειες της Νοvartis και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών…Είναι πολλά τα σκάνδαλα που υπάρχουν. Δεν θέλω όμως να επεκταθώ και λέω το εξής. Το μόνο που κάναμε εμείς σαν Βουλή και σαν Κυβέρνηση ήταν αυτές τις ιστορίες που ήρθανε, αυτούς τους φακέλους που ήρθαν μετά από δικαστική παρουσίαση και εντολή, να δώσουμε άδεια να ερευνηθούν. Γιατί εδώ υπάρχει ένα άλλο σκάνδαλο, μόνιμο πια. Ένα θεσμικό και ανήθικο σκάνδαλο. Ποιο είναι ; Ότι υπάρχει μέχρι τώρα – και θα υπάρχει μέχρι την οριστική αναθεώρηση του Συντάγματος – το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει όποιον υπουργό πιάσουνε ενδεχομένως στα πράσα να κλέβει… Αυτά δεν είναι σημαντικά πράγματα; Δεν τα αλλάξαμε εμείς;
*Ναι, τελικά όμως στην πράξη έχουμε κάτι;…
>Τι κάναμε εμείς; Δώσαμε την άδεια, σαν πλειοψηφία της Βουλής και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με ευρεία, ευρύτατη πλειοψηφία, δώσαμε τη δυνατότητα στους εισαγγελικούς λειτουργούς να κάνουν έρευνα. Λένε – από τη μια μεριά, τα στελέχη της ΝΔ – ότι υποστηρίζουνε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αλλά όταν η δικαιοσύνη που απονέμεται από τίμιους δικαστές έρχεται και γίνεται αμείλικτη και θέλει να ανακαλύψει την αλήθεια, τότε έχουμε σκευωρία. Γιατί έχουμε σκευωρία ;
Ξέρετε ο ελληνικός λαός θέλει την πάταξη της διαφθοράς. Μας κατηγορεί για το αντίθετο εμάς, μας λέει ότι αργήσατε… Μα δεν είναι δική μας δουλειά το τι κάνει η Εισαγγελέας της διαφθοράς, είναι δικιά της δουλειά.*Ναι, η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και είναι ανεξάρτητη. Πάντως, δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά…
– Ποιο είναι το σκάνδαλο, δηλαδή ; Γιατί η κυρία Γεννηματά λέει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι πλεκτάνη, όπως λέει ο κύριος Σαμαράς ; Πλεκτάνη ; Σε τι ; Δηλαδή από τους εισαγγελείς που κανένας… Όταν γίναμε κυβέρνηση, δεν είχαμε κανέναν εισαγγελέα. Τα ξέρουμε όλα αυτά.
*Σχολιάζει τον αντιεισαγγελέα τον κ. Κωστή Αγγελή και τα όσα είπε για την υπόθεση, η κυρία Γεννηματά. Στηριζόμενη στα όσα είπε ο κ. Αγγελής, δήλωσε ότι δήλωσε η κ. Γεννηματά.
>Προσέχετε. Εγώ συμμετέχω στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κι έχω ψηφίσει τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Εντάξει; Kαι αναρωτιόμουν τότε μέσα μου: Mα αυτοί οι άνθρωποι τι είναι πολιτικά; Από πού είναι; Είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως τίμιοι; Ψήφισα. Ψήφισα τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας. Λοιπόν και μετά βγαίνει δύο μήνες πριν αποστρατευτεί, πριν συνταξιοδοτηθεί είναι το σωστότερο, και καταγγέλλει την Κυβέρνηση. Δηλαδή σε ψήφισα, σε έβγαλα μόνο και μόνο επειδή είχα μάθει ότι είσαι τίμιος… Κι εσύ με καταγγέλλεις αβάσιμα. Αυτή είναι η κατάσταση… Ποιοι είναι λοιπόν οι δικοί μας οι άνθρωποι στη δικαιοσύνη που μαζί στήσαμε σκευωρίες;
Η γενικολογία του κ. Μητσοτάκη
*Θα τα δούμε όλα αυτά γιατί, ξέρετε, αυτά τα θέματα θα φουντώσουν το επόμενο διάστημα, τις τελευταίες 4 εβδομάδες, που θα έχουμε την πορεία προς τις εθνικές εκλογές, κ. Μπαλαούρα.
