image_pdfimage_print

Για τη στάση Καμμένου, που μίλησε για «κυβέρνηση Αποστατών»:

Τα media και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μιλούσαν για ψεύτικο διαζύγιο πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος, προσπαθώντας να έχει ένα καλό αποτέλεσμα στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα αρχίσει να χτυπάει και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εκτιμώ ότι θα πάει η πορεία. «Κυβέρνηση αποστατών» όμως, με ποια έννοια; Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να μπω σε παραπολιτική συζήτηση. Η κα Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης ήταν υπουργοί, δεν δέχθηκαν τη θέση του κ. Καμμένου, όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης και την επίλυση του Μακεδονικού, όπως δεν τη δέχθηκαν και άλλοι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει στον κ. Καμμένο, γιατί δεν θέλουμε να μπούμε σε μια «ψευτοσύγκρουση». Οι συγκρούσεις είναι μεγάλες αλλού, σε άλλο επίπεδο. Ένα πεδίο σύγκρουσης είναι το Μακεδονικό, με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε, εκεί πρέπει το κάθε κόμμα να ξεδιπλώσει την άποψη και τη στρατηγική του. Καλά κάνει η κυβέρνηση και δεν απαντάει στον κ. Καμμένο. Δεν έχει νόημα να απαντάμε σε όσα ακούγονται και δεν είναι στοιχειοθετημένα. Κάποια στιγμή θα ειπωθούν κάποια πράγματα, αλλά εκτιμώ ότι δεν είναι ακόμα η ώρα. Τώρα έχουμε ένα μείζον ιστορικό θέμα, το «Μακεδονικό». Ανεξάρτητα από το τι λέει το κάθε κόμμα, η κάθε παράταξη, το κάθε έντυπο κλπ., πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, που αφορά μια ολόκληρη ιστορική πορεία, που έχει διαμορφωθεί μετά την μεταπολίτευση.

 Απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από το βουλευτή της ΝΔ, κ. Αυγενάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρξε πολιτική συναλλαγή με τους υπουργούς και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει το κόμμα της ΝΔ, το σκηνικό που φτιάχνετε είναι μόνο για έργα φαντασίας. Είστε μαθημένοι από την ιστορία της ΝΔ στο πάρε-δώσε, εμείς δεν έχουμε ούτε «πάρε», ούτε «δώσε». Ο κ. Δανέλλης για παράδειγμα έδωσε μια μάχη και διαγράφηκε για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους και ακούστηκαν τόσα πράγματα εναντίον του, απειλήθηκε η ζωή του και τα ξέρει όλος ο κόσμος. Αλλά για τη ΝΔ δεν υπάρχει ιδεολογία, δεν υπάρχουν απόψεις, δεν υπάρχουν αξίες, υπάρχει μόνο «πάρε -δώσε». Είναι ντροπή να μιλάτε έτσι. Δεν υπάρχει καμία αγωνία. Εμείς είμαστε καβάλα στο άλογο και έτσι θα συνεχίσουμε. Αλλοίμονο σε εσάς, που στύψατε και πετάξατε τους φιλελεύθερους της ΝΔ.

Το ζήτημα δεν είναι εάν ο κ. Δανέλλης αξίζει να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δανέλλης έθεσε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Μιλάει για δυο πόλους στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα και στα άλλα επί μέρους κράτη. Ποιοι είναι αυτοί οι πόλοι; Η Ευρώπη δεν πάει καλά και αυτό είναι εμφανές. Πρέπει κάποια στιγμή να το ψάξουμε και δημοσιογραφικά και πολιτικά. Η Ευρώπη λοιπόν δεν πάει καθόλου καλά, γιατί κυριαρχούν πια ακροδεξιές δυνάμεις, ξενοφοβικές, δυνάμεις της λιτότητας. Αντικειμενικά, επειδή έχουμε επικείμενες Ευρωεκλογές, συγκροτούνται δυο πόλοι. Ο ένας είναι το αντίθετο αυτών των ξενοφοβικών, ακροδεξιών δυνάμεων, ένας πόλος, για να το μεταφράσω πολιτικά, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Ο άλλος πόλος είναι μεν η Δεξιά, αλλά έχει δυο συνιστώσες, την Ακροδεξιά και τη δημοκρατική Δεξιά. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο εκεί πέρα. Η Μέρκελ στη Γερμανία το έχει κάνει και έχει ταχθεί με μια δημοκρατική, συντηρητική ομάδα, το ‘χει ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν όμως κόμματα άλλων χωρών, όπως η ΝΔ, που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Βλέπουμε ότι σε ένα μείζον θέμα, όπως το «Μακεδονικό», «τραβιέται» από την ακροδεξιά πτέρυγα  του κόμματός της και ταυτόχρονα από τις φοβίες της, μη γίνει κάποιο εκλογικό σχήμα και της στερήσει δυνάμεις στις εκλογές. Αυτό όμως δεν μπορεί να τραβήξει πολύ, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη.

Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα, έχει ιστορικές καταβολές μιας άλλης πορείας, που ήταν δεξιά βεβαίως, αλλά της Λαϊκής Δεξιάς. Θυμόμαστε όλοι τον Κων/νο Καραμανλή. Σήμερα το κόμμα δεν έχει στίγμα να ακολουθήσει. Η κλωστή έχει σπάσει και η ΝΔ και ο Αρχηγός της ταλαντεύεται για το πού να πάνε.