image_pdfimage_print

Για τα ακροδεξιά στοιχεία της ΝΔ

Δεν κατηγορούμε τη ΝΔ εν συνόλω, αλλά η ΝΔ έχει στους κόλπους της έντονα ακροδεξιά στοιχεία. Πάρτε για παράδειγμα  τον κο Καμπόσο, αντιδήμαρχο του Άργους, ο οποίος τρέχει από συλλαλητήριο σε συλλαλητήριο – ακόμα και στον Πύργο έκανε συλλαλητήριο, μάζεψε από όλη την Ηλεία γύρω στα 100 άτομα, εμφανίστηκε ο κ. Καμπόσος, πυροδότησε πάλι το κλίμα της εθνικοφροσύνης και τω ν προδοτών, με συνέπεια όλα αυτά να δημιουργούν καταστάσεις ακροδεξιάς μετατόπισης  κομματιών της ΝΔ. Αυτό είναι το θέμα και αν η ΝΔ δεν ξεκαθαρίσει αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν. Για παράδειγμα, κάνει ο κ. Καμπόσος μια δήλωση περί προδοτών και γίνεται σάλος. Ο άλλος, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής είπε ότι οι μέρες της προκλητικότητας που επιδείκνυε ένας τουρκολάγνος δήμαρχος φαίνεται ότι τελείωσαν. Εγώ ανάρτησα  αυτό το σχόλιο στο facebook και στο twitter  καλώντας τη ΝΔ τι θα κάνει με τον εκλεκτό της. Επομένως πρέπει να ξεκαθαρίσει  .Δε θεωρώ ότι η ηγεσία η παρούσα της ΝΔ είναι ακροδεξιά. Υπάρχει όμως ένας σχηματισμός δυνάμεων που ο Μητσοτάκης παρατηρεί αλλά φοβάται να τον αγγίξει . Έχει μαζέψει στους κόλπους της ακροδεξιά στοιχεία. Αυτά δημιουργούν μια κατάσταση που ξεφεύγει πια. Οι Καμπόσοι θα πολλαπλασιαστούνε. Κι ένας άλλος πάλι  πρώην Περιφερειάρχης ΝΔ – υπάρχουν τέτοια φαινόμενα  που πρέπει να καυστηριαστούνε. Το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι δε μπορεί να βάλλεται από ακροδεξιά, φασιστικά  στοιχεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τραμπουκισμούς

Όπως ξέρετε λοιπόν κι όπως θυμόσαστε, η πλατεία Συντάγματος είχε χωρίσει σε δυο κομμάτια. Η μία ήταν η πάνω πλατεία όπου ήταν η ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή και το κάτω κομμάτι που ήταν ένας αριστερός κόσμος, που προβληματιζότανε. Είχα μιλήσει κι εγώ, είχε μιλήσει κι ο Φίλης, είχε μιλήσει κι ο Τσακαλώτος – μου θύμιζε μέρες του Μάη του `68. Γινόταν μία μέθεξη. Δεν είχαμε καμία σχέση μ` αυτά τα άτομα που με ελληνικές σημαίες χτυπούσαν τον άγνωστο στρατιώτη. Ποτέ δεν κάναμε τραμπουκισμούς ή ότιδήποτε άλλο. Μπορεί καμιά φορά να υπερβάλαμε λεκτικά αλλά ούτε «γερμανοτσολιάδες» λέγαμε, ούτε έχουν καταγραφεί πουθενά αυτά ούτε σε σάιτ ούτε σε έντυπα. Ο Μπουτάρης δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ριζοσπαστικός, δε μασάει τα λόγια του στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, έγινε ο στόχος αυτών των καταστάσεων που εντέχνως φτιάχνονται, επειδή έχουμε μια συζήτηση για το λεγόμενο μακεδονικό.

Για το Μακεδονικό

Ο Ζάεφ έκανε δημόσια δήλωση προτείνοντας το όνομα Ίλιντεν, που μάλιστα δεν «περπάτησε» γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση της ΦΥΡΟΜ ήταν αντίθετη. Έχουν ακουστεί πάρα πολλές  προτάσεις, τρεις δεκαετίες τώρα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης  είναι ότι μέσα σ` αυτές τις προτάσεις που είχε υποβάλει ο Νίμιτς, που είναι βασικά χρονικού ή τοπικού προσδιορισμού, σ `αυτές τις προτάσεις βαδίζουμε και συζητάμε. Το σημαντικότερο όμως θέμα ποιο είναι; Να βρούμε μια σύγκλιση με το μικρό αυτό κράτος που μας συμφέρει και γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά. Ο μεγάλος αντίπαλος της χώρας μας είναι η ηγεσία της Τουρκίας, κι αυτό είναι παλιά ιστορία. Η Τουρκία, έξυπνη ούσα, έβαλε πόδι στα Βαλκάνια. Έχει προσεγγίσει και την Αλβανία και τη FYROM. Μάλιστα λέγεται ότι οι αξιωματικοί της FYROM τους εκπαίδευε η Τουρκία μιλάνε και τούρκικα. Στα βόρεια σύνορά μας πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί αυτό το αδιέξοδο. Έχω πάει, παλιά, στα Σκόπια, έχω δει ανθρώπους που μας αγαπάνε πολύ, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις, θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένα φιλικό κράτος και έχουμε ταμπουρωθεί σε συλλαλητήρια Ευζώνων. Περί αυτού πρόκειται.

Κερδίσαμε ήδη ένα μεγάλο βήμα. Το erga omnes. Όποια ονομασία συμφωνήσουμε στο εσωτερικό, η ίδια θα χρησιμοποιείται και διεθνώς.

Πάντα οι ξένες δυνάμεις, είτε η Αγγλία και η Γαλλία, είτε η Ρωσία, είτε οι ΗΠΑ, έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Ούτε να γίνουμε ουρά μιας μεγάλης δύναμης, ούτε επειδή κάτι το θέλει μία μεγάλη δύναμη εμείς να το απορρίπτουμε.