image_pdfimage_print

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας, την οποία συνυπέγραψε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς, περιορίζεται το ύψος των κατασχέσεων που γίνονται από τις Φορολογικές Αρχές στις καταθέσεις τραπεζικού λογαριασμού ή σε τοποθετήσεις λογαριασμών πληρωμών, κοινών ή ατομικών,  για έναν μοναδικό λογαριασμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους, με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής, οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Φορολογικές Αρχές και να τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών.

Το ποσό του προοδευτικού περιορισμού των κατασχέσεων που προκύπτει, προστίθεται στο όριο του ακατάσχετου των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ.

Όπως τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Μάκης Μπαλαούρας, η τροπολογία εντάσσεται και δένει απόλυτα με το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών: σκοπός της είναι η επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών που εξυπηρετούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, καθώς η προοδευτική αποδέσμευση χορηγείται σε όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και τηρούν τους όρους της ρύθμισης.

Η επιβράβευση έχει τη μορφή εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας, προκειμένου οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού τους ή τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρέχεται πρόσθετο κίνητρο σε οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την  τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση μέσω της προοδευτικής, σε μηνιαία βάση, αποδέσμευσης κατασχεθέντος λογαριασμού τραπεζικού ή πληρωμών.

Επισυνάπτεται  ολόκληρη η τροπολογία  , δείτε την εδώ