image_pdfimage_print
 Για τα συλλαλητήρια: 
Το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις είναι αναφαίρετο και οι πολίτες μπορούν να διαδηλώνουν και να διεκδικούνε. Από κει και πέρα νομίζω ότι η κυβέρνηση δε θα επηρεαστεί από αυτές τις συγκεντρώσεις.

Να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν, όπως έγινε στα πρώτα, 150.000 κόσμος στην Αθήνα κι άλλοι τόσοι στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι θέμα που αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Κάθε κυβέρνηση πρέπει να παίρνει υπόψη της την έκφραση του κόσμου, είτε πρόκειται μια μικρή ή μια μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Και από κει και πέρα χαράζει τη δική της πολιτική, κι αν θέλετε να μπούμε στην ουσία της πολιτικής αυτής. Η ουσία είναι πολύ απλή.

Για ΠΓΔΜ: να αποκτήσουμε σχέσεις: γεωπολιτικές, στρατηγικές, οικονομικές

 Η FYROM, είναι ένα κράτος με το οποίο εμείς θα πρέπει να αποκτήσουμε σχέσεις σημαντικές: γεωπολιτικές, στρατηγικές, οικονομικές. Διότι όλα τα 25 – 30 χρόνια αφήσαμε το χώρο στην παρέμβαση της Άγκυρας. Είναι γνωστά αυτά τα πράγματα. Και απορώ πώς οι άνθρωποι που κάνουν προτάσεις διαφορετικές από αυτές που εμείς κάνουμε, δεν τα βλέπουν αυτά. Εμείς  είμαστε αυτή τη αυτή τη στιγμή μία δύναμη ειρήνη και σταθερότητας στην περιοχή, σε αντίθεση με την Άγκυρα, που είναι μια τελείως απρόβλετη κατάσταση. Δημιουργεί προβλήματα στους γείτονές της – όχι μόνο σε μας . πρέπει να δούμε τα πράγματα με άλλη ενόραση; Η γνώμη μου είναι πως ναι. Πρέπει να δούμε, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα στη βάση των εθνικών προαπαιτουμένων όπως είχαν καθοριστεί το 2008. Θυμίζω ότι το 2008 κυβέρνηση ήταν ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη. Η γραμμή τότε της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ήταν σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία erga omnes.

Κύριε Πατούλη, στα διεθνή fora που πάτε, βλέπετε πολλές ταμπέλες με τη λέξη Μακεδονία στις θέσεις των εκπροσώπων αυτού του κράτους. Την έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία 145 κράτη! Όλα αυτά είναι υποκρισία. Αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε: να υπάρχει ένα χαρακτηριστικό ώστε το κάθε έθνος, το κάθε κράτος, να κρατάει τα δικά του χαρακτηριστικά που έχει και θέλει να έχει. Επομένως όταν βάλουμε Άνω ή Βόρεια ή Νέα Μακεδονία, προς τι το πρόβλημα; Δε φοβάμαι ότι μπορεί να παραλειφθεί ο προσδιορισμός γιατί υπάρχει αυτό το erga omnes, δηλαδή όνομα για όλες τις χρήσεις και εντός της χώρας αυτής αλλά και διεθνώς θα λέγεται όπως θα έχει συμφωνηθεί.

Σε σύγχυση η ΝΔ  

Απορώ που ο κύριος Πατούλης λέει ότι της δίνουμε λευκή επιταγή. Το αντίθετο! Σήμερα έχει λευκή επιταγή αυτή η χώρα και πορεύεται με δικά της, όπως τα διαμορφώνει η ίδια, χαρακτηριστικά. Όπως είναι η σημαία της, όπως είναι το όνομά της κλπ. Αυτή η χώρα λεγόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Και το ονομάζαμε έτσι. Διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, έγινε κράτος όπως το ξέρουμε όλοι. Και σήμερα  το όνομα της εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Εμείς(οι προηγούμενες κυβερνήσεις) δεν κάναμε λάθη; Η γλώσσα που μιλούν οι γείτονές μας αναγνωρίστηκε ως μακεδονική, εδώ στην Αθήνα το 1977, έγινε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Είναι πράγματα που πρέπει να τα εξετάζουμε με άλλο τρόπο. Τι θέλουμε γεωπολιτικά; Η Ελλάδα όταν έχει κλειστεί στον εαυτό της μέσα στα λεγόμενα εθνικά πλαίσια («είμαστε ο καλύτερος λαός του κόσμου» κλπ). Όλα αυτά δε μπορούν να βοηθήσουν.

Γεωπολιτικά μας συμφέρει; Έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία; Έχουμε. Ακόμα και για την απαγωγή μιλήσανε των οχτώ ανθρώπων.

Η Ελλάδα δεν υποχωρεί. Το αντίθετο! Όπως είδατε, υπάρχει μια ψ συμφωνία και υπολείπεται να γίνει μια τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Ζάεφ.

 Βγήκε ο κύριος Ιβανώφ, ο πρόεδρος δημοκρατίας της Fyrom. Αυτός είναι τοποθετημένος από το ακροδεξιό κόμμα VMRO και εκφράζει τις απόψεις του Γκρουέφσκι. Ο Ζάεφ προσπαθεί , επειδή δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή τους. Άρα το μπαλάκι έχει πέσει σ` αυτούς.

Η ΝΔ είναι σε σύγχυση. Σε πρώτη φάση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία erga omnes. Σε δεύτερη φάση, χαιρέτησε τα συλλαλητήρια και είπε ότι δεν ότι δεν είναι ώρα να λύσουμε το θέμα, μετά πήγε στο Λαϊκό Κόμμα στην Ευρωβουλή και είπε για σύνθετη ονομασία. Τώρα δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει. Δε μπορεί να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει ένα μεγάλο κομμάτι ακροδεξιό, ένα σαμαρικό κομμάτι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σχηματίστηκε με δύο κεντρικούς άξονες. Ο ένας είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση, πράγμα που θα συμβεί τέλος Αυγούστου και ο άλλος να χτυπήσουμε τη διαφθορά, πράγμα που συμβαίνει από την πρώτη μέρα. Από κεί και πέρα το κάθε κόμμα έχει τις δικές του αρχές, τη δική του ιδεολογία. Αυτά είναι γνωστά. Πολλές φορές, σε θέματα δικαιωμάτων, δεν έχουν ψηφίσει οι συνάδελφοί μας των ΑΝΕΛ. Δικαίωμά τους. Δεν έπεσε καμιά κυβέρνηση. Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Υπουργοί ψηφίζουν εναντίον προτάσεων της κυβέρνησης τους. Στην Αγγλία ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με την πρωθυπουργό Μέι.