image_pdfimage_print

Προσωπική ικανοποίηση για τη συμβολή μου

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες ο Νόμος 4487/17 [ΦΕΚ Α116] που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν στη χώρα μας, να μη καταφεύγουν, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, τον Δεκέμβριο του 2014, «η προσέλκυση ξένων παραγωγών συνδέεται με ευρύτερες θετικές επιδράσεις στην οικονομία και αναβάθμιση της εικόνας μιας χώρας στο εξωτερικό». Στην ίδια μελέτη αναφέρεται μάλιστα, ότι για δαπάνη ύψους 25 εκατ. ευρώ της ξένης μεγάλης παραγωγής Mamma Mia στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 39 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα έμμεσων, άμεσων ή προκαλούμενων επιδράσεων, ενώ η συνολική αύξηση στα έσοδα του κράτους, από φόρους και εισφορές, ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά την απασχόληση, μία και μόνο μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πάνω από 755 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες βέβαια μικρής διάρκειας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι «θετική συνέπεια υπάρχει και στον τουρισμό που επιτυγχάνεται με την προβολή της ταινίας στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα σε Κεφαλλονιά και Σκόπελο, που αμέσως μετά την προβολή των ταινιών στο εξωτερικό, σημείωσαν άνοδο από 12,5 έως 14%, ενώ ο τουρισμός επεκτείνεται σε βάθος χρόνου», αναφέρεται στην ίδια μελέτη.

Προσωπικά είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί προσέφερα και εγώ στη τελική θετική κατάληξη της νομοθετικής αυτής ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, η Pact, η Ένωση Παραγωγών Επικοινωνίας ήλθε σε επαφή μαζί μου και μου παρουσίασαν τις προτάσεις τους, που αφορούσαν:

Α. ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΗΨΕΩΣ ΣΚΗΝΩΝ

Β. ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γ. ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δ. CULTURAL TESTS CRITERIA

Επικοινώνησα αμέσως (23/2/17) με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με τον Υπουργό Νίκο Παππά και τον ΓΓ Λευτέρη Κρέτσο, φέρνοντας σε επαφή το υπουργείο με τους παραγωγούς. Η κατάληξη ήταν θετική, γιατί πολλές από τις προτάσεις τους υιοθετήθηκαν.

Σημειώνω επιπλέον ότι στις 5 Απριλίου 2017, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Και όλες αυτές τις τομές τις έκαναν «οι εχθροί της επιχειρηματικότητας», όπως μας λένε οι προηγούμενοι που «αγρόν ηγόραζαν».