Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, με Ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, που τη συνυπογράφουν άλλοι 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει το ζήτημα του αποκλεισμού αναπήρων πολιτών από τη λήψη επιδόματος αναπηρίας, λόγω οφειλών τους στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ κ.α.
Όπως σημειώνει ο Μ. Μπαλαούρας, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά., οι οποίοι έχουν οφειλές προς το Ασφαλιστικό τους Ταμείο και αδυνατούν, λόγω του ύψους τους, να τις διακανονίσουν, δε μπορούν να πάρουν ούτε σύνταξη, ακόμη και αν έχουν τα συντάξιμα χρόνια, αλλά ούτε και το επίδομα αναπηρίας που κάθε ανάπηρος πολίτης κάτοικος της χώρας μας παίρνει. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της οφειλής τους, δε δικαιούνται επίδομα αναπηρίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα ούτε όμως και το κρατικό προνοιακό επίδομα αναπηρίας, ακόμη κι αν παραιτηθούν, αφού το προνοιακό επίδομα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο δίνεται μόνον σε ανασφάλιστους ή έμμεσα ασφαλισμένους πολίτες.
Ο αποκλεισμός αναπήρων πολιτών, χωρίς εισοδήματα, ακόμη και από τα στοιχειώδη κρατικά προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, τα οποία δίνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανάπηρους πολίτες, αποτελεί κοινωνική βαναυσότητα. Στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρεται ότι «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας(…)».
Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν την υπουργό πώς, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκέπτεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του αποκλεισμού από τα κρατικά προνοιακά επιδόματα αναπηρίας των αναπήρων πρώην ασφαλισμένων των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά., οι οποίοι δεν λαμβάνουν συντάξεις κι επιδόματα από τον Ασφαλιστικό τους Φορέα λόγω οφειλής.