image_pdfimage_print

Του ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ

Χωρίς αμφιβολία η συμφωνία που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τους δανειστές και πολύ σκληρή είναι, με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, και υφεσιακή. Παρ’ όλ’ αυτά ήταν η μόνη επιλογή που είχε η κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να σταθεί όρθια και να μην οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία με ολέθρια αποτελέσματα για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Επίσης είναι άδικο να μηδενίζει κανείς τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση αυτούς τους 7 μήνες στον αγροτικό τομέα –τα οποία είναι αρκετά και σημαντικά- καθώς και να υποτιμά τα περιθώρια ελιγμών που δίνει η συμφωνία σε μια προοδευτική κυβέρνηση, προκειμένου να υπερασπιστεί κρίσιμα αγροτικά θέματα.

Ενδεικτικά να αναφέρω τα όσα πετύχαμε και υλοποιήθηκαν για τον αγροτικό κόσμο το επτάμηνο της διακυβέρνησης:

1) Πληρωμές ενισχύσεων και αποζημιώσεων
-από ΕΛΓΑ συνολικού ύψους 116 εκ. ευρώ
-από ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικού ύψους 298 εκ. ευρώ
2) Δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα μας διασφαλίσουν την επίτευξη της απορροφητικότητας των 800 εκατ. Ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν, εξαιτίας της ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-2013
-Ολοκλήρωση της εθνικής πρότασής μας για το Π.Α.Α. 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό που συμπεριλαμβάνει την κρατική και την επενδυτική συμμετοχή ύψους 6 δισ. Ευρώ
3) Λήψη μέτρων, προστασίας της «ΦΕΤΑΣ» ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης στις Συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, και των γαλακτοπαραγωγών της χώρας μας μετά την άρση των ποσοστώσεων και περαιτέρω στήριξης της βιολογικής γεωργίας
4) Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των επιλέξιμων εκτάσεων για βοσκοτόπους
5) Δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών με βάση την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων, ύψους 450 εκατ. Ευρώ το χρόνο καθώς και ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τις βοσκήσιμες γαίες.
6) Ολοκληρώθηκε η πρόταση μας για τη συνεργατική λειτουργία των αγροτών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
7) Ξεκινήσαμε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου με στόχο την ίδρυση Φορέα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και των αγροτικών ακινήτων

Τα περιθώρια άσκησης πολιτικής

Τα ανοιχτά μέτωπα και τα περιθώρια ελιγμών που δίνει η συμφωνία προς όφελος του αγροτικού κόσμου είναι τα εξής:
‐ Βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε μέχρι το τέλος του 2015.
‐ Μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
‐ Καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων και στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.
‐ Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
‐ Ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες.
‐ Μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης.
‐ Πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων.
‐ Στήριξη ορθών γεωργικών πρακτικών χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της ΕΕ.
Ταυτόχρονα το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να αμβλυνθεί η φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία με:
* Διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε:
– Αγροτική επιχείρηση (με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά).
– Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική-‐ κτηνοτροφική-‐ αλιευτική κοκ).
– Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. μέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.
– Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι (π.χ.) το 30% του εισοδήματός του.
* Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος ειδικά στις οικογένειες με αποκλειστικό εισόδημα με:
– Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.
– Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.
– Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κοκ.
* Φορολογική ενίσχυση, δομών συνεταιρισμού, ομάδων αγροτών κοκ με διαφάνεια και ορθή διαχείριση.
* Αντιμετώπιση από κοινού με τους αγρότες και μετά από διάλογο των προβλημάτων που δημιουργούν:
– Η απασχόληση μελών της οικογένειας, με αναγνώριση κόστους ανά είδος και ποσότητα προϊόντων
– Η απασχόληση μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.
– Τα τεκμήρια διαβίωσης, αποσβέσεων, μεταφοράς ζημιών κοκ.

Έγκαιρη εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-‐20

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν συνεπώς το πλαίσιο για μια σειρά ενεργειών υπέρ του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, της μόνης άλλωστε που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση εκκίνησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έπειτα όμως από σκληρή διαπραγμάτευση και με αξιοποίηση των «ρωγμών» της συμφωνίας, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμούνται. Μια τέτοια αξιοποίηση όμως και πολύ περισσότερο μια τέτοια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από τις φθαρμένες δυνάμεις του παλιού πολιτικού κόσμου. Μια τέτοια μάχη μόνο μια δυνατή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει. Μια μάχη που θα κερδίσουμε όλοι μαζί!

” Η Εποχή & ΜΜΕ Ηλείας”