Του Μάκη Μπαλαούρα
Μέτρα λιτότητας, νέα μέτρα, ξανά μέτρα… Στον πίθο των Δαναΐδων. Δεν είναι απλώς αδιέξοδο. Είναι κοινωνικός Αρμαγεδών υπό την καθοδήγηση «πνευμάτων δαιμονίων», όπως θα έλεγε και ο Ευαγγελιστής. Λυρικές υπερβολές; Το αντίθετο. Καμία λυρική ανάγνωση δεν μπορεί, τουλάχιστον ακόμα, να αποτυπώσει το δράμα των Ελλήνων, των Πορτογάλων, των Ισπανών, καθώς και των υπόλοιπων Ευρωπαίων που ήδη άρχισε να έρχεται η ώρα τους. Μόνο η ιστορία.
Η τρόικα –με ιδιαίτερη έμφαση το ΔΝΤ– παραδέχεται πια και δημοσίως ότι έπεσαν τραγικά έξω όλες οι προβλέψεις. Η ύφεση σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τις εκτιμήσεις όλων των μνημονίων. Το σύνολο της ύφεσης τα χρόνια της οικονομικής χολέρας ξεπέρασε το 25%, ενώ και το 2013 από το 4,5% του Προϋπολογισμού μπορεί –σύμφωνα με διεθνή ινστιτούτα– να ξεπεράσει, ξανά, το 7%. Αξίζει να θυμηθούμε ότι κατά την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 1929 στις ΗΠΑ, ήταν 24%! Ως άμεση συνέπεια της ασύλληπτης ύφεσης, που δεν απαντιέται ιστορικά σε περιόδους ειρήνης, είναι η εκτόξευση της ανεργίας.
Η ανεργία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανέβηκε στο 25,4%. Οι επόμενοι μήνες, σύμφωνα με προβλέψεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, θα εκτοξεύσουν την ανεργία και στο τέλος του 2012 θα κλείσει στο τρομακτικό ποσοστό του 29%. Χρήσιμο είναι να υπογραμμίσουμε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ το 1929 ήταν 25%.
Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών είναι 55,5%, μένοντας σταθερά πάνω από την Ισπανία που κατείχε τα πρωτεία μέχρι πρότινος. Δηλαδή, πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι. Στις γυναίκες αυτής της ηλικίας η κατάσταση είναι εφιαλτική: η ανεργία προσεγγίζει το 70%!
Παράλληλα, η ΕΕ στο σύνολό της δείχνει να εισέρχεται σταθερά στο δρόμο της ύφεσης. Ήδη καταγράφηκε ύφεση -0,4% για το τρέχον έτος, ενώ η ανεργία της ξεπερνά το 11%. Με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που θα σημειώσουν περιορισμένη ανάπτυξη, επιβράδυνση καταγράφεται στην Κίνα, Ινδία, Βραζιλία.
Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι κανένας άλλος στόχος που έχουν βάλει τα τρία Μνημόνια δεν επιτεύχθηκε. Ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα, ούτε, πέραν των συγκυριακών μικροαποτελεσμάτων, στο ισοζύγιο πληρωμών. Ούτε καν στην περίφημη ανταγωνιστικότητα. Στα μόνα που πέτυχαν, ήταν η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, του ασφαλιστικού συστήματος, η διάλυση της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας.
Πού πάει η Ελλάδα, πού πάει η Ευρώπη;
Πέραν των γνωστών προοδευτικών οικονομολόγων, όπως ο Στίγκλτς και ο Κρούγκμαν, που στηλίτευσαν από την αρχή τα προγράμματα «σωτηρίας» για τα PIGS, πολλοί άλλοι οικονομολόγοι του συντηρητικού και θεσμικού τόξου κρούουν πια και αυτοί τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Τσάρλς Νταλάρα, του ισχυρού Διεθνούς Χρηματιστηριακού Ινστιτούτου, στην Αθήνα που βρέθηκε προχθές, ανέφερε ότι «ο στόχος για τη μείωση του ελληνικού χρέους έχει εδώ και μήνες εγκαταλειφθεί» (!) προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη».
