image_pdfimage_print

Τέταρτο μνημόνιο δεν ήρθε, οι συντάξεις δεν κόπηκαν, θα υπάρξουν και μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας. Οι δυσοίωνες προβλέψεις και ο πόλεμος, είτε από τα πάνω, είτε από τα κάτω, δεν ήταν μόνο παλιότερα. Μέχρι τώρα, μέχρι προχθές, μας κατηγόρησαν  για διπλό προϋπολογισμό,  είπαν ότι δεν θα έχουμε καταλήξει στο Eurogroup, ότι θα έχουμε απλώς αναστολή, θα το ξαναδούν κλπ. Και το Κόκκινο, και η Αυγή και η Εποχή, αλλά και όλα τα σοβαρά έντυπα, που κρατούν μια υπεύθυνη στάση, αλλά δυστυχώς είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, έκαναν μια ορθή παρουσίαση. Τίποτε από αυτά δεν ίσχυε, απλώς η Ελλάδα, και αυτό δεν αξιολογήθηκε ούτε χαιρετίστηκε, δεν έχει πια καμία δουλειά με τις διαδικασίες του Eurogroup.

Είμαστε πια μια κανονική χώρα, που είναι στο εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν ενάμιση περίπου μήνα ήμουν στις Βρυξέλλες, μαζί με τους ομότιμους συναδέλφους μου από όλη την Ε.Ε. Συμμετείχα και παλιά. Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι παλιότερα συμμετείχα σαν παρατηρητής, γιατί η χώρα ήταν σε πρόγραμμα, στο Μνημόνιο. Τώρα είμαστε μια κανονική χώρα που πήρε το λόγο, μίλησε, ως ισότιμη προς όλες τις υπόλοιπες χώρες, που ήταν εκεί για να παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό τους. Γινόταν συζήτηση για τον προϋπολογισμό της κάθε χώρας. Εμείς έχουμε πια μετακινηθεί από τη σφαίρα του Eurogroup, δεν έχει πλέον καμία σημασία το τι θα πει το Eurogroup για το πρόγραμμα και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στον προϋπολογισμό. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ότι έχουν αλλάξει οι διαδικασίες, συνεχίζουν διάφοροι και μιλάνε για το τι θα κάνει και το θα αποφασίσει το Eurogroup, και λένε ότι θα αναστείλει την μη περικοπή των συντάξεων. Η μόνη αρμόδια Αρχή είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σαφές λοιπόν ότι αύριο η Ε.Ε. θα εκδώσει τη θέση της για όλα τα κράτη, τους προϋπολογισμούς των οποίων εξετάζει. Πολύ περισσότερο θα εξετάσει – και πρέπει να το πούμε αυτό – τα κράτη, που τους έχει στείλει ήδη σημεία διαφωνιών προς διόρθωση, με γνωστότερη εξ αυτών την Ιταλία, αλλά είναι και η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κύπρος. Είναι δηλαδή χώρες, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί με συστάσεις από την Κομισιόν και πρέπει να αλλάξουν σημεία του προϋπολογισμού τους. Η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτές.

Εδώ δυστυχώς δεν μπορούμε να παράξουμε πολιτική. Εγώ και σαν ιδιοσυγκρασία είμαι έντονα σε μια πολιτική αντιπαράθεση, αλλά σε ορισμένα πράγματα σηκώνεις ψηλά τα χέρια..

«Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να επουλώσουμε τις πληγές των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση»

Βεβαίως οι πληγές δεν έχουν εξαλειφθεί, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να επουλώσουμε τις πληγές των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση, κυρίως της εργατικής τάξης με όλες τις διαστρωματώσεις της. Έχουμε ακόμα μεγάλη ανεργία, μπορεί να την κατεβάσαμε κάτω από 19% από 27,5% που είχαμε παραλάβει, αλλά παραμένει σε τρομακτικό επίπεδο. Ειδικά στους νέους είναι μεγάλο ποσοστό, παρόλο που και εκεί έχει μειωθεί.

