• προϋπολογισμός αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός. Τι σημαίνει μνημονιακός: ότι έχουμε καταναγκασμούς. Ο ελληνικός λαός ξέρει τι βρήκαμε στην οικονομία. Προσπαθήσαμε στον προϋπολογισμό αυτό, όπως έγινε και στο μέρισμα, το οποίο όμως ήταν ένα έκτακτο βοήθημα, να δώσουμε πάρα πολλά λεφτά στο χειμαζόμενο κομμάτι της κοινωνίας, που υποφέρει περισσότερο. Κι αυτό το κάναμε. Πού; Το κάναμε στην υγεία: τα νοσοκομεία δουλεύουν καλά, όχι άριστα, αλλά θυμόμαστε την κατάσταση πριν λίγα χρόνια, χωρίς γιατρούς, χωρίς υλικά κλπ. Το συγκλονιστικό παράδειγμα είναι ότι δυόμισι εκατομμύρια πολίτες που δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τώρα έχουν. Δίνουμε το βάρος στα κοινωνικά ζητήματα και ταυτόχρονα δίνουμε πολλά λεφτά στις οικογένειες που έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.
• Ο ελληνικός πληθυσμός ήταν σε διαδικασία φτωχοποίησης κατά 59% και το κατεβάσαμε στο 22,5%. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι! Είναι όμως ένα τεράστιο βήμα.
• Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα είτε είναι στημένες είτε πάσχουν επιστημονικά. Έστω ότι δεν είναι στημένες: δε βάζουν όμως δύο σημαντικά ζητήματα: Το ένα είναι ότι δεν καταγράφονται μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων. Γιατί;
Αν ακόμα υποθέσουμε ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όμως δεν καταγράφεται, ότι ο κόσμος δεν απαντά στα τηλέφωνα (δεν θεωρεί φερέγγυες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων) και ο δικός μας κόσμος, που μας ψήφισε, μένει απ` έξω. Είναι εκνευρισμένος από την κυβέρνηση, αμήχανος, και λέει «δεν απαντώ», «δεν έχω αποφασίσει». Αυτός ο κόσμος όμως δεν έχει μετακινηθεί σε άλλα κόμματα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν συσπείρωση 85%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ 45 – 47%. Άρα ο κόσμος που υπολείπεται, δεν έχει μετακινηθεί. Πολλές φορές μας τα «χώνουνε», και λένε «σας βρίζουμε, αλλά θα σας ψηφίσουμε».
• Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Έχει πλήρη γνώση των υπουργών και των υπουργείων και θα κρίνει, όπως έχει κρίνει και άλλες φορές. Υπάρχει ανάγκη αλλαγών αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα.
• Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι θα ξανακερδίσουμε τις εκλογές.
• Εγώ αισιοδοξώ και φιλοδοξώ ότι του χρόνου θα είμαι ο εισηγητής του πρώτου μη μνημονιακού Προϋπολογισμού. Δε θα `μαστε σε μια όαση, αλλά θα έχουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας.