image_pdfimage_print

Στην εκδήλωση με θέμα την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα, που διοργάνωσε στο Αμφιθέατρο Μουσείο Ακρόπολης ο Οργανισμός Enterprise Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, μίλησε ο Μ. Μπαλαούρας.

Παίρνοντας το λόγο, χαρακτήρισε την Ηλεία ως έναν επίγειο Παράδεισο, που όμως για πολλές δεκαετίες είναι εγκαταλελειμμένος από την Πολιτεία,  τους φορείς, αλλά και τους κατοίκους. Όμως, τον Μάρτιο του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας, στα εγκαίνια της Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, δεσμεύθηκε για έργα ανάπτυξης, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα λουτρά του Καϊάφα.

Παρά το γεγονός ότι για το σχεδιασμό τους χρειάστηκε ο συντονισμός των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΕΤΑΔ, η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ χρειάστηκε μόνο λίγους μήνες.

Όπως τόνισε ο βουλευτής, σε πρώτη φάση, για την ανάσχεση της καταστροφής και της υποβάθμισης της περιοχής, θα δοθούν 5 εκατ. ευρώ και καθώς η προκήρυξη έγινε στις αρχές Φλεβάρη, τα έργα θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του χρόνου. Προβλέπονται έργα εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων, αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών της λιμνοθάλασσας του  Καϊάφα (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Προβλέπονται επίσης έργα βελτίωσης της πρόσβασης, της κυκλοφορίας, της περιήγησης και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Η δεύτερη φάση, επίσης με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη») του ΕΣΠΑ περιλαμβάνει παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας στο σύμπλεγμα των σπηλαίων Ανυγρίδων Νυμφών, με στόχο την προστασία του αρχαιολογικού χώρου από κινδύνους κατολισθήσεων, εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της ιαματικής πηγής, καθαρισμό του πυθμένα της λιμνοθάλασσας και έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, με έμφαση στη ζώνη που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του 2007.

Υπάρχει και μια τρίτη φάση, κι αυτή με χρηματοδότηση περίπου 7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για την αποκατάσταση των κτιρίων και των παλιών νεοκλασικών ξενοδοχείων του Καϊάφα, με στόχο να δοθεί ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Μ. Μπαλαούρας εκτιμά ότι η περιοχή του Καϊάφα θα γίνει πόλος έλξης και για άλλες ιδιωτικές επενδύσεις με ήπιο οικοτουριστικό χαρακτήρα και θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της, χωρίς εισιτήριο εισόδου.

Τέλος, ο βουλευτής ανέφερε ότι τα Λουτρά Κυλλήνης κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κι αυτά εικόνα εγκατάλειψης αν δε ληφθούν μέτρα.

 Ο Μ. Μπαλαούρας έκλεισε με το όραμα ότι η ανάπτυξη της Ηλείας και όχι μόνο μπορεί να βασιστεί σε ένα σχέδιο που θα έχει ως πυρήνα την Ολυμπία, που αποτελεί κέντρο παγκόσμιου βεληνεκούς, με ομόκεντρους κύκλους την Αρχαία Ήλιδα, τον Επικούρειο Απόλλωνα και το Κατάκολο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το λιμάνι, να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο, αλλά και να αναπτυχθεί η γαστρονομία της περιοχής, να αναπτυχθεί περαιτέρω η σοβαρή ξενοδοχειακή υποδομή και να προβληθεί ο ιαματικός τουρισμός και ο αγροτοτουρισμός.