image_pdfimage_print

Η ΝΔ, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα «Παραπολιτικά», η Συγγρού ισχυρίστηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υποσκάπτει συστηματικά την εθνική γραμμή» – «Θα προτιμούσα μια ονομασία με επιθετικό προσδιορισμό, γεωγραφικό ή εθνικό» ξεκαθάρισε ο Μ. Μπαλαούρας στον ραδιοσταθμό Alpha

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τη δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Μπαλαούρα (διαβάστε παρακάτω) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δήλωση του κ. Μπαλαούρα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη πρόσφατη δήλωση του κ. Μουζάλα. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν προβεί στις ίδιες και ακόμη χειρότερες δηλώσεις. Και μάλιστα σε στιγμές που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες. Έτσι υποσκάπτεται η εθνική γραμμή. Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση»

Η δήλωση Μπαλαούρα στα «Παραπολιτικά»: Γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία
Το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από τις δηλώσεις του Μπαλαούρα στον ρ/σ Παραπολιτικά:

…Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι κάποια στιγμή θα καταλαγιάσουν αυτά τα πράγματα δηλαδή υπάρχει ενδεχομένως μια πίεση στην εκλογική βάση των ΑΝΕΛ και αναδεικνύουν κάποια ζητήματα όπως αυτό για την ΠΓΔΜ… Είναι ζήτημα που νομίζω ότι είναι τριτεύον πια στην πορεία της χώρας. Πρέπει να υπάρξει λύση, λύση με συμβιβασμό, δυστυχώς χάσαμε τις ευκαιρίες στο παρελθόν λόγω πιέσεων από κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα και το έχουμε και αυτό κληρονομήσει.

*ΔΗΜ: Όταν λέτε λύση με συμβιβασμό θα θέλατε μια λύση ακόμα και τώρα γρήγορα;

>Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Βεβαίως γιατί όχι.

*ΔΗΜ: Με τι όνομα, δηλαδή ένα όνομα σαν το «Βόρεια Μακεδονία»;

>Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Δεν θα είχα καμία αντίρρηση όπως και «Σλαβομακεδονία» επίσης δεν θα είχα. Δηλαδή ένας γεωγραφικός ή άλλου είδους …προσδιορισμός δεν θα είχα…

*ΔΗΜ: Το Μακεδονία σκέτο εσείς θα το απορρίπτατε πλήρως;

>Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Εγώ προσωπικά όχι γιατί θεωρώ ότι τα δεδομένα είναι σαφή, πρέπει και από την άλλη βέβαια πλευρά να υπάρξουν κινήσεις τακτοποίησης κάποιων πραγμάτων που δεν τα τακτοποιούν ίσα- ίσα τα οξύνουνε αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγματα δηλαδή ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει «είμαι απόγονος του Μέγα Αλέξανδρου».

Εν πάση περιπτώσει η εποχή μας έχει άλλες απαιτήσεις, αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν, έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια τώρα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση τότε του κ. Μητσοτάκη υπέκυψε και άλλες κυβερνήσεις δεν το είχαν προχωρήσει, θυμάμαι την πρόταση Πινέιρο η οποία ήταν πάρα πολύ καλή εν πάση περιπτώσει εκεί είμαστε.

Μπορεί να πιέζονται οι ΑΝΕΛ από ακροδεξιά σχήματα, όχι ότι είναι ακροδεξιοί οι ΑΝΕΛ αλλά στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν καταστάσεις μιας έκφρασης μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΝΔ μπορεί να σηκώσουν το ζήτημα του Μακεδονικού, να σηκώσουν το ζήτημα της θρησκείας και πιθανόν να θέλουν να φυλάξουν τα νώτα τους με δηλώσεις και τέτοιου είδους πράγματα τα οποία δε βοηθάνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και για αυτό ελπίζω ότι θα καταλαγιάσουν.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha:

«Έπρεπε να έχει λυθεί το ζήτημα. Δεν έχει λυθεί και είμαστε στρυμωγμένοι από αυτή την πλευρά. Αν και εκείνοι αφαιρέσουν, απωλέσουν και παρατήσουν τελείως τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις περί ενιαίας Μακεδονίας, όταν όλα αυτά ηρεμήσουν, δεν θα με ενδιαφέρει το όνομα δεν έχω πρόβλημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε στον Alpha 9.89 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας

«Θα προτιμούσα μια ονομασία με επιθετικό προσδιορισμό, γεωγραφικό ή εθνικό, όπως Βόρεια Μακεδονία ή Σλαβομακεδονία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «να επιλυθεί το θέμα με το όνομα Μακεδονία. Η ανικανότητα και η αδυναμία των κυβερνήσεων, οι πιέσεις που δέχτηκαν και τις ανέχτηκαν από διάφορους κοινωνικούς φορείς, δυστυχώς δεν επέτρεψαν να γίνουν αυτά τα πράγματα».

Θ. Παπαχριστόπουλος: «Δεν θα διαταραχτούν οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

“Θέμα να διαταραχτούν οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει ούτε μια στο δισεκατομμύριο. Είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορές και μάλιστα μια από αυτές είναι και το όνομα των Σκοπιών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας έχει ενώσει και συνεχίζει να μας ενώνει η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, η μιντιακή δικτατορία και η κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Επειδή αυτά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι πρώτα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαταράξουμε τις σχέσεις μας. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που ενώ έχει υπερευαισθησία σε αυτό το θέμα θα σας πω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει την άποψη του. Έχει μια άλλη άποψη. Πρέπει ντε και καλά να έχει την δικιά μου; Δηλαδή την υπερευαισθησία που έχουμε εμείς πρέπει να την επιβάλουμε σε όλον τον πλανήτη; Είναι ένα θέμα που το έχουμε αντιμετωπίσει στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τρεισήμισι ώρες, έχουμε βγάλει μια γραπτή ανακοίνωση, ισχύει η ανακοίνωση, είναι ομόφωνη. Είναι ένα θέμα που θα το λύσει ο πρωθυπουργός”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στα “Παραπολιτικά fm”

Η συνέντευξη στον ρ/σ Alpha 9.89 https://www.youtube.com/watch?v=RO6fVApOca4