image_pdfimage_print

3.000 ευρώ και πάνω + σπιταρόνα: πληρώνεις. Με λιγότερα προστατεύεσαι

Του Γεράσιμου Μπαλαούρα, βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Το έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι διττό και γι αυτό δύσκολο: από τη μια να προστατεύσει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και από την άλλη να εξασφαλίσει ότι τα πιο εύπορα θα επωμιστούν επιτέλους τα βάρη που τους αντιστοιχούν. Κοινωνική δικαιοσύνη και εξορθολογισμός ταυτόχρονα. Δυστυχώς, στη χώρα μας, με τη μακρά παράδοση στην οικονομική πολυσθένεια, δηλαδή στην πρακτική της απόσπασης χρημάτων από πολλές και διαφορετικές πηγές (μισθοί, νοίκια, αδήλωτη και μαύρη εργασία), καθώς και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, δεν ήταν ποτέ εύκολο να εξακριβώσεις και να προσδιορίσεις με ασφάλεια τις εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες έπρεπε να εντάσσονται οι πολίτες. “Ποιοί θεωρούνται πλούσιοι”, “πως θα καταγραφεί το πραγματικό εισόδημα, ώστε να φορολογηθεί” και άλλα παρόμοια ερωτήματα απασχόλησαν την κοινωνία μας για δεκαετίες, χωρίς να δίνονται επαρκείς απαντήσεις. Η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των πολιτών κατά τη διάρκεια των μνημονίων τροφοδότησε τη συζήτηση για το “θάνατο της μεσαίας τάξης” επιβεβαιώνοντας έτσι τη ρητορεία ότι “κανένας δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα”. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσκοτιστούν ακόμη περισσότερο οι μεγάλες ανισότητες εντός της ελληνικής κοινωνίας, η εδραιωμένη συνήθεια όσων έχουν να πληρώσουν να το αποφεύγουν, καθώς και η επιθυμία κάποιων συμπολιτών μας να μένουν σε ακριβά σπίτια τη στιγμή που η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν διανοήθηκαν ποτέ να αποκτήσουν σπίτια των 250.000 ευρώ και άνω. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κουβάρι το οποίο η κυβέρνηση καλείται να ξεμπλέξει.

Ποίων η κατοικία προστατεύεται

Οι παρακάτω ερωτήσεις απευθύνονται σε όσους και όσες θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους παίρνει τα σπίτια.

1)    Έχετε ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη; Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για σας.

2)    Έχετε σπίτι αξίας ως 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα (δηλαδή μέχρι 220.000) και εισόδημα στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (δηλαδή 1.720 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά); Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Η πρώτη κατοικία σας προστατεύεται απόλυτα.

3)    Έχετε σπίτι αξίας ως 180.000 ευρώ για τον /την άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για την/τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι 3 τέκνα (δηλαδή μέχρι 280.000) και οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα ως 3.000 ευρώ (σε περίπτωση που έχετε δύο παιδιά); Μέσα από μια προδικαστική διαδικασία θα καθοριστεί ένα ποσό δόσης, σύμφωνα με την εμπορική και όχι την «αντικειμενική»  αξία του σπιτιού, το οποίο θα πρέπει να καταβάλετε για να διατηρήσετε το δικαίωμα προστασίας της κύριας κατοικίας σας.

 Οι παραπάνω διατάξεις καλύπτουν το 25% + 35%=60% των πιο αδύναμων δανειοληπτών, που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Για την πρώτη μάλιστα κατηγορία η κυβέρνηση προϋπολόγισε 100 εκ. ευρώ για το 2016, ώστε να καλύψει τις δόσεις των οικογενειών που αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Για τη δε δεύτερη κατηγορία, η κυβέρνηση είχε την πρόνοια η δόση του δανείου να συνάδει με το (υποτιμημένο) ενοίκιο  που θα πλήρωνε κάποιος για παρόμοιο σπίτι. Θυμίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κύριων κατοικιών στην Ελλάδα είναι αξίας κάτω των 250.000 ευρώ, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μηνιαίων οικογενειακών αποδοχών είναι κάτω των 3.000 ευρώ και ότι όσοι βγάζουν παραπάνω συνήθως δύνανται να πληρώνουν μία μηνιαία δόση, όπως αυτή προκύπτει ύστερα από ένα διακανονισμό με την τράπεζα.

  Θα τελειώσω απευθυνόμενος στους «άγνωστους» που στοχοποιούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  στο Νομό, ως υπεύθυνους που συνέβαλλαν στο «να τους πάρουν το σπιτάκι».  Αν, ύστερα από τα παραπάνω, εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους παίρνει τα σπίτια, τότε μάλλον είτε δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες είτε έχουν ακριβά σπίτια είτε συντάσσονται με τα ακραία ΜΜΕ και συμφέροντα που με κάθε τρόπο, ψέμα, λάσπη και συκοφαντία θέλουν να διαρρήξουν τη σχέση που έχει οικοδομηθεί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Πηγή https://www.ilialive.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/3-000-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9.html