image_pdfimage_print

Ο Μ. Μπαλαούρας ζητά αύξηση του ορίου χρέους των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, από τα 4.000 ευρώ στα 6.000 προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν

 

Σε Ερώτησή του βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, που τη συνυπογράφουν 43 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τις προβλέψεις των 120 δόσεων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 62-72 χρόνων, που λόγω οφειλόμενων εισφορών τους προς τον Οργανισμό, πολλοί δε θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχούν αναφορές για τις προβλέψεις της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από τις αναφορές αυτές διαφαίνεται ότι το συνολικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε 1.300.000 ασφαλισμένους με οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία να αποπληρώσουν τα χρέη τους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

 

   Λύνει όμως και συσσωρευμένα προβλήματα ετών που στερούσαν ασφαλισμένους, με πολλά χρόνια ασφάλισης  οι οποίοι είχαν ξεπεράσει τη ηλικία συνταξιοδότησης από τη δυνατότητα να πάρουν τη σύνταξη τους, λόγω των χρεών που είχαν δημιουργήσει προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), στην κατηγορία αυτή ανήκουν 48.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλικίας 62-67 ετών,  ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, με συνολικό χρέος 3 δις ευρώ και 29.609 αγρότες, της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, με συνολικό χρέος 311 εκατ. ευρώ.

 

    Με βάση τους όρους της ρύθμισης που συζητούνται ευρύτατα, το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλισμένων- «εγκλωβισμένων» του πρώην ΟΑΕΕ, υπαγόμενο στο σχήμα των 120 δόσεων, με δεδομένο ότι το όριο χρεών για λήψη σύνταξης από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ είναι υψηλό, στα 20.000 ευρώ θα καταφέρει να πάρει τη σύνταξή του καθώς οι οφειλές τους θα μειωθούν κατά 65% μεσοσταθμικά και θα αποπληρώνεται έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. με παρακράτηση από τη σύνταξη.  

 

Ειδική πρόνοια και για τους αγρότες

    Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση για τους αγρότες οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ. Η όποια μείωση της συνολικής οφειλής των αγροτών  θα προέλθει αποκλειστικά από τη κατά 85% μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι για το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών του πρώην ΟΓΑ, σε ηλικία συνταξιοδότησης, η νέα οφειλή μεσοσταθμικά δεν θα μειωθεί τόσο ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ. Το βασικό εμπόδιο προκύπτει στην πραγματικότητα από το χαμηλό όριο χρεών για λήψη σύνταξης από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, που είναι στα 4.000 ευρώ, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των 29.609 οφειλετών του πρώην ΟΓΑ, σε ηλικία συνταξιοδότησης, έχουν χρέη άνω των 6.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί, αν δεν ληφθεί μέριμνα, δεν θα λάβουν ποτέ σύνταξη και θα καταδικαστούν να περάσουν σε έσχατη φτώχεια και ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. 

    Δεδομένων όλων των παραπάνω,  οι βουλευτές ζητούν από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να  αυξήσει το σημερινό όριο οφειλής των 4.000 ευρώ, για συνταξιοδότηση των 29.609 οφειλετών ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 62-67 ετών, στα 6.000 ευρώ αντί των 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να καλυφθεί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών με χρέη, ώστε και στο Ταμείο να αποπληρωθεί η οφειλή, αλλά και να παίρνουν οι ασφαλισμένοι αυτοί σύνταξη τους που είναι το μείζον για όποιον βιοπαλαιστή προσδοκά μια προστασία για το υπόλοιπο της ζωής του.

 

Αθήνα, 3 –5 – 2019