>Σχετικά με αυτές τις υποθέσεις, εγώ θα ήθελα να ξεφύγουν από την πολιτική σύγκρουση, δηλαδή με την έννοια, του να είναι στο χώρο που πρέπει να είναι, δηλαδή στους δικαστικούς. Εγώ θέλω να κάνουμε μια μεγάλη σύγκρουση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους επάνω στα ζητήματα που κάναμε μέχρι τώρα, τα πολιτικά διακυβεύματα. Και να αναγνωρίσουμε πιθανόν ευθύνες μας και ανεπάρκειές μας αλλά κυρίως να κάνουμε μια σύγκρουση, αν θέλετε, για το μέλλον. Να μας πούνε τι θέλουν για το μέλλον του ελληνικού λαού, για την αυριανή μέρα. Τι θέλουν για τους νέους; Τι θέλουν για το Δημόσιο; Ti θέλουν για την ανάπτυξη; Είναι ζητήματα που αν δεν τα πιάσουμε και δεν συγκρουστούμε γι αυτά…
Η ΝΔ τα κρύβει. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν χτες στην τηλεόραση, έδωσε συνέντευξη, δεν είπε τίποτε για τις προοπτικές της χώρας. Τίποτε. Μιλάει για ασφάλεια. Λέει γενικόλογα πράγματα, δε λέει τίποτε συγκεκριμένο. Εκεί λοιπόν, χρειάζεται να τον φέρουμε εμείς, στο γήπεδο της πολιτικής σύγκρουσης. Να του πούμε: Εμείς θέλουμε να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει αυτό, πέστε μας τι πρέπει να γίνει κατ’ εσάς. Πρέπει το Δημόσιο να αλλάξει; Πρέπει να υπάρχει υλικό για το Δημόσιο αλλά να είναι και ταυτόχρονα λειτουργικό; Θέλουμε ανάπτυξη; Με ποιους τρόπους θα την επιδιώξουμε; Θέλουμε μια ανάπτυξη που να στηρίζεται, όπως την εποχή του Σημίτη σε πήλινα πόδια, και να έχει, ας πούμε, ψευτοανάπτυξη η χώρα, να έχουμε φούσκα, όπου είχαμε, ακούστε, το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρώπη, 4-4,5% για μια περίπου δεκαετία; Τι έγιναν όμως αυτά τα λεφτά; Ποιές δομές φτιάχτηκαν για να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα, να αντιμετωπίσουμε συγκρούσεις και κρίσεις; Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Επομένως να συγκρουστούμε, αυτό είναι το διακύβευμα. Αν τα καταφέρουμε και φέρουμε τους αντιπάλους μας στην πραγματική σύγκρουση…*Πάνω σε αυτή την ατζέντα, λέτε, να γίνει η υπόλοιπη συζήτηση.
>Πάνω σε αυτή την ατζέντα. Όπως σας είπα και πριν, είναι τέσσερα κομβικά σημεία που πρέπει να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό. Γιατί αφορούν το μέλλον του. Κρίνονται οι νέοι άνθρωποι τι θα κάνουνε, κρίνονται οι συνταξιούχοι πώς θα πορευτούνε, κρίνεται η ανάπτυξη πού θα πάει και πώς θα πάει. Θα φτιάχνουμε, ας πούμε, φαραωνικά έργα και θα λέμε ότι είναι ανάπτυξη; Ή θα φτιάξουμε υποδομές; Θα συνδέσουμε την αγροτική, για παράδειγμα, οικονομία, όπου έχουμε έναν πλούτο; To πετρέλαιο της Ελλάδας είναι το λάδι. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό θησαυρό; Δεν μπορούμε ακόμα.
*Φαντάζομαι κύριε Μπαλαούρα, όλα αυτά θα τα ακούσουμε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να μπαίνουν στο τραπέζι και να γίνεται αυτός ο διάλογος μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ…
>Μια παρατήρηση θέλω να κάνω μιας και είμαστε στο Κανάλι της Βουλής. Είπατε προηγουμένως ότι είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Πιθανόν να σας μαλώσει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, γιατί δεν θεωρεί ότι υπάρχει Βουλή. Εγώ μέχρι τη Δευτέρα που θα υποβάλει ο Πρωθυπουργός την πρότασή του για εκλογές, είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών όπως και ο Βούτσης είναι Πρόεδρος της Βουλής.*Έχουμε τον κ. Τραγάκη επόμενο καλεσμένο, δεν νομίζω να μας μαλώσει ο κ. Τραγάκης…
>Πάντως δεν έρχονται οι βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή, λέει δεν θα έρθουν και για ένα μείζον θέμα – εγώ δεν είμαι νομικός, τα παρακολουθώ όπως ο κάθε πολίτης – που είναι οι κώδικες ποινικής δικονομίας, οι οποίο υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια και πρέπει πλέον να αλλάξουν.
*Πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
>Και βγαίνουν… ακόμα και ο Βενιζέλος βγήκε, και ο Βορίδης – τώρα ο Μητσοτάκης πρέπει να τον πιάσει από το αυτί το Βορίδη – και λένε ότι είναι θετικό να ψηφιστούν οι νέοι κώδικες ποινικής δικονομίας και έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει όχι, θα απέχουμε από τη Βουλή… Θα απέχει η ΝΔ για μια μεγάλη τομή που τη θέλουν όλοι…
*Καλά κάνατε και μας τα λέτε. Γεια σας.
>
Δείτε το βίντεο :