image_pdfimage_print

 

Προς τους δημάρχους της Ηλείας

Του Μάκη Μπαλαούρα

Αξιότιμοι δήμαρχοι,

Με την επιστολή μου αυτή, ως ένας απλός πολίτης της Ηλείας με σημαντική όμως εμπειρία (και συμβολή) στην εξέλιξη του μείζονος θέματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος θα ήθελα να καταθέσω δημοσίως ορισμένες σκέψεις μου.

  1. Δε θέλω να εμπλακώ ξανά στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι πράγματα που έχουν αναλυτικά ειπωθεί από τους Βουλευτές μας και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι οι νέες αρνητικές εξελίξεις, όπως προδιαγράφονται από τις θέσεις του υπουργού Κ. Καραμανλή.
  2. Ο υπουργός, προφανώς, είτε για λόγους ρεβανσιστικής σκοπιμότητας είτε (και) για εξυπηρέτηση συμφερόντων των «εθνικών εργολάβων» προχωρά ακάθεκτος στην ανατροπή της υλοποίησης του έργου.
  3. Το θέμα όμως είναι το τι εμείς πράττουμε για να προχωρήσει το έργο, ανεξάρτητα από τις απόψεις μας για τις παλαιότερες ευθύνες και τις πολιτικές μας προτιμήσεις.
  4. «Οι καιροί ου μενετοί», όμως. Το έργο έχει αρχίσει: Οι εργολαβίες (5η και 7η) της εταιρίας Ιντερκάτ, για το κομμάτι Κάτω Αχαγιά – ΒΙΠΕ Πάτρας και Βάρδα – Σαγαίικα, η 2η της εταιρίας INTRAKAT για το κομμάτι Αμαλιάδα – Δουνέικα, και της εταιρίας GD Infrastrutture, που έχει αναλάβει την 6η και 8η εργολαβία (Σαγαίικα – Κάτω Αχαγιά και Πάτρα – Μιντιλόγλι).

 Μπορείτε να επισκεφτείτε τα 5 εργοτάξια και να ελέγξετε τις εργασίες τους, στα Σαγέικα, στον Κ. Αλισσό και στο Γεράκι Αμαλιάδας.    

  1. Σημειώνω όμως ότι έχουν αναφυεί σοβαρά προβλήματα. Στις, συχνές, επισκέψεις μου, όπως και πρόσφατα, πέραν των τόνων σκουπιδιών που πέταξαν, ως χωματερή(!), οι γειτονικοί δήμοι Αχαΐας -Ηλείας, παρουσιάστηκαν επιπρόσθετα. Το υπουργείο, ενισχύοντας τη ανασφάλεια για την εξέλιξη του έργου, έκοψε τη χρηματοδότηση, μη χορηγώντας τις, εκ των συμβάσεων υποχρεώσεις του, τις προκαταβολές. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αχαΐας, ανακάλυψε τώρα (;) ότι πρέπει να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου, εργολάβων και Εφορείας, μπλοκάροντας και αυτή την εξέλιξη…
  2. Υπάρχουν πράγματι οι εκκρεμότητες με τις 2 εργολαβίες του ομίλου Τοξότης- Καλογρίτσα. Παρά την εκφρασμένη δημοσίως πρόταση τα εταιρίας GD Infrastrutture-Μηχανική για ανάληψη των δύο αυτών εργολαβιών, πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, δηλαδή το υπουργείο να αποταθεί στον μετά τον Τοξότη επόμενο μειοδότη και αν δεν προχωρήσει στραφεί στον όμιλο της GD Infrastrutture. Όμως ο νέος υπουργός ποιεί την νήσσαν! Δεν κίνησε ακόμα τις διαδικασίες, ίσως για να υπονομευτεί και για αυτό το λόγο η εξέλιξη της υλοποίησης του δρόμου.
  3. Είναι σίγουρο πως αν απενταχθεί ξανά ο αυτοκινητόδρομος, πέραν των αποζημιώσεων των εργολάβων, που το ύψος τους ενδέχεται να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, που θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, οι ίδιοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να αποφανθεί για καταχρηστική απόφαση του υπουργείου. Ο χρόνος θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια…
  4. Η Κομισιόν σε κάθε περίπτωση για να αποφασίσει στο ερώτημα του υπουργού θα χρειαστεί τουλάχιστον 19 μήνες, όπως έγινε και για την έγκριση της. Και αυτό χωρίς να πάρουμε υπόψιν ότι τον ερχόμενο μήνα αναλαμβάνουν νέοι Επίτροποι…

Συνασπισμένοι να ηγηθείτε κινήματος

Κύριοι Δήμαρχοι,

Ο νέος Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης, δήλωσε προχθές μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους Περιφερειάρχες, δήλωσε ότι «η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου αποτελεί πάγιο και ίσως το σημαντικότερο  αίτημα των κατοίκων της Περιφέρειας και κυρίως αυτών του Νομού Ηλείας», προσθέτοντας ότι «τα λάθη που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει άμεσα να διορθωθούν…»!

Δηλαδή τι μας λέει ο Περιφερειάρχης; Αυτά που λέει ο οποιοσδήποτε. «Πρέπει να γίνει ο δρόμος»!

Κοινοτυπίες και πομφόλυγες από αυτές που χόρτασαν οι πολίτες του Νομού μας…    

 Από την σημαντική θέση που του έδωσαν οι πολίτες της ΠΔΕ, οφείλει να γίνει συγκεκριμένος: Θα πρέπει να πει την άποψη του, δηλαδή ότι πρέπει να γίνει το ά, το β΄ ή το γ΄.

Να μιλήσει για το μεθοδικό σχέδιο του υπουργού που οδηγεί το έργο στην ακύρωση ή σε καθυστέρηση επιπλέον 3-4 χρόνων ή να διεκδικήσει να προχωρήσουν τα έργα και μάλιστα να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και δυσκολίες.

Κύριοι Δήμαρχοι,

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις σας είναι σε σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν αρκούν. Από δω και πέρα τι θα κάνετε; Θα ακολουθήσετε και εσείς τη μέθοδο του «βλέπουμε και κάνουμε» και αοριστίες ή συνασπισμένοι θα ηγηθείτε ενός κινήματος που δυναμικά θα διεκδικήσει «εδώ και τώρα» την εντατικοποίηση και ολοκλήρωση του έργου; Τότε θα τιμήσετε αυτούς και αυτές που σας τίμησαν για να γίνετε μπροστάρηδες του τόπου.

 Τα ήξεις-αφίξεις και η αδράνεια είναι αυτά που οδήγησαν τον τόπο μας στη τελευταία βαθμίδα της ανάπτυξης..