Ένας άλλος οικονομολόγος, ο Γκάμπριελ Στερν του γνωστού Ινστιτούτου «Exotik» ερμήνευσε ουσιαστικά τον Νταλάρα γράφοντας ότι «η Βόρεια Ευρώπη δεν θέλει το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο, ώστε η χώρα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις».
Ο γνωστός Ρουμπινί ήταν περισσότερο χλευαστικός στις πολιτικές της ΕΕ: «Η λιτότητα που επέλεξε η ΕΕ για την ευημερία, δεν είναι παρά τα οικονομικά του Μαρκησίου ντε Σαντ».
Αυτές τις μέρες για την Ελλάδα αντιλήφθηκαν πια οι πάντες ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά νέο κούρεμα του χρέους, αυτή τη φορά από φορείς του δημοσίου τομέα, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Έχει σημασία να τονιστεί ότι η κ. Λαγκάρντ, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είχε ζητήσει νέο κούρεμα από τον Οκτώβριο του 2011.
Και εμείς; Θα συνθλιβόμαστε σ’ αυτές τις αδιέξοδες και κυρίως καταστροφικές για την κοινωνία και τις προοπτικές της πολιτικές περιμένοντας τι; Σε καλύτερη περίπτωση, να τα βρει το ΔΝΤ με τη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2013, μετά δηλαδή από τις γερμανικές εκλογές, που όσο και αν κουρευτεί το χρέος, με αυτή την εφαρμοσμένη πολιτική, πάλι θα σημειωθεί αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελλάδα θα είναι στη δεκαετία του 2020 μια χώρα διαλυμένη, φτωχή, με πεινασμένους και ξενιτεμένους χωρίς μέλλον και προοπτική.
Μερικοί συντηρητικοί διανοούμενοι λένε ότι, όπως η Ελλάδα ξεπέρασε τη μεταπολεμική και εμφυλιοπολεμική καταστροφή, έτσι θα γίνει και τώρα. Λάθος, γιατί τότε υπήρχε η ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου. Σήμερα, η απόγνωση έχει σκιάσει τις ελπίδες μιας καλύτερης μέρας με το σημερινό συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερος κόσμος στρέφει τη ματιά προς τον ΣΥΡΙΖΑ πειθόμενος ότι αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, ανατρέπεται.
Μπορεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο ως κυβέρνηση να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες συνταγές; Αρκεί η θέληση των μελών και στελεχών του; Πώς θα επιβάλει μια άλλη πολιτική; Οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης που οδηγούν σε πλήρη ανατροπή των νεοφιλελεύθερων συνταγών είναι μεγάλες. Το ομολογούν πια δημοσίως και κυβερνητικοί πολιτικοί, οικονομολόγοι, διεθνολόγοι.
Η κατάρρευση της Ελλάδας, κατάρρευση της ευρωζώνης
Η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα δημιουργήσουν κατ’ αρχήν μείζονα πολιτικά προβλήματα. Η κάλτσα θα αρχίσει να ξηλώνεται και δεν θα σταματήσει στην Ελλάδα.
Η χώρα μας, εξ άλλου, έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία λόγω της θέσης της κοντά στις νέες εστίες ανάφλεξης, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράν, και με ισχυρούς δεσμούς μ’ αυτή την περιοχή.
Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις, στη σημερινή Ευρώπη, όπως και σ’ όλο τον κόσμο, η διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών κινήσεων, που γίνεται σε πραγματικό χρόνο, είναι απόλυτη. Ακόμα και σήμερα, που οι ξένες τράπεζες άρχισαν από το 2010 να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα, η διασύνδεσή τους παραμένει υψηλή.
