Συνεντεύξεις Μ. Μπαλαούρα, από το καιγόμενο χωριό Γρύλος Κρεστένων 25.7.22 Στην ΕΡΤ,ΟΡΤ και «Πρωινή» Πύργου και στο ρ/σ στο «Κόκκινο»

«Μία νέα τραγωδία στην Ηλεία, ξανά μετά τις φωτιές του 2007 και τις περσινές που έκαψαν πολλές περιουσίες. Για άλλη μια φορά η Ηλεία και όλη η χώρα έχει γίνει θεατής ενός βάναυσου εγκλήματος. Καίει σπαρτά, περιουσίες και σπίτια και τώρα κινδυνεύουν ένα όμορφο δάσος και οι καλλιέργειες της περιοχής μας. Η σημερινή κυβέρνηση και το δήθεν «επιτελικό κράτος» της, δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα:
1. Υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών και προσλαμβάνει παπάδες και αστυνομικούς για πανεπιστήμια!
2. Υπάρχουν ζητήματα με τη δημιουργία δρόμων για τα πυροσβεστικά. Όλα επαφίενται στα εναέρια μέσα. Δεν προνόησαν να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες και γι’ αυτό καίγεται το βιός των ανθρώπων, ούτε καν στην Πάρνηθα…
3. Δε θέλησαν να φτιάξουν παρατηρητήρια στα δάση για να παρακολουθούν και να ενημερώνουν για τι γίνεται.
4. Ο πυροσβέστης πληρώνει 230 ευρώ για τον προσωπικό του εξοπλισμό (φόρμες, άρβυλα κτλ) από τσέπη του, δεν του τα καλύπτει το κράτος!
5. Και τέλος να θίξω κάτι σαν πρόταση και προτροπή. Στην Ηλεία απέκτησαν την τεχνογνωσία πέρυσι μετά το μήνυμα για εγκατάλειψη χωριού, όπου δεν υπάκουσαν και τα προστάτεψαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Χελιδόνι, όπου έκαναν τα πάντα για να μην περάσει η φωτιά. Έφτιαξαν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες, χρησιμοποίησαν ποτιστικά που εκτοξεύουν το νερό, δημιουργώντας κενό αέρα. Θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στον κόσμο, ένα είδος σεμιναρίου για να μεταφερθεί αυτή η τεχνογνωσία από αυτούς. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία, γιατί το κράτος δε κινείται. Είναι πολύ ζωτικό».