image_pdfimage_print

«Σύγκρουση δυο κόσμων»

Το κλίμα ανεβαίνει γιατί υπάρχουν δυο προγράμματα, δυο λογικές που αντικειμενικά συγκρούονται. Το ένα πρόγραμμα είναι υπέρ των αδύναμων της κοινωνίας, υπέρ μιας ολιστικής ανάπτυξης, που πιάνει τα πάντα, αρχίζει από τον παραγωγό και φτάνει έως τον εξαγωγέα, μιλάει για τις περιφέρειες, όχι μόνο για το κέντρο κλπ. Το άλλο πρόγραμμα είναι υπέρ των ισχυρών. Είναι δυο κόσμοι με διαφορετικά πρόσημα

Το δικό μας πρόγραμμα αφορά στην επίλυση εθνικών θεμάτων με τρόπο που λύνει ιστορικά ζητήματα, όπως το Μακεδονικό, οι σχέσεις μας με την Αλβανία και το Κυπριακό. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη υπονομεύει την ιστορική παρουσία του κόμματός του μετά την μεταπολίτευση και κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά.

Εδώ υπάρχει ένα γίγνεσθαι. Εμείς σαν χώρα είμαστε ένας πόλος ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας στην περιοχή. Αυτό το έχουν αναγνωρίσει οι πάντες και προσβλέπουν σε μας για να ηρεμήσει αυτή η περιοχή, που ιστορικά είχε φέρει δυο παγκόσμιους πολέμους. Το καθήκον μας είναι να ανταπεξέλθουμε στο κάλεσμα της Ιστορίας. Τι λέει η Ιστορία; Ότι αυτά τα χαρακτηριστικά της χώρας μας, που είναι αδιαμφισβήτητα, πρέπει να τα εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, προκειμένου να φτιάξει ένα ευρύτερο μέτωπο ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών.

Εμείς έχουμε ένα γεωπολιτικό πρόβλημα, που είναι η Ανατολική μας πλευρά, με λίγα λόγια η Τουρκία. Γνωρίζουμε όλοι ότι λόγω της ανεπάρκειας της εξωτερικής μας πολιτικής μέχρι πρότινος, η Τουρκία είχε διεισδύσει, όχι μόνο στην Αλβανία, όπου λόγω των Μουσουλμάνων έπαιζε έναν ιδιαίτερο θρησκευτικό ρόλο, αλλά και στη FYROM. Θυμίζω ότι οι Τούρκοι εκπαίδευαν αξιωματικούς της FYROM. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν περιορίζονται απλώς οι απειλές για τη χώρα μας. Η θέση μας δεν είναι αμυντική, αλλά στρατηγική. Εμείς επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός πόλου ειρήνης και ανάπτυξης αυτών των χωρών. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά, όχι με μισαλλοδοξίες και ιστορικά κατάλοιπα.

Η ΝΔ έχει διγλωσσία, είναι γνωστό ότι άλλα λέει εδώ, άλλα στο εξωτερικό. Κάνει μυστικές συναντήσεις με τον Ζάεφ, του κλείνει το μάτι, λέγοντας ότι όταν θα γίνει η ΝΔ κυβέρνηση, θα λύσει το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή λέει στο Λαϊκό Κόμμα ότι, όταν θα γίνουν κυβέρνηση θα επικυρώσουν τη Συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: το κόμμα του κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από ακροδεξιά στοιχεία. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ο Βορίδης, ο Σαμαράς, ακροδεξιοί με ιστορία, που δεν το κρύβουν. Από την άλλη φοβάται μήπως στα δεξιά του φτιαχτεί κάποιο κόμμα, το οποίο θα αποτελέσει πόλο συσπείρωσης της Ακροδεξιάς και κάνει τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο το γράμμα που του έστειλε ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, όπου του μιλούσε για συνεργασία. Ήταν μεν καιροσκοπική η κίνησή του, δεν απευθύνθηκε όμως σε άλλον πόλο της πολιτικής ζωής, απευθύνθηκε στη ΝΔ.

Δεν μπορούν να συνυπάρξουν αυτές οι λογικές, όποιος πάει να ισορροπήσει σε δυο βάρκες, θα πέσει στη θάλασσα, είναι πολύ απλά τα πράγματα.

«Ο Μητσοτάκης να εξηγήσει πού θα βρει και πού θα δώσει τα 6 δις»

Το πρόγραμμα της ΝΔ κοστολογείται με 6 δις. Πού μπορούν να βρεθούν αυτά τα χρήματα; Εμείς λέγαμε ότι θα δώσουμε μάχη με τους δανειστές μας, δώσαμε τη μάχη και χάσαμε για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Βλέπετε τώρα, αμέσως μετά το Μνημόνιο, τι κινήσεις κάνουμε. Πέρα από την προσοχή μας προς τους αδύναμους της κοινωνίας, εισάγουμε νέα πρότυπα, όπως η επιδότηση ενοικίου για τα νέα ζευγάρια. Προσπαθούμε να στήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, που δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, υπάρχει ένα πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ορίζει το ύψος των ελλειμμάτων, το πλαίσιο του προϋπολογισμού κλπ. Βλέπουμε πού πάει η σύγκρουση με την Ιταλία. Επομένως, εντός αυτού του πλαισίου, σε μια χώρα που παραλάβαμε χρεοκοπημένη, γιατί περί αυτού πρόκειται, ο Μητσοτάκης πού θα τα βρει τα 6 δις; Θα δανειστεί; Τι θα κάνει; Και πού θα τα στρέψει αυτά τα χρήματα, πού θα τα πάει; Στον απλό άνθρωπο που πάσχει και πονάει, στη δημιουργία και τη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή όπως γινόταν με τους αναπτυξιακούς νόμους και τα ΕΣΠΑ, που όλο το ποσό το έπαιρναν μόνο 5 επιχειρήσεις και εκείνες τουριστικές;

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει πού θα τα βρει και πού θα τα δώσει αυτά τα χρήματα, αλλά δεν το κάνει. Βρίσκεται νομίζω σε μια παραζάλη και δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Χαϊδεύει και τους μεν και τους δε, προσπαθεί να ισορροπήσει σε κάποια τεντωμένα σχοινιά και πέφτει συνεχώς σε λάκκους. Αυτά που λέει στη Βουλή για παράδειγμα είναι πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ ξανά.

Προχθές στη Βουλή η σύγκρουση που είχα με τον Σταμάτη της ΝΔ, αλλά και η ομιλία μου επικεντρώθηκε σε αυτό που ποτέ δεν υπήρξε μεταπολιτευτικά στην ελληνική Βουλή! Θυμόμαστε όλοι τις συγκρούσεις Αντρέα Παπανδρέου και Κων/νου Καραμανλή. Ήταν σφοδρές συγκρούσεις, ποτέ όμως δεν είπε ο ένας τον άλλο προδότη και πράκτορα. Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε προδότες την κυβέρνηση και τον Τσίπρα, επειδή λέει έγινε ανταλλαγή των συντάξεων με το Μακεδονικό. Σιγά ρε φίλε, σιγά! Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα; Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα.

Ακόμη και σήμερα, με τη βόμβα στο ΣΚΑΪ, ο Μητσοτάκης είπε ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί διχάζει την κοινωνία! Άλλα ντ’ άλλων! Επί Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη οι διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις σκότωναν ανθρώπους, η οικογένεια του έχει και θύμα, είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα! Δεν είναι πολιτική τακτική αυτό, είναι γελοιότητες! Έγινε ένα καταδικαστέο συμβάν σήμερα στον ΣΚΑΪ και ο Μητσοτάκης είπε ότι φταίει η πόλωση που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Είναι παράλογα αυτά τα πράγματα! Στην αγωνία του να γίνει Πρωθυπουργός λέει πράγματα που ειρωνεύεται και χτυπά τη μεταπολιτευτική ιστορία του κόμματός του, ένα συντηρητικό κόμμα, το οποίο όμως ποτέ δεν ήταν σε αυτήν την κατάσταση που είναι σήμερα η ΝΔ.

«Αυτά που δώσαμε ήταν χρωστούμενα στον ελληνικό λαό»

Εμείς δεν έχουμε στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές. Αυτά που δώσαμε ήταν χρωστούμενα στον ελληνικό λαό, το λέμε και το ξαναλέμε. Όσα χρήματα περίσσεψαν και δώσαμε δεν προέρχονται από την υπερφορολόγηση, είναι προϋπολογισμένα, πάνε στο 3,5%. Αυτά τα χρήματα προήλθαν είτε από εξοικονόμηση δαπανών, είτε από τον νόμο που περάσαμε και δεν τον ξέρει πολύ ο κόσμος για την «οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων», με τον οποίο πήραμε περίπου 1 δισ. Φωνάξαμε όσους εντοπίσαμε να φοροδιαφεύγουν και τους είπαμε, ή θα πληρώσετε ένα ποσό ή θα σας πάμε ποινικά. Οφείλεται επίσης στην αύξηση της απασχόλησης, με συνέπεια υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ περίπου 1 δισ. αλλά και στο γεγονός ότι έχει αλλάξει και η αναλογία μεταξύ μόνιμου και προσωρινού προσωπικού και έχει γίνει 70-30.

Για τις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα πάσχουν. Είτε είναι στημένες, είτε πάσχουν δομικά, και έχουμε εξηγήσει πολλές φορές τι σημαίνει αυτό. Όταν π.χ. παίρνουν τηλέφωνο και κάνουν δημοσκόπηση και πάνω από το 60% δεν απαντάει. Σας θυμίζω ότι από το 2012 δεν έχει βγει σωστή καμία δημοσκόπηση! Το αντίθετο!

Έλεγαν π.χ. το 2012 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο 13% και έφτασε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, το 2015 έλεγαν ότι θα προηγηθεί, έστω και με μικρή διαφορά η ΝΔ και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Σεπτέμβρη του ‘15 έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει από τη ΝΔ και βγήκε πρώτος με διαφορά. Στο δημοψήφισμα έπεσαν έξω κατά 30 μονάδες!

Ας υποθέσουμε όμως παρ’ όλα αυτά ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές. Πού φαίνεται ότι υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα προς τη ΝΔ; Πουθενά δε φαίνεται κάτι τέτοιο! Αν προηγείται η ΝΔ και όσο προηγείται, οφείλεται όχι σε μετακίνηση ψηφοφόρων, αλλά στη συσπείρωσή της, η οποία είναι πολύ μεγάλη, ξεπερνά το 90%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα έχει μικρή συσπείρωση, είναι στο 50-55%, άρα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Έχω κάνει καιρό τώρα αυτήν την ανάλυση. Είναι απλή αριθμητική και απλή λογική. Πριν ακόμα την έξοδο από το Μνημόνιο, βλέποντας φυσικά την έξοδο, έλεγα ότι θα είμαστε πάλι πρώτο κόμμα. Και θα είμαστε και το υπογραμμίζω δημόσια.

Για τις εκλογές

Ο Τσίπρας θέλει να καταγραφεί ως ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα κάνει εκλογές στην ώρα τους.

Έχει ορισμένες έντιμες φιλοδοξίες και σε άλλα πράγματα. Ήταν για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός που έβαλε μπροστά το Μακεδονικό, χωρίς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έβαλε ζητήματα με την Εκκλησία κλπ. Θέλει να καταγραφεί στην Ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που τόλμησε.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να κρατήσει μια έντιμη στάση απέναντι στο λαό και να εξαντλήσει την τετραετία.

Οι εξελίξεις δημιουργούν κλίμα πόλωσης και μεγάλης σύγκρουσης και αν το κλίμα διαμορφωθεί έτσι, που να δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αποφάσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δική μου προσωπική εκτίμηση, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο όταν θα έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών. Πιθανότατα θα περάσει η Συμφωνία, αλλά η κυβερνητική ισορροπία θα έχει αλλάξει.

Για τα fake news και την αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, γιατί ήρθε πλήρως ενημερωμένος, ενώ εγώ ειλικρινά δεν του είχα πει ποτέ τίποτα. Φαίνεται ότι το παρακολουθούσε, γιατί τον ρώτησα πού τα ξέρει όλα αυτά και γελώντας μου είπε ότι αυτή είναι η δουλειά του! Δεν γνώριζε μόνο για το πρωτοσέλιδο, αλλά και την εξέλιξη, ότι η συγγνώμη των ΝΕΩΝ δημοσιεύθηκε σε μονόστηλο στη 12η σελίδα, ότι εγώ αντέδρασα καταθέτοντας αγωγή, διότι όταν σε βγάζουν και με μια φωτογραφία που ήμουν σαν καταζητούμενος του Φαρ Ουεστ και επιμένουν και μετά λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ταραχή και σε σύγχυση, ενώ τους στέλνω και εγώ την απάντησή μου και στέλνει και ο Πετρόπουλος την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Μετά από 2,5 μήνες έκαναν την αποκατάσταση.

Είναι σημαντικό ότι ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε δυο φορές σε μένα ως παράδειγμα των fake news. Ο οποιοσδήποτε πολίτης και πολύ περισσότερο ένας πολιτικός ή άνθρωπος που έχει μια δημόσια εικόνα την πλήττουν και το κάνουν επίτηδες. Αυτό είπα και στη Βουλή. Έχουν στοχοποιήσει κάποιους ανθρώπους σαν κι εμάς, που λόγω ιστορίας έχουμε ένα ηθικό πλεονέκτημα και προσπαθούν να μας πλήξουν. Δεν με ενδιαφέρει να έχω καλές σχέσεις με τον Τύπο, αλλά να έχω τη συνείδησή μου καθαρή και να μπορώ να λέω τις απόψεις μου. Ο πολιτικός δεν πρέπει να μασάει τα λόγια του, και να λέει καθαρά τις απόψεις του. Δεν θεωρώ ότι χτυπάω το χέρι μου στο μαχαίρι, απλώς λέω την άποψή μου, που μπορεί να είναι αιχμηρή και να ενοχλεί, αλλά τι να κάνουμε; Δεν πειράζει, ας ενοχλούνται μερικοί!

Θα ήθελα εδώ να τονίσω δυο πράγματα: Οι εφημερίδες και τα υπόλοιπα μέσα της Ηλείας έδειξαν απόλυτο σεβασμό στην υπόθεσή μου με ΤΑ ΝΕΑ. Δεν αναπαρήγαγαν τη βρωμιά των ΝΕΩΝ και το λέω με πολλή συγκίνηση. Το δεύτερο είναι ότι σήμερα τα μέσα της Ηλείας γράφουν για μια σημαντική παρέμβαση που έκανα και έφερα στη Βουλή το θέμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού να δοθούν 8 εκ. να φτιαχτούν οι αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο. Το πρόβλημα δεν το ζω μόνο εγώ που είμαι βουλευτής, το ζει και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, που προσπαθεί, και σας το λέω επίσημα, να βρει άκρη με τη γραφειοκρατία, ένα αδυσώπητο τέρας, που δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει και πού θα χτυπήσει. Γιατί μπλέκουμε με τη Γραφειοκρατία μεταξύ των Υπουργείων, μεταξύ της Περιφέρειας και των Υπουργείων – έχουν περάσει 10 μήνες από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και δεν έχουν προχωρήσει καθόλου. Αναγκάστηκα να το φέρω στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού.