image_pdfimage_print

 

Κόντρα Μπαλαούρα – Πιτσιλή για κατασχέσεις

Επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για «την τεχνοκρατική προσέγγιση που έχει και η οποία δεν μπορεί να λάβει υπόψη της τις κοινωνικές ή παραγωγικές ανάγκες» εξαπέλυσε χθες ο κ. Γ. Μπαλαούρας, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο. Αν και παραδέχθηκε ότι τη θεσμοθέτησή της την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η ΑΑΔΕ υποκαθιστά την κυβέρνηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, αλλά δεν μπορεί να ελεγχθεί όπως ελέγχεται η κυβέρνηση». Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής «σήκωσε το γάντι» τονίζοντας ότι η ΑΑΔΕ λογοδοτεί δύο φορές ετησίως στη Βουλή σε ειδικές συνεδρίες, ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει η ΑΑΔΕ και άλλα που μπορεί να κάνει το Κοινοβούλιο». Το τελευταίο είναι άλλωστε αυτό που νομοθετεί.

Εδώ το άρθρο της Καθημερινής


Στο στόχαστρο βρέθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής αφού δέχθηκε τα πυρά των ομιλητών σε ημερίδα που διοργάνωσε  ο Συνήγορος  το Πολίτη με θέμα «Οι κατασχέσεις τραπεζικών  λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο». 
Ανάμεσα  στους επικριτές του έργου της ΑΑΔΕ και της κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος διατύπωσε τον προβληματισμό για το που κατευθύνονται οι κατασχέσεις και τόνισε ότι δεν είναι η εμφανής η κατανομή των εισπράξεων  και από  που προέρχονται αφού δεν  γνωρίζουμε με ακρίβεια σε ποιους γίνονται οι κατασχέσεις, αφήνοντας ερωτηματικά εάν  προέρχονται από  μεγαλο-οφειλέτες ή από μικρο-οφειλέτες.