image_pdfimage_print

Ο Κοπέρνικος, Πολωνός, αναγεννησιακός μαθηματικός-αστρονόμος, ο οποίος διατύπωσε τον 16ο , πριν τον Γαλιλαίο, ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με τις τότε επίσημες θεωρίες, που πίστευαν ότι η Γη είναι ακίνητη και κέντρο του κόσμου.
Το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος» επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν συμπληρωματικό των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ τους, υπερίσχυε το πόρισμα των εκτιμητών.
Ο Κοπέρνικος, που έκτισε πύργο με ταράτσα ανοιχτή στα τηλεσκόπια του, επί ΝΔ μπήκε στέγαστρο! Οι προφεσόροι του ΕΛΓΑ τον έκαναν « τυφλὸ τά τ᾽ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ»!
Οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, δεν έχουν λάβει ούτε καν προκαταβολή και προφανώς ούτε και για τα χαμένα εισοδήματα του 2021 και 2022 (και των επόμενων 4-5 χρόνων), ενώ οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ είχαν καταγράψει λεπτομερώς τις καταστροφές.
Νο 1 κοροϊδία που τους έστελναν μηνύματα για τα ποσά που …θα ελάμβαναν!!!
Τώρα ο ΕΛΓΑ τους δουλεύει από πάνω. Για να μη πληρώσει τους παραπέμπει στα ΠΣΕΑ (από ευρωπαϊκά κονδύλια), όπου στη καλύτερη περίπτωση θα αποζημιωθούν μετά 3-4 χρόνια!!!
Νο 2 κοροϊδία< που είναι μεγαλύτερη. Από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εξαγγείλει ότι «η αποζημίωση ανά δένδρο θα είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ»!!!
Η εξήγηση είναι ευκρινής: Η ΝΔ θέλει την ύπαρξη αγροτών και κτηνοτρόφων (που τους κόπηκε η εξισωτική αποζημίωση), αλλά όχι ως αυτεξούσιους παραγωγούς σε ισχυρό και αναγεννημένο πρωτογενή τομέα, αλλά ως έμπειρους εργάτες στις πολυεθνικές, όπως έγινε και σε κράτη της Λατινικής Αμερικής…
* (Από τα εβδομαδιαία Ανάλεκτα του Μάκη Μπαλαούρα)