image_pdfimage_print

Του Μάκη Μπαλαούρα
Αυτές οι τρομοκρατικές προβοκάτσιες, που δεν είχαν σημειωθεί προεκλογικά ακόμα και στη μεταεμφυλιοπολεμική περίοδο, η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη τη με κάθε τρόπο και μέσο, την έξω από κάθε αντιπολιτευτική τακτική, ιδίως το πρώτο διάστημα που αναλαμβάνει μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που αυτή η κυβέρνηση έχει χαρίσει τα πρώτα χαμόγελα στους πολυπαθείς κατοίκους της χώρας. Στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο οι αποτυγχάνοντες ηγήτορες πήγαιναν να μονάσουν, συνήθως έμεναν εκεί, ή επανέρχονταν μετά από πλήρη μεταστροφή της στάσης τους.
Η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ότι η κοινωνία την έχει κατατάξει στην ομάδα των ριψάσπιδων, αυτών δηλαδή που στη μάχη πετούν το όπλο τους από δειλία ή προσχωρούν ικέτιδες στον αντίπαλο. Και στην Κατοχή υπήρχαν τέτοιες φωνές και προτροπές: «Να τα πηγαίνουμε καλά με τους Γερμανούς. Να καθίσουμε στ’ αυγά μας», έλεγαν. Και κάθε μέρα που περνούσε ας πέθαινε ο κόσμος, ας έπαιρναν το βιος του, ας ζούσε ταπεινωμένος και χωρίς αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Αντίθετα, το ΕΑΜ τον βοήθησε να σηκώσει το ανάστημά του, να αισθανθεί υπερήφανος και ζωντανός, δημιουργώντας τις συνθήκες ανάτασης για να έρθει νωρίτερα η ώρα της απελευθέρωσης από τους Ναζί.
Υπερβολικοί οι παραλληλισμοί. Ας κρατήσουμε, όμως, αυτό που διατράνωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Θέλουμε να είμαστε ισότιμοι στο κοινό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη και όχι πειραματόζωα που τα σπρώχνουν στη ζώνη της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης». Θέλουμε να σταθούν ξανά όρθιοι και να ικανοποιήσουμε (τις μετρημένες άλλωστε) προσδοκίες τους για τη ζωή και το (θιγμένο) είναι τους. Και εμείς θα τους επαναλάβουμε τη σολομώντεια ρήση: «ετοιμάζονται βαριές ποινές δια τους διεφθαρμένους και ανήθικους», καθώς επίσης, «επιφυλάσσονται τιμωρίες και για τους άφρονες, που παρεκτρέπονται»!
Αυτά βλέπουν οι απλοί πολίτες που στηρίζουν σε πρωτοφανή ποσοστά τη κυβέρνηση, ψηφοφόροι της ΝΔ και άλλων κομμάτων, όπως διαπιστώνουμε όσοι και όσες γυρίζουμε στα καφενεία και στις γειτονιές. Αυτό καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις.
Γι’ αυτό και αυθόρμητα σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ένα, πρωτοφανές λαϊκό ξέσπασμα, στήριξης της κυβέρνησης στο δύσκολο και άνισο, φαινομενικά, αγώνα. Με πρωτοβουλία άγνωστων ανθρώπων, που είχαν ως μόνο ενημερωτικό όπλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόντρα στα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά και στα στενόμυαλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ!
(Εφ. ΕΠΟΧΗ 6.2.2015)