Γίνονται κινήσεις από την κυβέρνηση και θέλουμε η σύγκρουση που θα γίνει στις εκλογές, όταν αυτές γίνουν, να είναι πάνω σε στρατηγικά σχέδια. Δεν θέλουμε η σύγκρουση να γίνει για το το αν ο Τσίπρας πήγε π.χ. στο αεροδρόμιο της Πάρου με 70 συνοδούς, όπως έλεγαν, ή  με 4 υπουργούς, όπως έγινε τελικά.

Είμαστε πια μια κανονική χώρα, εντός των δημοσιονομικών πλαισίων και, όπως σε όλα τα κράτη της ΕΕ, θα πρέπει να τηρείται το δημοσιονομικό πλαίσιο. Αν λοιπόν εμείς τα καταφέρουμε με τις πολιτικές μας, με την πάταξη της φοροδιαφυγής, με την πάταξη του λαθρεμπορίου και άλλες τέτοιες κινήσεις, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και το 2019 και το 20120 και το 2021, έως ότου γίνουμε και στην κοινωνία μια κανονική χώρα, γιατί είμαι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναείναι κυβέρνηση.

«Η σύγκρουση που θα επιβάλουμε εμείς θα είναι σύγκρουση στρατηγικών για την οικονομία και την κοινωνία.»

Η κοινωνία υποφέρει πάρα πολύ. Είναι πιο εύκολο να χτίσεις ένα σπίτι από την αρχή, ξεκινώντας από τα θεμέλια, ενώ όταν βρίσκεις ερείπια και πρέπει να ανοικοδομήσεις πάνω σε αυτά, χρειάζεται πολλή περισσότερη δουλειά. Ένας χτίστης από την Ανδραβίδα, τα μέρη που εκλέγομαι, μου έδωσε αυτήν την ιδέα, όταν μου είπε ότι αν θέλεις να ξαναχρησιμοποιήσεις ένα παλιό τούβλο, πρέπει πρώτα να του βγάλεις την αμμοκωνία, να το τρίψεις και μετά να το βάλεις. Κι εμείς χρησιμοποιούμε παλιά τούβλα, που πρέπει να καθαρίσουμε, να τους βγάλουμε την αμμοκωνία, τη βρωμιά, τη διαφθορά, όλα αυτά τα μικρόβια στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Περί αυτού πρόκειται.

Η σύγκρουση που θα επιβάλουμε εμείς θα είναι σύγκρουση στρατηγικών για την οικονομία και την κοινωνία για τα επόμενα χρόνια. Θέλει ο ελληνικός λαός, πέραν της διαφθοράς και της υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου, μια πολιτική νεοφιλελεύθερη, μια πολιτική που θα περικόπτει τις συντάξεις και θα τις εξανεμίζει, όπως ήταν το μοντέλο της Χιλής; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα. Θέλουν οι εργαζόμενοι να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό; Σε αυτά πρέπει να απαντήσουν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα απαντήσουν, όταν έλεγαν ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλή, διότι είναι υψηλοί οι εργατικοί μισθοί; Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό, ούτε από έρευνες που έγιναν από μεγάλα ινστιτούτα και θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία προεδρεύω, η μεγάλη μάχη για τον προϋπολογισμό. Εδώ αποκαλύφθηκαν τα ψέματα, μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε πολλά πράγματα που θέλαμε να κάνουμε, γιατί ήταν αντικειμενική η αδυναμία μας, αφού ήμασταν στο Μνημόνιο. Ακούγονταν σαν ευχές, τώρα είναι πρακτικά, δεν είναι πλέον ευχές, μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και 1ον δεν κόβονται οι συντάξεις, 2ον η κυβέρνηση θα κάνει χειρονομίες πάνω από 900 εκατομμύρια, περίπου ένα δις, όχι για ψηφοθηρικούς λόγους, ενόψει εκλογών, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι, όπως και κάθε κυβέρνηση, να γιατρέψει όσο μπορεί τις πληγές της κοινωνίας.

Πηγή : http://www.stokokkino.gr