image_pdfimage_print

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας στις Βρυξέλλες με θέμα την οικονομική πολιτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στα πλαίσια της ΕΕ, παρουσία του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, του Επίτροπου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μ. Θύσεν, και υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ Ρ. Γκουαλτιέρι, ο Προέδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Μάκης Μπαλαούρας έθεσε τα προβλήματα της  φοροαπάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που συνιστούν μέγιστο σκάνδαλο κατά των πολιτών και των δομών της ΕΕ.

«Είναι απαράδεκτο ότι το σύστημα φορολογικού ελέγχου παραμένει διάτρητο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχουμε κάνει τα αυτονόητα. Ακόμη χειρότερα, συνέχισε,  τα κράτη-μέλη που έχουν υπόψη τους τέτοιες σκανδαλώδεις περιπτώσεις, δεν κάνουν τίποτα για να προστατέψουν τις τράπεζες και τις  μεγάλες εταιρείες τους», τόνισε.

«Τα θέματα φοροαπάτης αποτελούν μια χαρακτηριστική περίπτωση, που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται πολύ στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών. Άρα μια περίπτωση όπου χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι επιστροφή σε εθνικές λύσεις».

Η ΕΕ  ανέχεται επιβάρυνση 55 δισ. στα δημόσια έσοδα

«Τα σκάνδαλα φοροαποφυγής της Google, της Amazon, των Starbucks και άλλων τέτοιων εταιρειών αλλά και τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και πολυετούς φορολογικής απάτης CumEx και CumCum  έχουν κοστίσει τουλάχιστον 55 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία των κρατών μελών της ΕΕ, επιβαρύνοντας τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους και ροκανίζοντας την εμπιστοσύνη του απλού πολίτη στην Ευρώπη», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Γιατί ο πολίτης νοιώθει ότι υπάρχει έλλειψη ισονομίας και στρέφεται κατά της ΕΕ. Και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρά την επιβολή των όποιων προστίμων! Και καθώς κι εγώ ο ίδιος προσωπικά συμμερίζομαι αυτό το αίσθημα αδικίας, σας ρωτώ: γιατί η ΕΕ επιτρέπει τα  γιγαντιαία εγκλήματα της φορολογικής απάτης μεγάλων εταιρειών και τραπεζών σε βάρος των δημόσιων ταμείων και των συνεπών φορολογουμένων;».  

Ανάγκη δημιουργίας θεσμών συνεργασίας και αυστηρού ελέγχου

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις που θα βασίζονται στην εμβάθυνση της ΕΕ με δικαιότερους και διαφανέστερους όρους. Πρωτοβουλίες όπως αυτές για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου για κοινές έρευνες και ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης είναι καλοδεχούμενες και πρέπει να προχωρήσουν.  Mε λίγα λόγια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά ως κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος, ως άρρηκτα συνδεδεμένα με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χωρίς σκιές και κρυφές ατζέντες. Και να προστατεύσουμε εκείνους που προβαίνουν σε καταγγελίες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers)», συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 

 

«Ας εργαστούμε λοιπόν για να δημιουργηθούν οι ευρωπαϊκοί εκείνοι θεσμοί συνεργασίας και αυστηρού ελέγχου, που θα κλείσουν τα κενά τα οποία αξιοποιούν αυτοί που φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, και δεδομένων  των σχετικών ψηφισμάτων και του Ευρωκοινοβουλίου, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν, όπως απαιτούν πολλά κράτη και βουλευτές, σκοπεύετε να δημιουργήσετε σύντομα ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής», κατέληξε ο Έλληνας βουλευτής.