image_pdfimage_print

Ζούμε σε μια έκτακτη, εξαιρετική και ενδιαφέρουσα κατάσταση. Αυτό που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα καθορίσει τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί. Έχει να κάνει με την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους δανειστές δυνάστες και φυσικά από τους ντόπιους υποτακτικούς της.

Η πραγματικότητα, δεν είναι η διαπραγμάτευση, ποιος θα τη διαπράξει καλύτερα. Είναι η πράξη αυτή καθ’ εαυτή της επιθυμίας και του λόγου, είναι της καθημερινής ζωής η τιμή και η αξιοπρέπεια.

Αφορά την ύπαρξή μας που είναι αδιαπραγμάτευτη.

Όσοι την θεωρούν ωμή, απτή και σκληρή δεν γνωρίζουν, πως κάτι κρύβει μέσα της, όπως ο βράχος τη σταγόνα που τον τρυπάει σιγά σιγά και γίνεται πηγή, δροσιάς και ελευθερίας για να φυτρώσουν κυκλάμινα στου βράχου τη σχισμάδα.

Φτάσαμε στο σημείο να ζούμε τη ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και να εκλαμβάνουμε τη διαστροφή της ως αληθινή. Η τέχνη της πολιτικής τους, χρησιμοποιεί το φόβο, το ψέμα και το «μετά από εμένα η καταστροφή». Ο Σαμαράς το τραβάει το σχοινί. Απειλεί λυτούς και δεμένους «μετά από εμένα το χάος», θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πέντε χρόνια αγωνίζομαι να σας σώσω και τώρα που έφτασε η ώρα, να σας βγάλω στις αγορές και να σας ξεπουλήσω, με αφήνετε με τον Βενιζέλο να χτυπιόμαστε για το ποιος φταίει;»

Ήρθε η ώρα να πληρωθεί το «φταίξιμο» κι αυτό δεν θα γίνει μόνο από το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά από τους ενεργούς πολίτες της χώρας μας, που δεν αντέχουν άλλο το μαρτύριο της επιβίωσης και τη δικτατορία της ανάγκης και θα βγουν στους δρόμους να στηρίξουν τη ψήφο τους και να ελέγχουν τη νέα κυβέρνηση.

Δεν είναι φιλανθρωπικό το πρόβλημα. Είναι ανθρωπιστικό, είναι κοινωνικό είναι πολιτιστικό και βαθύτατα ταξικό. Οι έχοντες και οι κατέχοντες, όλων των κατηγοριών, εκμεταλλεύονται την κρίση, εμπορεύονται ακόμα και το θάνατο και δεν διστάζουν, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους να πουλήσουν και το σχοινί που θα κρεμαστούν.

Οι πολίτες όμως θα πρέπει να γίνουν ενεργητικοί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η ατμομηχανή, αλλά αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται η ριζική ρήξη για την ανατροπή του όλου συστήματος» που αναπαράγει και ανακυκλώνει την κρίση. Χρειάζεται συνεπώς η παρουσία του καθενός και η συμμετοχή του, για να αποκτήσει υπόσταση και ουσία η δημοκρατία, που είναι λειψή καθότι έτσι τους βολεύει…

Δημοκρατία εσωτερική χρειάζεται και η Αριστερά. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να αποσυρθούν στα μετόπισθεν και να εργαστούν. Τη μοναδική αλήθεια δεν την κατέχει ούτε ο θεός, γι’ αυτό και είναι «πεθαμένος» πόσο μάλλον οι πεφωτισμένοι φωστήρες που την κάνουν δόγμα και θρησκεία και θέλουν να την επιβάλουν.

«Δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωή μας»

Τις σκέψεις αυτές τις μοιράζομαι με το συνάδελφο, συναγωνιστή σύντροφο από τα φοιτητικά μας χρόνια Μάκη Μπαλαούρα που κατεβαίνει στις εκλογές στον Νομό Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έπεσε η χούντα αλλά το καπιταλιστικό σύστημα που φτιάχνει και δημοκρατικές χούντες καλά κρατεί.

Χρησιμοποιούν τη δημοκρατία για να μας καθιστούν συνένοχους και συνυπεύθυνους στα μέτρα που παίρνουν που ούτε η χούντα θα τολμούσε. Η παθητικότητά και η απογοήτευση τους βολεύει.

Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες να ξεπεράσουμε τις φοβίες και να δώσουμε το παρόν στις 26 Ιανουαρίου. Από την άλλη μέρα αρχίζει ο αγώνας. Στέκομαι δίπλα στο Μάκη, γνωρίζει τα προβλήματα, ζει μέσα στην κοινωνία, αγαπάει και πονάει τον τόπο του. Θα μεταφέρει το πνεύμα της ρήξης για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για τη δικαιοσύνη και την ισότητα μέσα στο διαφορετικό που είμαστε. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους δρόμους. Γνωρίζει πώς το ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα βγει μόνο από τις κάλπες. Χρειάζεται να αφυπνιστεί και να ταρακουνηθεί η κοινωνία. Η κοινωνία και η πατρίδα είμαστε εμείς. Η αλήθεια είναι επαναστατική και η δημιουργία απελευθερωτική.

Ο Μάκης γνωρίζει πως ακόμα και η πολύπλευρη κρίση που ζούμε μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τους αληθινούς εαυτούς μας και να απελευθερωθούμε.

Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε γι’ αυτό που έρχεται, να μη βρεθούμε «άοπλοι». Ο αγώνας και μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί με τα όπλα που διαθέτει ο καθένας μας. Το φώναξα στο Πολυτεχνείο το φωνάζω και σήμερα. Θα πρέπει να αποκτήσουμε πίστη, να πιστέψουμε ο ένας στον άλλο. Είναι εφικτό να αλλάζει ο κόσμος. Το 2015 είναι σημαδιακό, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για όλη την Ευρώπη.

Από τη χώρα μας αρχίζει η ανατροπή της Ενωμένης Ευρώπης της Γερμανίας.”
• Ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, παραγωγός και εκφωνητής ραδιοφωνικών εκπομπών. Έγινε γνωστός, ως η φωνή του Πολυτεχνείου, στην εξέγερση του 1973 στο ραδιοσταθμό των φοιτητών.
Εφημερίδα “Πατρίς”,24/1/2015