image_pdfimage_print

Ένα ακόμα πλήγμα επιφέρει η ΝΔ στις κοινωνικές κατακτήσεις, όπως αυτές του «Κλεισθένη».
Οι Κοινότητες και οι Γειτονιές με το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη υφίσταται βαρύ πλήγμα γιατί αποκόπτει τον πολίτη από τα δρώμενα και τις ανάγκες του τόπου τους.
Όλοι οι πολίτες είχαν αποδεχθεί τη ζωογόνα ανανεωτική δύναμη για την ενασχόληση με τα κοινά, ιδίως νέων ανθρώπων, λόγω της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ των Κοινοτήτων μετά τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή τη συμμετοχική δύναμη την έδινε η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων, ενεργοποιούσε τοπικές πρωτοβουλίες, δίνοντας κίνητρο σε ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση.
Διασπάται η τοπική κοινωνική συνοχή
Οι γειτονιές χάνουν τους εκπρόσωπους τους, ενώ ο αφανισμός των χωριών επεκτείνεται, η ύπαιθρος εγκαταλείπεται όταν οι νέοι που έχουν απομείνει απομακρύνονται από τη διάθεση να εμπλακούν στα κοινά και τις διεκδικήσεις για τον τόπο τους, διασπώντας τη τοπική κοινωνική συνοχή. Σημειώνω ότι οι τοπικές κοινότητες που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος της τοπικής κοινωνίας με την κεντρική διοίκηση του Δήμου, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εδαφικής έκτασης των οικείων Δήμων, ενώ αντιπροσωπεύουν και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Θυμίζω, ότι ο Κοινοτισμός ως πολιτειακό σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και συνδέθηκε με την άμεση δημοκρατία, ενώ στην πορεία συνέδεε τον πολίτη και την καθημερινότητά του, μέσω των εκλεγμένων εκπρόσωπων του με την εξουσία του Δήμου.
Αυτό το προοδευτικό πλαίσιο που βάζει σε κίνηση τις κοινωνίες και τους πολίτες τους δε μπορεί να το ανεχθεί η εγχώρια Δεξιά με τις αυταρχικές αντιλήψεις γιατί εχθρεύεται κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση. Θέλει τα τοπικά συμβούλια να μην έχουν αυτόνομο ρόλο και να μη εκλέγονται σύμφωνα τη λαϊκή βούληση των συμπολιτών τους, αλλά ως το μακρύ χέρι των δημάρχων και ως “ψηφοσυλλέκτες”. Στην ουσία οι Κοινοτικοί σύμβουλοι δε θα εκλέγονται από τον πολίτη, αλλά θα διορίζονται από τον Δήμαρχο, σε ένα πλαίσιο αναβάθμισης ψηφοθηρικών-πελατειακών και, σε πολλές περιπτώσεις, συνδιαλλαγών, επιστρέφοντας μας στο «δοκιμασμένο» παρελθόν και στην παράδοση “οπαδών” και “αντιπάλων”.
Και επιπλέον, περιορίζεται και ο προϋπολογισμός των Κοινοτήτων και οι αρμοδιότητες τους, κόβοντας έτσι το οξυγόνο της περιφερειακής ανάπτυξης και της ανάσας των κοινωνιών μας.
Εξαφανίζονται και οι μικρές παρατάξεις
Επίσης εισάγουν και πλαφόν του 3%, με συνέπεια την εξαφάνιση των μικρών Παρατάξεων, γεγονός που υπονομεύει την έννοια της Δημοκρατίας. Και αυτό δείχνει τον ιδεολογικό αυταρχικό δογματισμόης ΝΔ, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καν το (έωλο) επιχείρημα κυβερνησιμότητας, πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου ο συνδυασμός που παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία ή πάνω από 43% στον πρώτο γύρο διαθέτει παντοκρατορία στον Δήμο.
Επιπλέον, ένα άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, απαιτεί πως όλες οι Παρατάξεις πρέπει να έχουν στο ψηφοδέλτιό τους παντού Τοπικά Συμβούλια. Ένα ακόμα μέτρο που τις εξοβελίζει, γιατί πολλές από αυτές δε θα έχουν τη δυνατότητα να το καταφέρουν.…
Παρηγορητικό στοιχείο στον αγώνα για να μη περάσει το νομοσχέδιο-καρμανιόλα για τα Κοινοτικά Συμβούλια είναι η σφοδρή αντίδραση και της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων…