image_pdfimage_print

 

Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του Μάκη Μπαλαούρα
στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» ο Μάκης Μπαλαούρας. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη δική του αποτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα σε Ηλεία και Ελλάδα, αναλύει τον τρόπο που θα κάνει αντιπολίτευση το κόμμα του και καταθέτει την αποψή του για τη φυσιογνωμία της παράταξης. Όσι για τον ίδιο δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα προβλήματα του νομού

  

Πώς θα αποτιμούσατε  το εκλογικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αποτελεί μια ισορροπία ανάμεσα στο δυσάρεστο γεγονός της ήττας μας, αλλάκαι στην ανάδειξη της Αριστεράς ως σταθερά ισχυρού και με υψηλά ποσοστά πόλου στο πολιτικό σύστημα.

Οι θεωρίες και οι κινήσειςγια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και διάλυσης της Αριστεράς, απέτυχαν. Αυτό όμως μας υποχρεώνει, σε εξωστρεφή αναστοχασμό. Να δούμε λάθη, αστοχίες, υστερήσεις, κυρίως,όσον αφορά τη λειτουργία του, δομημένου, πελατειακά κρατικού μηχανισμού.

Ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δώσαμε,στη πρώτη συνεδρίαση της, τα πρώτα θετικά μηνύματα.

Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης ΝΔ. Ποια είναι η γνώμη σας;

Επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας για τη ΝΔ και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, του οποίου ηγήθηκε. Η απουσία συμμετοχής γυναικών και η τεχνοκρατική-ταξική προέλευση των υπουργών, παραπέμπει σε αυτό που είναι η ΝΔ: ένα κόμμασυντηρητικό, νεοφιλελεύθερο και ταξικό, με ακραία αρχηγικά χαρακτηριστικά και υπερσυγκεντρωτισμό στη λειτουργία του. Εξουσία αυταρχισμού, διαμεσολάβησης ισχυρών συμφερόντων και μισαλλόδοξη.

Όσα ειπώθηκαν αλλά και όσα επιμελώς αποκρύφτηκαν στη Βουλή, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό, το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη, τα πλεονάσματα που ανεβάζει ξανά στο 3,5% απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 2,5% από το 2020. Ούτε για προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αντίθετα, μας είπε ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, θα ακυρώσει στην πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων καθώς και ότι η εμμονή στην ακροδεξιά ατζέντα της τάξης και της ασφάλειας. Επίσης, φαίνεται ότι τους έλκει η επανίδρυση κομματικού κράτους.

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αποδείχτηκε ότι στήσανε ένα σχέδιο βασισμένο στο ψεύδος, στηνυποκρισία και στον κυνισμό. Κατασκεύασαν μια σκευωρία σε βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε έναν μεγάλο διχασμό.

Μπορείτε  να μας περιγράψετε την αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δύο άξονες, ουσιαστικής δυναμικής αντιπολίτευσης: Ο πρώτος είναι η προστασία και η παραπέρα εδραίωσή και ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της Δημοκρατίας.Ο δεύτερος είναι το μοντέλο του εναλλακτικού προοδευτικού-αριστερού δρόμου της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, με κοινωνικό κράτος, εργασιακά δικαιώματα, με κράτος δικαίου, με δραστικό περιορισμό των ανισοτήτων και με ευαισθησία απέναντι στην κλιματική κρίση. Με διεύρυνση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας για όλες και όλους, με τονδημοκρατικό και κοινωνικόεκσυγχρονισμό του κράτους, όπως και με τονπολιτισμό, τηνΠαιδεία και με ιδιαίτεροπροσανατολισμόπρος τη νεολαία.

Όλα αυτά όμως δε μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την επανασύνδεσή μας με κινήματα πολιτών και με κοινωνικές ομάδες που θίγονται, επανεπιβεβαιώνοντας τη σχέση μας με την κοινωνία, για να  ασκήσουμε προγραμματική, μαχητική, ριζοσπαστική, κινηματική αντιπολίτευση.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Εχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μαζικό κόμμα και τη φυσιογνωμία του. Ποια είναι η γνώμή σας;

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ,οι φίλοι του κόμματος και  της Προοδευτικής Συμμαχίας με ηρωισμό και αυταπάρνηση ξεπέρασαν τον εαυτό τους, επανασυνδέθηκαν με την κοινωνία και συνέβαλαν στην επίτευξη του 31,5%, ενός ποσοστού προοπτικής, καθοριστικό για την ανάκαμψη μας. Σήμερα, περιμένουν να τους λογαριάσουμε, να ακούσουμε τη γνώμη τους, να σεβαστούμε την κομματική μνήμη τους και να τους καταστήσουμε πρωταγωνιστές αυτής της νέας φάσης, για τη μαζικοποίηση του κόμματος.

Το άλλο κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με τους τρόπους οργανωτικής σύνδεσης των νέων μελών: Αν η στράτευσή τους θα είναι συμβολική ή πραγματική. Αν θα είναι όχι μόνο πολιτική και κομματική, αλλά και κοινωνική. Αν επίσης θα είμαστε διατεθειμένοι να εγκαινιάσουμε επί της ουσίας συλλογικές διαδικασίες, συμμετοχής, συναπόφασης και συνευθύνης.

Το τρίτο τέλος κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αυτοπροσδιοριστεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η πολιτική του ταυτότητα.Το βέβαιο είναι ότι όλοι θέλουμε ένα μαζικό, σύγχρονο, πλουραλιστικό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, με αριστερή ταυτότητα και στόχο τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία, με γείωση με τον λαϊκό κόσμο και τη νεολαία, με οικολογική ευαισθησία, με οργανική σύνδεση με τα κινήματα. Ένα κόμμα που θα εκφράζει τη νέα μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή παράταξη ή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κόμμα που θα εκφράζει τη πληθυντική αριστερά, δηλαδή τους αριστερούς ριζοσπάστες, αριστερούς σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι και πολίτες από το προοδευτικό κέντρο.

Ο κόσμος που έρχεται, που εκδηλώνει την επιθυμία του να ενταχθεί, έχει απόλυτη γνώση ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση, συνεπώς δεν προσδοκά οφίτσια ήθέσεις. Προσέρχεται με ανιδιοτέλεια και με διάθεση να αγωνιστεί σε αυτό που βλέπει να έρχεται με επιθετικότητα ενάντια στις κατακτήσεις.

Πρέπει πολλά να αλλάξουμε: Τα κλειστά γραφεία, την έπαρση, ενίοτε αλαζονείας,  που ουδεμία σχέση με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Να αλλάξουμε τον συγκεντρωτισμό, ενισχύωντας τη συλλογική λειτουργία, τις δημοκρατικές διαδικασίες, το ρόλο των μελών, παλαιών και νέων.

 

ΘΑ ΕΙΜΑΙ
ΕΝΕΡΓΑ ΠΑΡΩΝ

 

Πως είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ηλεία;

Η Ηλεία πήγε αρκετά καλά. Βρίσκεται, πανελλαδικά, στους 10 καλύτερους Νομούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν προλαβαίναμε να οργανωθούμε καλύτερα και να πολιτικοποιήσουμε το λόγο μας,πιθανόν να ξεπερνούσαμε τη ΝΔ.

Η δική σας μη εκλογή που οφείλεται, δεδομένου ότι είχατε κάνει πολλή δουλειάγια την Ηλεία και τους πολίτες της, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Σημειώνω, τις ευχαριστίες όλων των αιρετών, δημάρχων για τη στήριξη τους από εσάς στα θέματα των Δήμων τους, τη πανελλαδική αναγνωρισιμότητα σας, αλλά και την ανάδειξη σας από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ως καλύτερου βουλευτή. 

Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Μία από τις αιτίες ήταν ότι κυκλοφόρησε έντονα στην Ηλεία ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρχονταν δεύτερο κόμμα πανελλαδικά, με υψηλό ποσοστό, όπως αυτό που πήραμε θα βγάζαμε δύο βουλευτές. Όμως, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ήταν απειροελάχιστες. Έτσι, ο κόσμος ψήφισε με διασπορά ψήφων. Από εκεί και πέρα θα σημειώσω αυτό, όπως έγραψε η «Εποχή»,που είπε ένας σύντροφος στη συνεδρίαση της ΚΕ: «Υπογράψαμε όλοι έναν κώδικα δεοντολογίας, όμως δε τηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις. Πρέπει να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού, προσωπικής πολιτικής, φαινόμενα, που ήταν ξένα σε εμάς,  που μας πλήγωσαν.» Ελπίζω το αρμόδιο όργανο να ασχοληθεί και να προχωρήσει σε μέτρα…

Είδαμε ότι αμέσως μετά το, δυσμενές για εσάς αποτέλεσμα, δε το βάλατε κάτω και κάνετε συνεχώς παρεμβάσεις. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε τώρα;

Πέραν της τρέχουσας κεντρικής πολιτικής, η ενασχόληση μου με την Ηλεία έχει τρεις κεντρικούς άξονες:

Πρώτος είναι ησυνέχιση των έργων, με εντατικότερους ρυθμούς, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος και η αντίσταση μας για να μη πάει ξανά στις καλένδες από τις κομματικές σκοπιμότητες του κ. Καραμανλή.

Δεύτερος είναι η αποδοχή της αναγκαιότητας του οράματος μου για την «ολιστική αναβάθμισης της Ολυμπίας», γεγονός που θα συμπαρασύρει την ευρύτερη περιοχή και πέραν της Ηλείας και η σταδιακή υλοποίηση του. Σημειώνω τη θετική τοποθέτηση στη Βουλή του κ. Τζαβάρα, ο οποίος, πιθανόν, να πήρε ερεθίσματα από τη πρόταση μου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συντονιστούμε όλοι όσοι επιθυμούν την αλλαγή της σελίδας της Ηλείας.

Τρίτος είναι να βοηθήσω με κάθε επιστημονική, πολιτική και πρακτική δυνατότητα μου για να αποδεχθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι την, συμφέρουσα και για αυτούς, αναγκαιότητα των συνεργατικών μορφών παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους.