image_pdfimage_print

Έχει γίνει πιά σαφές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για τη πρωτογενή παραγωγή. Την θέλει ως φτωχό συγγενή στη παραγωγική διαδικασία μη θεωρώντας τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση, μεταποίηση, εξαγωγές, τουρισμό και κοινωνική συνοχή.
Η μη ουσιαστική και έγκαιρη λήψη μέτρων από τη κυβέρνηση λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας, μόνο ως λοιδορία προς τους αγροτοκτηνοτρόφους, εκλαμβάνεται.
Αυξήσεις κόστους παραγωγής πριν τον πόλεμο
1. Ενέργεια: ετήσια αύξηση στην Ελλάδα, 5η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, (ετήσιος ρυθμός) 40,5% έναντι αύξησης 24,8% στην ΕΕ. Βενζίνη 31%, πετρέλαιο κίνησης 44%, θέρμανσης 64%, αγροτικό ρεύμα 2,5 φορές πάνω
Λιπάσματα: Η χονδρική τιμή ουρίας τριπλασιάστηκε, σε 1.050 ευρώ τον τόνο, έναντι 350 πέρυσι! Στα υπόλοιπα λιπάσματα, η τιμή έχει φτάσει στα 750 ευρώ ανά τόνο, από 450 πέρυσι, δηλαδή 35 ευρώ το τσουβάλι από 15.
2. Ζωοτροφές: αυξήσεις κατά 70%- 80%, π.χ. 60% στα σιτηρά, μέσα σε ένα μήνα καλαμπόκι από 290 σε 400, σόγια από 490 σε 620! Δεδομένου ότι το κόστος των ζωοτροφών υπερβαίνει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών μονάδων, οι αυξήσεις τους σημαίνουν τελειωτικό κτύπημα στη κτηνοτροφία…Ήδη πρώτη συνέπεια των αυξήσεων και των ελλείψεων ζωοτροφών (εμπορικά παιχνίδια αποθεματοποίησης) είναι η μείωση παραγωγής γάλακτος αιγοπροβάτων και αγελαδινού, ενώ παράλληλα σε χοιροτροφία- πτηνοτροφία, έχει πέσει η ποιότητα από κακή διατροφή ζώων…
3. Λογαριασμοί άρδευσης: αυξήσεις 100% και συσσώρευση επιπλέον χρεών στους ΤΟΕΒ.
Μέτρα ελάχιστα, αποσπασματικά και άκαιρα
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα ύψους 170 εκατ. ευρώ, ελάχιστα ως προς το εύρος του προβλήματος, αποσπασματικά, άκαιρα και χωρίς κανένα σχεδιασμό σε ορίζοντα χρόνου για την αντιμετώπιση της κρίσης που αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.
Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο εξαγγέλλεται μόνο για λίγους, στους οποίους θα δοθεί το 2023 (!), τότε δηλαδή που οι παραγωγοί θα έλθουν σε καθεστώς χρεοκοπίας..
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί το 2019 για επιστροφή του ΕΦΚ ήδη από την 1/1/2020, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση ακρίβειας.
Αν συγκριθούν τα 30 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την κτηνοτροφία, με τα 44 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την αιγοπροβατοτροφία τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς τότε να σοβεί κρίση ακρίβειας, καταλαβαίνουμε αμέσως τη συμπεριφορά των δύο κομμάτων προς αγροτοκτηνοτροφία.
Ο ΕΛΓΑ από σύμμαχος του αγρότη τώρα θέλει αφανισμό του
Πανδημία: Τη καλλιεργητική χρονιά 2021 τα αγροτικά προϊόντα (καρπούζι, πατάτα, σταφίδα, λαχανικά, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.τ.λ.) λόγω πανδημίας, υπέστηκαν τεράστιο πλήγμα με αποτέλεσμα να μείνουν στα χωράφια ή να πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές. Το 2022 λόγω πανδημίας και λόγω κυβερνητικής πολιτικής θα εξελιχθεί σε τραγωδία για την αγροτική παραγωγή.
Φυσικές καταστροφές: Η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών που υπέστησαν το 2021 από παγετό (Απρίλιο), καύσωνα (Ιούλιο-Αύγουστο) και από τις πλημμύρες (Οκτώβρης-Νοέμβρης) έφεραν τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο και το εισόδημά τους εξανεμίστηκε, αλλά δεν αποτυπώθηκαν στα πορίσματα του ΕΛΓΑ, που είτε ήταν μηδενικά είτε κάτω του μετρίου μη ανταποκρινόμενα στην ολοκληρωτική καταστροφή.
Αγρότες και συλλογικότητες καταγγέλλουν ότι τα πορίσματα άλλαξαν. Οι εκτιμητές ενώ εφάρμοζαν τη γραμμή για αποζημιώσεις μέχρι 70%, τα τελικά πορίσματα τα άλλαξαν επί τα χείρω οι προϊστάμενοι τους με άνωθεν εντολές, γεγονός που ανάγκασε αγρότες να στείλουν εξώδικα, που ουδέποτε απαντήθηκαν!
Τι να πει κανείς για μια κυβέρνηση που:
• Δεν έχει καταβάλει 8 ολόκληρους μήνες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου ούτε καν την προκαταβολή της αποζημίωσης των ελαιόδεντρων
• Ασκεί την πιο αδιαφανή πληρωμή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει γίνει ποτέ έως τώρα
• Δίνει πενιχρές ή δε δίνει καθόλου αποζημιώσεις
• Οι ενστάσεις των παραγωγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ καταλήγουν στις καλένδες, με συνέπεια να αδυνατούν να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες
• Αλλάζει παράτυπα το, επί ΣΥΡΙΖΑ, καθεστώς που προέβλεπε ότι στην ανώτερη κλάση εισφορών το πλαφόν της αποζημίωσης έφτανε στα 240.000 €, η ΝΔ το άλλαξε παράτυπα δίνοντας αποζημίωση μόνο 70.000 €, με συνέπεια οι αγρότες να μη αποζημιώνονται σύμφωνα με τις εισφορές τους ή να δηλώνουν λιγότερα στρέμματα και ο ΕΛΓΑ να εισπράττει μικρότερες εισφορές.
• Στο ασφαλιστικό αντιμετωπίζει τους αγροτοκτηνοτρόφους, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αδιαφορώντας για τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες εργασίας τους.
• Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει προκλητικά τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους ως “επαγγελματίες διαδηλωτές”.
Αυτά τα μεγάλα ζητήματα και πολλά άλλα που εκκρεμούν χρειάζεται συλλογικός αγώνας από τους ίδιους τους παραγωγούς. Κυρίως αυτοί μπορούν να σταματήσουν τη καταστροφή του πρωτογενούς τομέα.