image_pdfimage_print

Αρκούσε μόνο μια ανοιχτή εκδήλωση υπεράσπισης του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα που το τελευταίο διάστημα συκοφαντείται με χυδαίο τρόπο, για να ξεσηκωθούν οι απανταχού “τρομολάγνοι” εναντίον όσων εκφράζουν διαφορετικές σκέψεις, υπερασπίζουν τις αρχές της Αριστεράς και συνεχίζουν να αντιστέκονται. Ιδού ορισμένα δείγματα:

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα “Χώρα” του κ. Τράγκα κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο “Πολιτικό μέτωπο στο πλευρό της 17Ν” και υπότιτλο “Σημαντικό γεγονός για τις εξελίξεις η συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα”.

Την ίδια ημέρα, πάλι στην πρώτη σελίδα η “Απογευματινή” έχει φωτογραφία από τη συγκέντρωση και τίτλους: “Προκαλούν οι σύντροφοι του Λεσπέρογλου. “Πολιτικοί κρατούμενοι τα μέλη της 17Ν”. Να απαντήσουν τώρα τα στελέχη του Συνασπισμού που “άκουσαν” τη θεωρία”.

Οι συγκεκριμένες εφημερίδες αλλά και άλλες, σημειώνουν με έμφαση ότι στη συγκέντρωση του Δικτύου ήταν όλοι οι συνήθεις ύποπτοι- τώρα τελευταία λέμε εμείς και συνήθεις αθώοι-ενώ επιχειρούν να προσδώσουν στο “χώρο” την ταυτότητα του πολιτικού τμήματος της 17Ν. Χαρακτηριστικός ο τίτλος της Απογευματινής «Εγεννήθη κόμμα για τη 17 Νοέμβρη».

Βεβαίως, δεν ήταν η πρώτη φορά – το τελευταίο δίμηνο – που το “Δίκτυο” βάλλεται για τη δραστηριότητα και τις απόψεις του. Είχαν προηγηθεί μια σειρά από δημοσιεύματα που ο βασικός τους στόχος, προφανώς, ήταν να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης. Πλήθος κόσμου Κατάμεστη η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δικτύου.

Ήταν εκεί στελέχη του Συνασπισμού (Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Λαφαζάνης, Χρ. Παπαδόπουλος κ. ά.) – παρουσία η οποία προφανώς ενόχλησε κάποιους –

Γ. Μπανιάς και αρκετά στελέχη της ΑΚΟΑ.

Η Γ. Κούρτοβικ, ο Σπ. Φυτράκης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου. Οι συνήθεις αθώοι, Μ. Μπουκουβάλας, Γ. Μπαλάφας, Β. Βογιατζή, Κ. Μαζοκόπος. Ο Θ. Δρίτσας και ο Μ. Καστρινάκης. Ο Αντ. Νταβανέλος από την ΔΕΑ, η Χρ. Ζιάκα από το Ξεκίνημα, η Μ. Ζευγώλη από την Κομμουνιστική Ανανέωση, ο Γ. Φελέκης από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, μέλη της κίνησης “η άλλη Αθήνα” και μέλη της Συμπαράταξης.
Οι δημοσιογράφοι Γ. Βότσης, Ι. Σωτήρχου, Στ. Κούλογλου και οι “Ιοί της Κυριακής”.

Οι συνδικαλιστές Μ. Μπαλαούρας, Αλ. Καλύβης, Σ. Σιώκος, ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής, ο Ν. Μανιός, η Α. Βρυχέα, ο Α. Ρήγος και φυσικά ο Αβραάμ Λεσπέρογλου που μόλις βγήκε από τη φυλακή ήρθε στην ΕΣΗΕΑ. Η εκδήλωση είχε ήδη αρχίσει όταν μπήκε στην αίθουσα ο Α. Λεσπέρογλου. Βαθιά ανθρώπινο το παρατεταμένο χειροκρότημα. Αγκαλιές, φιλιά, ευχές…

Tα στελέχη του Δικτύου, Ν. Γιαννόπουλος και Μ. Μπερσέφσκι εξηγούσαν τους λόγους αυτής της συνέντευξης Τύπου, που είχε πάρει τη μορφή δημόσιας εκδήλωσης.

“Είμαστε σήμερα εδώ, μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες, φίλους και φίλες, που όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε από κοινού πολλούς και δύσκολους αγώνες κατά του εθνικισμού και του ρατσισμού, των ιμπεριαλιστικών σταυροφοριών όπου γης και της κρατικής καταστολής, της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και τη καταδίκης δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε εξαθλίωση.

“Για να υπερασπιστούμε την οργάνωσή μας που τους τελευταίους μήνες συκοφαντείται με χυδαίο τρόπο. Για να υπερασπιστούμε το κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικά κρατούμενους, που αναπτύχθηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, κατορθώνοντας να αποκαλύψει πολιτικές σκοπιμότητες, να ακυρώσει αστυνομικές σκευωρίες και να απελευθερώσει αγωνιστές και αγωνίστριες που κρατούνταν άδικα. Για να υπερασπιστούμε τις αρχές και την ιστορία, τις αξίες και τη στάση αλληλεγγύης της Αριστεράς, που βάλλονται σχεδιασμένα και συστηματικά όχι μόνο από τους ακροδεξιούς νοσταλγούς της χούντας, αλλά και από όλους εκείνους που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας θέλουν να κάνουν τον τρόμο νόμο, την άγνοια πολιτικό αξίωμα και το χαφιεδισμό κοινωνική αρετή.

Για να υπερασπιστούμε δικηγόρους που συκοφαντούνται επειδή ασκούν το επάγγελμά τους σεβόμενοι τις αρχές του κράτους δικαίου και τα προτάγματα του νομικού πολιτισμού, δημοσιογράφους που συκοφαντούνται (και ίσως αύριο διώκονται σύμφωνα με τα κελεύσματα του κ. Μίλερ) επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με την “ενιαία σκέψη” της Νέας Τάξης πραγμάτων και δεν σπεύδουν να διαδώσουν τις “αλήθειες” των αρχόντων, αλλά και κάθε πολίτη που γίνεται βορά της κρατικής και τηλεοπτικής ασυδοσίας…”

Όσον αφορά τη στάση του Δικτύου απέναντι στη 17Ν, οι ομιλητές τόνισαν “Είμαστε εδώ για να διευκρινίσουμε ότι παρόλο το ιδεολογικό, πολιτικό και αξιακό χάος που μας χωρίζει από το μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και την αιματηρή προπαγάνδα της “17Νοέμβρη”, παρόλη την πεποίθησή μας ότι η απελευθέρωση της κοινωνίας δεν μπορεί να προωθηθεί με τη δράση κανενός αυτόκλητου σωτήρα ή τιμωρού που απονέμει δικαιοσύνη μέσω θανατικών καταδικών, δεν είμαστε στο ελάχιστο διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε από την άποψή μας περί του πολιτικού χαρακτήρα της δράσης αυτών των οργανώσεων, συνεπώς και όσων συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι ως μέλη τους ως πολιτικών κρατουμένων. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε από αυτή την άποψη, όχι τόσο για λόγους δεοντολογίας ή επιστημονικής ακρίβειας, αλλά κυρίως επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η αποπολιτικοποίηση και η αποϊδεολογικοποίηση της δράσης των εγχώριων οργανώσεων ατομικής τρομοκρατίας προλογίζει την ποινικοποίηση της δράσης, π. χ., τουρκικών επαναστατικών οργανώσεων και την άρνηση χορήγησης πολιτικού ασύλου σε μέλη τους, την απαξίωση μαζικών επαναστατικών κινημάτων όπως οι κολομβιανές FARC, αλλά ακόμα και παλαιστινιακές οργανώσεις, την ομηρία μαχητικών κινημάτων που θα αναπτυχθούν στη χώρα μας ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την απόφαση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομολαγνείας, των αστυνομικών σκευωριών, της κρατικής καταστολής με όποιο πρόσχημα κι αν ασκείται όποιο μανδύα κι αν ενδύεται…”

Γ. Μπανιάς: Κεντρικός στόχος της επίθεσης το κίνημα αλληλεγγύης Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ Γιάννης Μπανιάς, ξεκίνησε με μια διαπίστωση. “Όπου εμπλέκεται, όπου συμμετέχει ενεργά η κοινωνία με τις συλλογικότητες της, με τα κινήματα, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Όπου αυτά τα κινήματα παλεύουν για οράματα, αξίες, για αρχές, για δικαιώματα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από την υπόθεση του Αβραάμ Λεσπέρογλου. Όπου, όμως, οι πράξεις γίνονται μετά από αποφάσεις που παίρνονται εκτός κοινωνίας, με συνωμοτικό τρόπο, και έχουν χαρακτήρα τυφλής βίας, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και τελικά στρέφονται εναντίον της κοινωνίας. Αυτό μας δείχνει η υπόθεση της 17Ν”. Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπανιάς αναφέρθηκε στην αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και στην επιβολή του αυταρχισμού, σε θεσμικό και όχι μόνο επίπεδο. “Δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν”, τόνισε ο Γ. Μπανιάς, για να προσθέσει. “Τα κινήματα αλληλεγγύης, όπως και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, γίνονται κεντρικός στόχος αυτής της επίθεσης”.

Αλ. Φλαμπουράρης: Να αντισταθούμε στη ζοφερή πραγματικότητα Ήταν η στιγμή που ο Α. Λεσπέρογλου έμπαινε στην αίθουσα της εκδήλωσης. Ο ομιλητής Αλ. Φλαμπουράρης από τον Συνασπισμό σταμάτησε αγκάλιασε τον Α. Λεσπέρογλου ενώ οι συγκεντρωμένοι χειροκρόταγαν. Φανερά συγκινημένος ο ομιλητής αναφέρθηκε στο κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί λέγοντας “Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Ο Λαφαζάνης, ο Κουβέλης και εγώ ήμασταν μάρτυρες στον Λεσπέρογλου. Όταν ο πρόεδρος με ρώτησε γιατί ήρθατε αφού δεν ήσασταν παρών, είπα δύο πράγματα. Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι είναι αθώος και δεύτερον γιατί θέλω έμπρακτα να αντισταθώ σε αυτό το κλίμα το οποίο επιδιώκεται να επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία. Ένα κλίμα τρόμου, φοβίας, χαφιεδισμού…” Το λόγο αμέσως μετά πήρε η Μαρία Ζευγώλη από την Κομμουνιστική Ανανέωση, η οποία είπε ότι με πρόσχημα την τρομοκρατία διώκεται η αριστερά, σε όλες της τις εκφάνσεις. Διώκονται οι αγώνες υπέρ των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη παρέμβαση του Γ. Κοσμά από την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία. Πάνος Λάμπρου

“Η EPOXH”