Μια κρίση στις ελληνικές τράπεζες θα προκαλέσει αμέσως κρίση στις ισπανικές. Κυρίως γιατί θα επικρατήσει πανικός, οι καταθέτες ήδη τους τελευταίους 8 μήνες απέσυραν το 18% των καταθέσεων και θα αποσύρουν ακόμα περισσότερες. Οι ήδη κλυδωνιζόμενες ισπανικές τράπεζες θα καταρρεύσουν προκαλώντας αλυσιδωτό τσουνάμι από τη Ρώμη, στο Ρίο, στη Φρανκφούρτη, στη Νέα Υόρκη, έως το Τόκιο.
Ο Μπέρναρντ Βίντσι, πρόεδρος των ολλανδών βιομηχάνων προειδοποίησε: «Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, για να παραμείνει στην ευρωζώνη. Το κόστος από την κατάρρευση της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί για την Ολλανδία σε εκατοντάδες δισ. ευρώ, οι άνεργοι θα αυξηθούν σε 500 χιλιάδες, το χρέος θα εκτιναχθεί».
Ο Χουνκ Τραν, μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου σημείωσε: «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγάλος».
Ο Τεοντόρ Βίμερ, επικεφαλής της Uni Gredit Bank, δήλωσε: «Δεν ξέρω κανέναν σοβαρό τραπεζίτη που θα ήθελε να πετάξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Το αντίθετο. Φοβόμασταν ότι η χώρα θα αποφάσιζε από μόνη της την έξοδο».
Το γερμανικό Ίδρυμα Μπέρτελσμαν σημειώνει ότι, πέρα από το κόστος που θα επιφέρει στην ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας, το ντόμινο που θα προκαλέσει θα οδηγήσει σε αλυσιδωτή πτώχευση Ισπανία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το κόστος αυτό θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στις οικονομίες των 42 ισχυρότερων οικονομιών, που αντιστοιχούν στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας: θα καταγράψει απώλειες 17 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για να αποφύγει τις παραπάνω καταστροφικές επιπτώσεις.
Έχει σημασία η σημείωση που κάνουν για τη Γαλλία: οι ζημιές της θα ανέλθουν στο 154,4% του ΑΕΠ ! Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία η ανησυχία του τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπαρουάν, που έλεγε ότι ένα Grexit θα επέφερε μια έξοδο της Γαλλίας, ένα Frexit.
Το κυριότερο. Η Κίνα, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του De Linke Γκρέγκορ Γκίζι στη γερμανική βουλή, χωρίς απάντηση από τη Μέρκελ, «απείλησε, ότι αν αφήσετε την Ελλάδα να πέσει, η κινεζική κυβέρνηση θα ρίξει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της στην αγορά. Αυτό θα προκαλούσε σεισμό στο ευρώ και στην Ευρώπη».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει πάρει θέση δημοσίως. Εμφανίζεται όμως στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες και ΜΜΕ να ανησυχεί σφοδρά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Θεωρεί ότι όχι μόνο η ευρωζώνη και η ΕΕ θα κλονιστούν συθέμελα, αλλά μαζί τους και όλος ο κόσμος. Είναι λογικό. Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο παγκόσμιος χωροφύλακας, έχει και εγρήγορση για την παγκόσμια οικονομία. Είναι σχετικά πρόσφατο το παράδειγμα μιας μικρομεσαίας τράπεζας, της Lehman Brothers, που η χρεοκοπία της οδήγησε το 2008 σε γενικευμένη ύφεση. Πόσο μάλλον για μια χώρα, ακόμα και τόσο μικρή, όπως η Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για επικίνδυνο βολονταρισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η προγραμματική δέσμευσή του για άμεση κατάργηση των Μνημονίων, η διαγραφή του μέγιστου μέρους του χρέους και η ρήτρα ανάπτυξης πατούν σε γερά θεμέλια.
* Το Grexit είναι η περίφημη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η απειλή αυτή, με τους δικούς μας όρους, θα προκαλέσει διάλυση της ευρωζώνης (break it).