image_pdfimage_print

Του Μάκη Μπαλαούρα
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) Βάρδας, ένα σημαντικό έργο στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τίτλο «Αναπλάσεις πεζοδρόμιων και δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας στη Βάρδα».
Στην εκδήλωση εγκαινίων για την έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Λέντζας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κεκάτος. Όλοι αποσιώπησαν, όπως συνηθίζουν για λόγους μικροπολιτικής, ότι η ένταξη-χρηματοδότηση του έργου έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη ένθερμη στήριξη των τότε βουλευτών του.
Αντίθετα με τους παραπάνω που δηλώνουν ότι είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο δραστήριος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας Αντρέας Τσίρος, που δεν έχει πολιτική συγγένεια με ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αυτός, μακριά από σφετερισμούς, έκανε αληθή αναφορά (όπως πάντα πράττει) στις προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής (Ναμπίλ-Μίγκος) και σε εμένα.
Θυμίζω ότι το Open Mall Βάρδας στην πρώτη φάση ήλθε στην κατάταξη επιλαχόν διότι δεν έλαβε την απαραίτητη βαθμολογία από τα εντεταλμένα όργανα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης. Μετά από πίεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο αύξησε κατά 10 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό της δράσης, προκειμένου να ενταχθούν πόλεις, όπως η Βάρδα.
Για να μη ξεχνιόμαστε: Έργα στη δημοτική ενότητα Βουπρασίας επί ΣΥΡΙΖΑ
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βάρδας, δυναμικότητας 60 μαθητών
Διατήρηση Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας (πανελλαδικά μόνο η ύπαρξη δύο Αστυνομικών Τμημάτων σε ένα Δήμο, Λεχαινών-Βάρδας)
Νομιμοποίηση Κυριακάτικης Λαϊκής Αγοράς Νέας Μανωλάδας
Mall Βάρδας (1,9 εκατ. €)
Βιολογικός Βάρδας (14,436 εκατ.€)
Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανωλάδας (3,1 εκατ. €)
Νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός Βάρδας (1,6 εκατ.€)
Ανάπλαση Βάρδας-Λεχαινών (1,780 εκατ. €)
Αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης Βάρδας και Νησίου ( ΕΣΠΑ 825.000 €)
Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης και σωληνώσεων Υδατόπυργων σε Νεάπολη, Αετοράχη, (Δάφνη), Ψάρι μαζί με Κάστρο, Κουρτέσι, Μέλισσα, Μπόρσι, (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι1.068.654,84 €)
Αποκατάσταση Αγροτικής Οδοποιίας στη Βουπρασία (280.000 €)
Βελτίωση, πρόσβαση, ασφαλτόστρωση 3,2 χιλιομέτρων στο Καπελέτο (405.000 €)
Έργα για τη λειψυδρία (για Κοτέικα, Καπελέτο, Μανωλάδα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, μαζί με Μυρσίνη, Άγιοι Θεόδωροι, Ανδραβίδα, Λεχαινά, Κάστρο Κουρτέσι, Μάζι, Μπόρσι, Αρετή, Κυλλήνη (250.000 €)
Αποκατάσταση γέφυρας Ρούσκουλα Νέας Μανωλάδας (730.000 €)
Αποκατάσταση οδικού δικτύου πυρόπληκτων περιοχών σε Ξενιές, Αετοράχη, Νησί (300.000 €)
Αντιπλημμυρικά έργα σε Βάρδα –Λεχαινά (300.000 €)
Ανάπλαση γηπέδων Παλιάς Μανωλάδας, Κάστρου και Λεχαινών (250.000 €)
Σημείωση: αποζημιώσεις για τις πλημμύρες της 22/10/2015. Για τις αποζημιώσεις σε επαγγελματίες, για φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν, κυρίως, στη Βάρδα και μετά τους απαραίτητους ελέγχους, με προτροπή Τσίρου-Νικολούτσου οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ πίεσαν για την υπογραφή απόφασης της αποζημίωσης των αρμόδιων υπουργών, γεγονός που επιτεύχθηκε στις 13/11/ 2017. Όμως το θέμα το μπλοκάρισαν δύο μέλη, μηχανικοί της Τεχνικής Διεύθυνσης της Νομαρχίας Πύργου, μέλη της 5μελούς επιτροπής της Περιφέρειας που, ενώ δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή, αργότερα αρνήθηκαν, με σαθρά επιχειρήματα! Τότε ο κ. Τσίρος και εγώ δηλώσαμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις κομματικές προτιμήσεις του, αλλά δε μπορεί να κάνει κοινωνικό πόλεμο, με θύματα βιοπαλαιστές.…