image_pdfimage_print

Γράφει η Αναστασία Πολίτη

 

Μετά την τεράστια κινητοποίηση μεγάλου μέρους του γαλλικού λαού και της νεολαίας του (λύκεια και πανεπιστήμια) στο πλαίσιο του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, κατά των μέτρων λιτότητας, κατά της κοινωνικής αδικίας και του ελλείμματος δημοκρατίας και ήθους στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, και σε συνέχεια της άγριας καταστολής από τη γαλλική αστυνομία, προτείνω το ζήτημα να μπει άμεσα στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο (που δρά ως προβοκάτσια ώστε να ενεργοποιηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος και η απαγόρευση των διαδηλώσεων) είχε όντως σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων στο πλαίσιο του γαλλικού αντιτρομοκρατικού νόμου σήμερα το πρωί. Παράλληλα θρηνήσαμε έκτο νεκρό Κίτρινο Γιλέκο σήμερα στην Αβινιόν.Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται, τα μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους παραμένουν, και καλούνται μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Μακρόν., σήμερα Πέμπτη, 13, αύριο Παρασκευή 14 και μεθαύριο Σάββατο, 15.12.2018, στο Παρίσι και στη γαλλική επικράτεια. Υπάρχουν φόβοι ότι η καταστολή θα ενταθεί και τα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, που θα προστεθούν στους νεκρούς, τις δεκάδες τραυματίες και τους σχεδόν πέντε χιλιάδες συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων πολλοί αθώοι ή/και ανήλικοι.Σημειωτέον ότι τα τελευταία 28 χρόνια και μέχρι πρόσφατα ζούσα στη Γαλλία, όπου συμμετείχα στα κινήματα, υπήρξα ιδρυτικό μέλος της ΟΜ Σύριζα Παρισιού και συντονίστρια επί δύο χρόνια της ΟΜ Σύριζα του Μονπελιέ στη Νότιο Γαλλία. Ποτέ δεν είχα γνωρίσει τέτοια καταστολή ούτε τόσο μαζικό και ελπιδοφόρο κίνημα του οποίου τα αιτήματα (βλέπε παρακάτω σύνδεσμο), δεν έχουν τίποτε το ακροδεξιό, παρά την διαστρέβλωση που επιχειρούν τα συστημικά μέσα.

Η δεκαεξάχρονη κόρη μου και οι συμμαθητές της σε παρισινό λύκειο, από τις 2 Δεκέμβρη, δέχονται τακτικά επισκέψεις των γαλλικών μάτ και επιθέσεις με δακρυγόνα, τέηζερ και προσαγωγές χωρίς κανένα εμφανή λόγο, “προληπτικά”. Θα είδατε τις απαράδεκτες εικόνες 151 μαθητών σε λύκειο παρισινού προαστίου δεμένους με χειροπέδες, πεσμένους στα γόνατα με το κεφάλι προς στον τοίχο, με πάνοπλους αστυνομικούς γύρω τους. Η καταστολή είναι αδικαιολόγητη και άνευ προηγουμένου. Σημειωτέον ότι όλα τα αριστερά κόμματα είναι με το μέρος των Κίτρινων Γιλέκων, το γαλλικό ΚΚ, η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Οικολόγοι, οι σοσιαλιστές του Αμόν κλπ (οι οποίοι ετοίμασαν πρόταση μομφής) και βέβαια ο χώρος των ανένταχτων και αναρχικών. Tα συνδικάτα επίσης στηρίζουν και θα διαδηλώσουν στο πλάι των Κίτρινων Γιλέκων μαζί με αριστερούς βουλευτές και δημάρχους και άλλους εκλεγμένους. Παράλληλα η ακροδεξιά προσπαθεί να διεισδύσει το κίνημα και να το χειραγωγήσει αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο, δεδομένης της έκτασής του. Εξάλλου, ο γαλλικός λαός έχει παράδοση στους κοινωνικούς αγώνες και είναι ώρα να του δείξουμε την αλληλεγγύη μας.Γονείς και καθηγητές έχουμε κινητοποιηθεί ως επιτροπές γονέων μαθητών Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να αντιμετωπίσουμε το κατρακύλισμα όπου πλέον η δημοκρατική ελευθερία του συνέρχεσθαι και εκφράζεσθαι καταπατείται βάναυσα από τον τραπεζίτη Μακρόν.

Παρατίθενται συνδέσμοι προς :

  • Tα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία
  • Κίτρινα γιλέκα : Για μια (πρώτη) αλληλέγγυα θεώρηση του κινήματος, από την ιστοσελίδα του Σύριζα Μονπελιέ Γαλλίας.
 
Le comité central de Syriza se réunit ce we 1-2 décembre 2018 à Athènes. Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του Συριζα 1 – 2 Δεκέμβρη 2018 στην Αθήνα.
 
 
 

http://www.syriza-montpellier-sud-france.org/2018/12/42.html

 
Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων. Τα αιτήματα αυτά αφορούν σε κοινωνικά, οικονομικά, ηθικά και εργασιακά θέματα. Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητούν να μεταφραστούν οι διεκδικήσεις αυτές σε νόμους.