Η δική μου κριτική αφορά συγκεκριμένα το Δημήτρη Καμμένο και όχι τους ΑΝΕΛ συνολικά. Δε θα πω περισσότερα, απλώς θα σας διαβάσω τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα: «Ο συστηματικές επιθέσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του υπερβαίνουν τα όρια, προκαλούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους κ.λπ.». Με εκφράζει πλήρως.
Δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρξει λύση, αλλά να κρατάμε ένα μικρό καλάθι, γιατί δεν ξέρουμε και από την άλλη μεριά τι διαθέσεις υπάρχουνε. Δέκα χρόνια είχε επικρατήσει το εθνικιστικό κόμμα, είχε σφραγίσει την πορεία της χώρας και δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσει ο Ζάεφ να χειριστεί την κατάσταση αυτή. Εγώ αισιόδοξος είμαι.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που είναι και πολιτικό και θεσμικό: η ανυπαρξία θέσης της ΝΔ. Αυτό είναι ένα μείζον θεσμικό και πολιτικό ζήτημα γιατί η ΝΔ είναι ένα ιστορικό κόμμα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Η ΝΔ έχει υλικό (προτάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ως υπουργού εξωτερικών και του Κώστα Καραμανλή) αλλά δεν τολμά ο αρχηγός του να το αξιοποιήσει, επειδή φοβάται την ακροδεξιά τάση του κόμματός του. Είδα μάλιστα σε ένα βίντεο τον Άδωνι Γεωργιάδη, που τότε, επί ΛΑΟΣ, ήταν ενάντιος στη ΝΔ!
Είναι επιχείρημα φαντασίας το ότι του μίλησε ο Τσίπρας για εκλογές! Ιδιαίτερα ο Τσίπρας έχει υψηλό δείκτη ευφυΐας. Αλλά νομίζω ότι και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί ποτέ δε θα λέγανε σε αρχηγό κόμματος τις σκέψεις τους για εκλογές. Μπορεί να τις πιστεύει στο τέλος βέβαια ο κ. Λεβέντης. Είναι η ανυπαρξία εδάφους να σταθεί – γι` αυτό και ταλαντεύεται μετά στη Βουλή.
Υπάρχει ένα υλικό, το οποίο δεν είναι υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά είναι σε κατεύθυνση συνεννόησης. Άρα δεν ξεκινάμε απ` το μηδέν. Το ουσιώδες είναι ότι η κατεύθυνση που υπήρξε ως τώρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι σωστή εν γένει αλλά δεν την προχωρήσανε. Εμείς δε φοβόμαστε. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και θα πω ένα επιχείρημα που δεν το πολυλέμε: εμείς, η Ελλάδα, είμαστε ένας πόλος ειρήνης στην περιοχή. Χωρίς εδαφικές βλέψεις σε κανένα άλλο κράτος της βαλκανικής. Αυτό πρέπει γεωπολιτικά να το προχωρήσουμε, χρειάζεται να κάνουμε συμμαχίες με άλλα κράτη της βαλκανικής.
Η Τουρκία είναι η πιο ασταθής χώρα πια στην περιοχή και έχει και βλέψεις – και όχι μόνο στην Ελλάδα: έχει κάνει βήματα και στα Βαλκάνια. Λέγεται ότι ο στρατός της FYROM μιλάει περισσότερο τούρκικα τώρα! Είναι επίσης γνωστή η σχέση που είχε αναπτύξει η Τουρκία με την Αλβανία. Η Τουρκία δεν θέλει αυτές οι χώρες να δυναμώσουνε την ύπαρξή τους. Δημιουργεί οξύνσεις.
Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλη, αλλά ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη του 1992. Πιθανολογούν ότι ήταν περίπου 150.000. Ο κόσμος έχουμε πάρα πολύ επηρεαστεί από την Ιστορία του σχολείου, από το κατηχητικό. Η δημοκρατία δε σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία να σέρνεται από αντιδράσεις αυτού του είδους. Όπως αποδείξαμε μέχρι τώρα, εμείς τολμάμε.
Εκτιμώ ότι όταν θα έρθει το θέμα στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ μπορούν ή να ψηφίσουνε ή να κάνουνε αποχή ή να αποχωρήσουνε από την ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα γίνει νόμος του κράτους. Θα έχουμε και ψήφους από πολλούς βουλευτές της ΝΔ που δε μπορούν να πάρουν θέση τώρα, μες στο χάος και τον αχταρμά που επικρατεί. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αρνητική να `ναι η ΝΔ, οι βουλευτές της, κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. ασφυκτιούν μέσα σ` αυτό το πλαίσιο που έχει βάλει η ηγεσία της.
Νομίζω ότι ο Βενιζέλος κινείται πάντα σε μια λογική ρεβανσισμού. Ό,τι δεν έγινε στην εποχή του, στη συγκυβέρνηση με το Σαμαρά, θέλει να είναι η βάση οποιασδήποτε εξέλιξης. Αν και ο Βενιζέλος έχει υλικό, θα αξιοποιηθεί από το υπουργείο εξωτερικών και από την κυβέρνηση.
Είμαστε σε καλύτερη φάση τώρα που κουβεντιάζουμε το εθνικό θέμα. Υπάρχουν σημαντικότατες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα: τα επιτόκια των ομολόγων έχουν πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 2005. Βλέπουν μια κυβέρνηση υπεύθυνη που παλεύει σε πολλά μέτωπα και είναι συνεπής! Θυμάστε ότι όταν μπήκαμε στα Μνημόνια και βγάζανε φωτογραφίες στη Σύσκεψη Κορυφής, κανένας δεν ήθελε να πάει πλάι σε Έλληνα πρωθυπουργό. Κανείς! Τώρα βλέπετε ότι υπάρχει μεγάλη υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού.