Είμαι πολύ αυστηρός με τους συμπολίτες μας, που τελείως επιπόλαια βάζουν φωτιές για να κάψουν τα κλαδιά των δέντρων κλπ. Είναι τελείως παράλογο. Αν κάνουμε μια υπόθεση ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ηλεία είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, δε θα `χαμε γλιτώσει πάλι τις πυρκαγιές. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν προσέχουν τους αέρηδες, βάζουν φωτιά στα κλαδιά χωρίς προστασία, πάει η φωτιά στις χαράδρες και είναι δύσκολο να τιθασευτεί. Αυτή είναι η κατάσταση. Δε λέω να μην καίνε τα κλαδιά, αν και θα πρέπει να το ξαναδούμε γιατί δημιουργούνται επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τώρα ας καίνε, αλλά να προσέχουν. Ήτανε γνωστό ότι θα ακολουθούσαν ισχυροί άνεμοι. Πρέπει να `μαστε αυστηροί και να αυστηροποιηθεί και η νομοθεσία.

Εμείς δε θέλουμε το ΔΝΤ στη χώρα μας, δεν το θέλουμε πολιτικά, διότι τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ακόμα και τα προβλήματα της επόμενης διετίας, προέρχονται απ` αυτό. Και θυμόμαστε τα λάθη που είχε κάνει στους υπολογισμούς. Ουσιαστικά λοιπόν δεν το θέλουμε. Όμως από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι το θέλουνε, και ταυτόχρονα εμάς μας βολεύουν κάποιες θέσεις του Ταμείου, όπως είναι η ρύθμιση του χρέους, όπως, επίσης και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που το Ταμείο τα θέλει 1,5 – 2 % και όχι 3,5% όπως είναι τώρα, αυτά μας βολεύουν και μας βοηθούν. Όμως συνολικά η θέση του ΔΝΤ δεν μας είναι ευχάριστη.

Το σχέδιο για τη ρύθμιση του χρέους, χωρίς να μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες, φαίνεται πως είναι καλό. Και πράγματι είναι καλό. Ουσιαστικά, για να έχει θετική κατάληξη η ρύθμιση του χρέους, χρειάζεται το «γαλλικό κλειδί», όπως και στα αυτοκίνητα. Με ανάπτυξη κάτω από το 2,4 δε θα πληρώνουμε για το χρέος. Από το 2,4 ως το 3,4 πάλι θα πληρώνουμε τα μισά κι από κει και πέρα, μόνο όταν είναι μεγαλύτερη η ανάπτυξη. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Υπάρχει μια αποδοχή και θα δούμε πώς θα προχωρήσει.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει για το Σεπτέμβριο το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που αφορά εμάς τους ίδιους, την ανάπτυξη της χώρας μας. Εκεί θα μπούνε πολλά ζητήματα, και είναι προς διαβούλευση με τους θεσμούς, στο Eurogroup της 27 Ιουνίου. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει μια αποδοχή. Δεν είναι μόνο τυπικό το ζήτημα. Θα υπάρξουν ενισχύσεις στο εισόδημα των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι όμως κι ένα εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. Για παράδειγμα βάζουμε την αύξηση των κατώτατων αποδοχών. Το `17 παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση ήτανε μικρή. Επομένως, η αύξηση των μισθών, θα αυξήσει τη κατανάλωση και τη συνολική ζήτηση. Πέρσι παρατηρήθηκε ότι όποια αύξηση του ΑΕΠ είχαμε, οφείλεται στις εξαγωγές, που αυξήθηκαν 18 %το τελευταίο δίμηνο, πρέπει όμως να συμβάλλει και η κατανάλωση.

Ακούστε: