image_pdfimage_print

Ντόμινο φέρνει η αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Στη παραγωγή, στα αγροτικά προϊόντα και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, εξ αιτίας της ανόδου του κόστους τους σε σχέση με τις ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών η τιμή της απλής αμόλυβδης είναι αυξημένη κατά 24% σε σχέση με το 2020, η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά 33%, ενώ κάθε ρεκόρ σπάει η τιμή του υγραερίου, που αυξήθηθηκε 36%.
Το «καλάθι» της νοικοκυράς, σε βασικά αγαθά έχει εκτοξευθεί. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή των νωπών λαχανικών έχει αυξηθεί 21% , του ελαιόλαδου 19%. Αυγά, δημητριακά, ψάρια ζυμαρικά, τυριά και αναψυκτικά άνω του 10%. Στα ενοίκια, η μέση αύξηση έφτασε το 23,8% ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των αντικειμενικών αξιών.
Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3%, από 1,9% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερη τιμή πληθωρισμού των τελευταίων 13 ετών (Ιούλιος 2008), ενώ ο ρυθμός των αυξητικών τάσεων είναι ο πιο γρήγορος από το 1997.
Η κατάσταση αυτή «τρομάζει» τα νοικοκυριά και, δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών ένα νοικοκυριό για να ζεσταθεί:
• διαμέρισμα 40–50 τ.μ. θα χρειαστεί 760 λίτρα. Πέρυσι: 606,48 € Φέτος: 881,6 Διαφορά 275,12 €
• διαμέρισμα 70–90 τ.μ. 4 ατόμων θα χρειαστεί 2.213 λίτρα. Πέρυσι: 1.765 € Φέτος: 2.567,08 Διαφορά 802,08 €.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κύμα των ανατιμήσεων στο ρεύμα θα συνεχιστεί, τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η κυβέρνηση απλώς καθησυχάζει και παρατηρεί
Στην Ελλάδα, επιπλέον καταγράφονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, καρτέλ (ιδίως ιδιωτών παρόχων ρεύματος), εναρμονισμένων πρακτικών και η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί, ούτε τα απομεινάρια των ελεγκτικών μηχανισμών που άφησε, για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι αυξήσεων. Στους καταναλωτές καταγράφεται φόβος για την εκτίναξη τιμών στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η κυβέρνηση, ούτε καν ακολούθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προέτρεψε τα κράτη να υλοποιήσουν πακέτο 7 κατευθύνσεων για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα, ενώ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χονδρική τιμή του ρεύματος, δε παραδειγματίστηκε από χώρες, όπως Ισπανία και Πορτογαλία που έθεσαν πλαφόν στα τιμολόγια.
H κυβέρνηση Σάντσεθ μείωσε τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 10% από 21%, μείωσε 10 φορές (στο ασήμαντο 0,5%) τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κατάσχεσε υπερκέρδη 2,6 δισ. από τις ηλεκτρικές εταιρείες προκαλώντας ανοιχτό πόλεμο μαζί τους.
Παρότι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση με τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ΕΕ που φτάνει τα 70 ευρώ ανά 100 λίτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένη τροπολογία για την μείωση του στην ενέργεια στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, που η κυβέρνηση απέρριψε.
Ταυτόχρονα Ισπανία και Πορτογαλία ακολούθησαν άλλη πολιτική, φιλεργατική και κοινωνική, προχώρησαν σε διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, σε μέτρα βελτίωσης και προστασίας των εργαζομένων και έτσι σημείωσαν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Λεφτά υπάρχουν μόνο για τους γαλάζιους φίλους

Ενώ 1 στα 3 νοικοκυριά δε μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές δαπάνες διαβίωσης, η κυβέρνηση, μέσα στη δίνη της κρίσης, εκχωρεί σε ιδιώτες τη ΔΕΗ και τις Λαϊκές, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες». Κυβερνητικοί υπουργοί βγαίνουν στα κανάλια ισχυριζόμενοι, όπως ο αν. υπουργός Οικονομικών Σκυλακάκης που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δε θα δώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, έχουμε ανάκαμψη, όχι ανάπτυξη»!
Όμως, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» το 65% των δημοσίων συμβάσεων που έχει συνάψει η κυβέρνηση το τελευταίο 18μηνο, έγιναν με απευθείας αναθέσεις! Δηλαδή, 197.969 απευθείας αναθέσεις, ανερχόμενες στα 2,17 δισ. ευρώ!!! Προφανώς, μόνο για τους γαλάζιους κολλητούς λεφτά, υπάρχουν…