image_pdfimage_print

Ο Κ. Μητσοτάκης περηφανεύτηκε ότι έδωσε πολλά λεφτά στην οικονομία. Απέκρυψε όμως το που πήγαν. Οι τράπεζες που τους ανέθεσε η κυβέρνηση τη διαχείριση του πακτωλού χρημάτων, από την ΕΕ, σε όλα τα κράτη με το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ (κυριολεκτικά) στη Μικρομεσαία επιχειρηματικότητά, αλλά και ψίχουλα (κυριολεκτικά) για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, γιατί ούτε για τους ΜμΜ ούτε για τη βιωσιμότητα των αγροτών ενδιαφέρεται.
Απευθείας αναθέσεις: Ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης, δε θα μπορούσε να αξιολογηθεί χωρίς να πάρουμε υπόψιν μας τις απευθείας αναθέσεις που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, με βολική δικαιολογία την πανδημία, την οποία Μητσοτάκης-Πλεύρης-Γκάγκα έχουν λήξει 6 φορές… Με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, το ύψος των απευθείας αναθέσεων έφτασε τα 9.050 δισ. € (!!!) σε ημετέρους…
Και αυτός ο προϋπολογισμός φέρνει άσχημα μαντάτα για αγρότες
1. Επανέρχεται ξανά η εποχή των προστίμων: Επί κυβέρνησης ΝΔ ζούμε ξανά τη σκοτεινή εποχή των προστίμων για κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ζητά να επιστρέψουμε 600 εκατ. και έπεται συνέχεια… Σε αντίθεση με τις δίκαιες, έγκαιρες και νοικοκυρεμένες πληρωμές από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ μας επαναφέρει στις εποχές ρουσφετιού και κακοδιαχείρισης των Επιδοτήσεων!
2. Μειωμένοι συνεχώς οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι μειωμένοι κατά 168 εκατομμύρια από τότε που ανέλαβε η ΝΔ (109 εκατ. το 2021 και 59 το 2022), παρά το γεγονός ότι θα πάρουν 117 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Καμία πρόβλεψη στήριξης κόστους παραγωγής για το 2023. Παρά την τεράστια αύξηση σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, δεν υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό για επιπρόσθετη στήριξη το 2023. Δηλαδή θεωρεί ότι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής το 2023, ενώ διεθνώς, και ιδιαίτερα για Ελλάδα, επισημαίνεται ότι τα κόστη θα συνεχίσουν να ανέρχονται για πολύ ακόμα.
4. Χειρότερη η καταβολή των επιδοτήσεων, η μία χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη με πολλά εκατομμύρια.
5. Καμία πληροφόρηση για τη νέα ΚΑΠ. Ενώ ξεκινά οι αγρότες δεν μπορούν να προγραμματίσουν την επόμενη χρονιά τους, ενώ η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού είναι μηδαμινή
6. Τεράστια η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού-καταναλωτή Η ακρίβεια είναι διάχυτη παντού. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που πλήττουν ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα, είναι πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ το άνοιγμα τιμών παραγωγού μέχρι τον καταναλωτή είναι δυσθεώρητο.
Όπως κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ενδεικτικά, από το Παρατηρητήριο Τιμών (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2022) αναδεικνύεται το εύρος της εκμετάλλευσης του αγρότη, αλλά και καταναλωτή από μεσάζοντες και εμπόρους:
• Πορτοκάλια: 0.3 € τιμή παραγωγού – 0.89, λιανική, αύξηση 196,7%
• Ντομάτες: 0,5 € τιμή παραγωγού, λιανική 2,1 αύξηση 320%
• Πατάτες: 0,5 ευρώ τιμή παραγωγού, λιανική 0,98, αύξηση 96%
• Κολοκυθάκια: 0.6 ευρώ τιμή παραγωγού, 1,73 λιανική, αύξηση 183%
• Γάλα αγελαδινό: 0,6 ευρώ τιμή παραγωγού, 1,36 στη λιανική, αύξηση 126%
• Μήλα 0.3 ευρώ τιμή παραγωγού, 1,4 λιανική, διαφορά 366%
Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνα της Metron Analysis καταγράφει ότι το 91% των αγροτών είναι απογοητευμένοι, απροστάτευτοι και περιθωριοποιημένοι από την αγροτική πολιτική της ΝΔ.
Σε λίγο, θα έχουμε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα, έχει προγραμματικό λόγο και θα φέρει την δικαιοσύνη παντού.