image_pdfimage_print

του Γιάννη Σπυρούνη,

Θετική ήταν η ανταπόκριση αγροτών από όλη την Ηλεία, στο κάλεσμα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Μάκη Μπαλαούρα. Το απόγευμα της Παρασκευής, συγκεντρώθηκαν στο Χάβαρι εκπρόσωποι των αγροτών απο πολλές περιοχές για να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα των αποζημιώσεων μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν στις καλλιέργειες και να ακούσουν από τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ πως θα προχωρήσει η διαδικασία. Αγρότες απο τη Βουπρασία, τον Κάμπο, την περιοχή της Αμαλιάδας και της Πηνείας, τον Πύργο και τα σταφιδοχώρια του, την Κρέστενα και τα Μακρίσια έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση.

H ελληνική οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα

Όπως τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας, τόσο απευθυνόμενος στους αγρότες και τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, όσο και αργότερα σε δηλώσεις του “… οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Απο την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για την κατάσταση απο τους παραγωγούς όλων των προϊόντων, επικοινώνησα άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Κανονίσαμε να γίνει αυτή η εκδήλωση που αφορά όλη την Ηλεία. Ήρθαμε στο Χάβαρι που έχει μεγάλο πρόβλημα με τη σταφίδα, για να κάνουμε μια συζήτηση για το θέμα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν μπόρεσε δυστυχώς να έρθει, αλλά ήρθε ο προϊστάμενος της Πάτρας κ. Κεχαγιάς, που επιβεβαίωσε το μέγεθος των ζημιών. Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα μέσα στη δυστυχία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Θα έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση στην αποζημίωση των προϊόντων τους γιατί οι παραγωγοί δουλεύουν στον ήλιο, αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες και πρέπει το κράτος, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση να τους φροντίζει και να τους προσέχει γιατί η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Θα αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα, ακόμα και αυτά που δεν καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό στην Ηλεία. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Είναι μια σημαντική βοήθεια, δεν καλύπτεται πλήρως η ζημιά, αλλά είναι μια σημαντική βοήθεια”.

Μονόδρομος τα συνεργατικά σχήματα

Ο κ. Μπαλαούρας έθεσε όμως και ένα ακόμα μοντέλο ώστε ο αγρότης να μην αντιμετωπίζει μόνος του κάθε τι που αφορά την παραγωγή. Μίλησε για τα συνεργατικά σχήματα, την αποδοχή που έχουν στην υπόλοιπη αγροτική Ευρώπη και τα σημαντικά βήματα που γίνονται και στην Ελλάδα, δίνοντας παραδείγματα. “Πρέπει και εδώ στην Ηλεία να δούμε τη δυνατότητα της ισχυροποίησης και της υλοποίησης γενικότερα των συνεργατικών σχημάτων. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε διαφορετικά, κάθε παραγωγός με μικρό κλήρο μόνος. Είναι μονόδρομος απέναντι στην Ευρώπη των μεγάλων κλήρων. Ανέφερα στον Μοσκοβισί το θέμα των μικρών κλήρων, ώστε να προσέξει η Ε.Ε. την Ελλάδα τώρα που μειώνεται η ΚΑΠ και μου απάντησε πως πρέπει και εμείς να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Υπάρχουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας συνεργατικά σχήματα που κάνουν την καθετοποίηση της παραγωγής απο το αγροτικό προϊόν που επεξεργάζονται, του προσφέρουν προστιθέμενη αξία και ύστερα το εξάγουν. Είναι σημαντικό αυτό το μοντέλο για την Ηλεία. Είμαστε ένας παραδεισένιος τόπος και πρέπει να φροντίσουμε για αυτό” επισήμανε.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μιλώντας στους παραγωγούς αλλά απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ επισήμανε τα πρωτόγνωρα κλιματικά γεγονότα για την περιοχή μετά τις πρόσφατες καλοκαιρινές κακοκαιρίες, λέγοντας πως κατέστρεψε ολόκληρη την αγροτική παραγωγή. “Οι παραγωγοί ζητούν άμεσους ελέγχους. Αν καθυστερήσουν σε λίγες ημέρες δεν θα γνωρίζουμε σε τι οφείλεται η καταστροφή. Αίτημα όλων είναι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να κάνουν άμεσα τις εκτιμήσεις. Αν αυτό δεν γίνει εμείς θα είμαστε καταδικασμένοι ακόμα μια φορά. Ας ελπίζουμε πως αυτή η καταστροφή δεν θα είναι τελειωτική για τον τόπο μας. Οι ζημιές μιλούν από μόνες τους. Είναι ξεκάθαρη η εικόνα. Πιστεύω ότι θα συντονίσετε τα κλιμάκια ώστε να έχουμε άμεση καταγραφή των ζημιών. Θα ήταν αμαρτία να μην αποζημιωθούν οι αγρότες μας”.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, επαίνεσε το βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα για την πρωτοβουλία που έλαβε, αλλά και την επικοινωνία που προηγήθηκε από την πρώτη πλημμύρα του καλοκαιριού και το ραντεβού που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγες ημέρες. Αναφερόμενος στις ζημιές ο κ. Βαλιανάτος τόνισε πως είναι η τρίτη φορά που η καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας παθαίνει ζημιά. “Οι παραγωγοί, από το 2016, ακόμα περιμένουν να πληρωθούν από τα ΠΣΕΑ για τη σταφίδα στα αλώνια. Και πέρυσι είχαμε ζημιές στην κορινθιακή σταφίδα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην πάρουν τη στρεμματική ενίσχυση. Φέτος αυτό που έχει γίνει με την καλλιέργεια είναι το κάτι άλλο” είπε και ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να επισπευσθούν οι εκτιμήσεις, ώστε να πάρουν οι σταφιδοπαραγωγοί προκαταβολή ή και το 100% της αποζημίωσης για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αναγνώρισε την έλλειψη του προσωπικού στον ΕΛΓΑ, όμως οι παραγωγοί πληρώνουν τις εισφορές”.

Πηγή:https://www.ilialive.gr/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/item/%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%B3%CE%B1-%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1.html