image_pdfimage_print

Ο Μάκης Μπαλαούρας στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

 

Εφ’όλης της ύλης μίλησε σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου στον Alpha ο Μάκης Μπαλαούρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα.

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της φοροαπαλλαγής και της φοροδιαφυγής στην Ευρωπαϊκή ένωση, πρόβλημα του στοιχίζει δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη.

Μίλησε επίσης για την 20η επέτειο του ευρώ και για την αδυναμία της ΟΝΕ να συμβάλει στην κοινωνική και περιφερειακή συνοχή στην Ευρώπη. Ανέπτυξε τις παρεμβάσεις του σχετικά με την ανάγκη ελέγχου των πολιτικών και τεχνοκρατών του Εurogroup: o άτυπος φορέας αυτός και τα μέλη του, ενώ δεν έχουν καμία θεσμική νομιμοποίηση, καθορίζουν σημαντικές επιλογές και επιβάλουν αποφάσεις στις κυβερνήσεις και τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου – πράγμα που θρέφει ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές θέσεις και νοοτροπίες.

Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε και στις συζητήσεις του με τον εκπρόσωπο του Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, κ. Σχοινά, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και στις συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Πρωτοφανής η στάση του κ. Στουρνάρα

 Βασικό όμως θέμα της εκπομπής ήταν η στάση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα.

Ο Μάκης Μπαλαούρας, γνωρίζοντας σε βάθος τα τραπεζικά θέματα, εξέφρασε σφοδρή κριτική στις πράξεις του κεντρικού τραπεζίτη που εκθέτουν την κυβέρνηση και τη χώρα. « Ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου και εκπρόσωπος των εργαζομένων παραπάνω από δέκα χρόνια στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το ανώτατο όργανο της και είχα θεσμικές σχέσεις με τους Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχω μια ακτινογραφία όλων των Διοικητών της από τον Χαλκιά μέχρι τον Γκαργκάνα,. Και θέλω να σας πω ότι όλοι, όταν είχαν να υποδείξουν κάτι, είτε ήταν κυβέρνηση της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ  στέλνανε εσωτερικά και απόρρητα σημειώματα στον Πρωθυπουργό. Εμένα μου τα δείχνανε πολλές φορές, λέγοντας μου το τι είχαν υποδείξει», αποκάλυψε ο Μ. Μπαλαούρας.

«Όμως δε τα δημοσιοποιούσαν ούτε επέτρεπαν διαρροές για να κάνουν κριτική στην πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ότι είχαν να πούνε το στέλναν με εσωτερικά σημειώματα προς τον Πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους Υπουργούς. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό: Ο Τίμος Χριστοδούλου ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, διορισμένος από τη ΝΔ το 1992, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Όταν όμως ήρθε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστοδούλου παρέμεινε Διοικητής με Α. Παπανδρέου Πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε ποτέ δημόσια σύγκρουση. Υπεδείκνυε στον Πρωθυπουργό ορισμένα πράγματα με απόρρητα σημειώματα. Όμως αυτό που γίνεται από τον κ. Στουρνάρα είναι πρωτοφανές. Βγαίνει σε κόντρα με τη Κυβέρνηση λέγοντας ότι πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις! Λέγαμε ότι θα βγούμε από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και αυτός έβγαινε δημοσίως υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, πράγμα που σήμαινε νέο μνημόνιο!», υπογράμμισε ο βουλευτής. 

Ο εσπευσμένος έλεγχος Στουρνάρα μόνο για δάνειο Πολάκη

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο, κ. Παπαδάκου, αναφέρθηκε στην υπόθεση δανείου του Π. Πολάκη. και διέψευσε τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας, σε ότι αφορά τον έλεγχο των δανείων πολιτικών προσώπων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα του, ότι μπορεί να ελέγξει μόνο τις μη συστημικές τράπεζες. «Από όλες τις τράπεζες μπορεί να ζητήσει στοιχεία και να προβεί σε ελέγχους», γνωστοποίησε ο βουλευτής.

«Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας δεν έχει αναφερθεί ποτέ στα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ύψους διακοσίων ογδόντα (280) εκατομμυρίων ευρώ, που δεν θα εξοφληθούνε ούτε μέχρι το 2090 που έχουν γίνει με αμφίβολους όρους που επιβάλλουν έλεγχο. Για τα δάνεια αυτά όμως ο κ. Στουρνάρας δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα». Τέλος, ο Μ. Μπαλαούρας τόνισε πως «η ΕΚΤ εφαρμόζει τις αρχές της κατά το δοκούν. Άλλες φορές κόβει υποψηφίους τραπεζίτες, ως πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε άλλες προστατεύει με τρόπο ανεπίτρεπτο άλλους που μεταπήδησαν από υπουργοί σε τραπεζίτες, όπως ο κ. Στουρνάρας, εφαρμόζοντας την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Συμπερασματικά, «η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε διεθνές επίπεδο απ’ ότι φάνηκε στη συνάντηση του ΟΟΣΑ, είναι αναβαθμισμένη κι αυτό χάρη στις τεράστιες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, των Βουλευτών της και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απομαγνητοφωνημένη ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Κανείς από τους Διοικητές της ΤτΕ δε κόντραρε δημοσίως την εκλεγμένη κυβέρνηση

 

Συνέντευξη του Μάκη Μπαλαούρα στη Γιάννα Παπαδάκου, Πέμπτη 21.2.2109

 

–    Να καλωσορίσουμε το κ. Μάκη Μπαλαούρα  Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτή Ηλείας, ο οποίος όμως μας έρχεται όχι από την Ηλεία άρτι αφιχθείς αλλά από τις Βρυξέλλες, όπου πήγατε εκεί για να συμμετέχετε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, κ. Μπαλαούρα. Σας βλέπω εδώ, υπάρχει στο ίντερνετ μια φωτογραφία σας με τον κ. Σχοινά, που είναι ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ. Tι μας φέρνετε από κεί, από την Ευρώπη ; Για πείτε μας.

  • Με τον κ. Σχοινά έγινε μία πάρα πολύ καλή συζήτηση. Επικεντρώθηκε ουσιαστικά στη συμφωνία των Πρεσπών, με θετικά σχόλια.
  • Γ. Παπαδάκου: Ναί, είναι υπέρ ο κ. Σχοινάς, έχει τοποθετηθεί ευθέως για το θέμα αυτό.
  • Είχαμε και κάποιες ανταλλαγές απόψεων για το πώς η συμφωνία θα προχωρήσει ακόμα καλύτερα, απρόσκοπτα, δηλαδή, και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
  • Μιλήσατε και για τα δάνεια, έτσι;
  • Nαί, η δικιά του η θέση ήταν ότι όλα θα πάνε καλά, να δούμε μόνο τα κόκκινα δάνεια. Του είπα ότι έχουν γίνει συζητήσεις και έχουν ολοκληρωθεί, και πράγματι έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Έχει σταλεί στους θεσμούς να δούνε και αυτοί να μας πούν την άποψή τους. Εκεί είμαστε.
  • Γ. Παπαδάκου: Kοιτάξτε να δείτε, τώρα πώς η συγκυρία τα φέρνει έτσι. Εσείς είστε βεβαίως Πρόεδρος της ‘Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και έρχεστε από τις Βρυξέλλες,
  • Είχα πάει προηγουμένως και στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, πέσανε όλα μαζί…
  • Γ. Παπαδάκου: Ναί, θα σας ρωτήσω και γι αυτό, αλλά τώρα, επειδή ήσασταν και στην Τράπεζα της Ελλάδος και ενώ εσείς ήσασταν στις Βρυξέλλες, εμείς εδώ κουβεντιάζαμε όλη αυτή την ιστορία που έχει δημιουργηθεί με την επικοινωνία του κ. Πολάκη με τον κ. Στουρνάρα, το διοικητή, τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας και είχαμε και την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, την άκουσα ζωντανή, θέλω να σας ρωτήσω, κ. Μπαλαούρα, ποια είναι η θέση σας για όλο αυτό. Δε μιλάω τώρα για τη δικαστική έρευνα, θα δούμε τι θα γίνει, εγώ θα πω τη θέση μου και γι αυτό, αλλά ρωτώ ποια είναι η θέση σας για όλη αυτή την ιστορία η οποία έχει πάρει και διαστάσεις ευρωπαϊκές, Πήγε ο κ. Στουρνάρας και τάλεγε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το δάνειο αυτό που έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη Κυριακή, με τον κ. Πολάκη. Είναι θέμα καταρχήν αυτό ;
  • Κοιτάχτε να δείτε, ο κάθε πολίτης είτε είναι απλός πολίτης είτε πολιτικό πρόσωπο, δικαιούται εντός των νομίμων διαδικασιών να παίρνει δάνειο από την Τράπεζα, είναι λογικό αυτό. Τώρα, ο Πολάκης πήρε ένα δάνειο, προφανώς έκτακτο, για λόγους ανάγκης, πράγμα που το έγραψε κιόλας και το είπε, το οποίο ήτανε με μία υποθήκη. Το σπίτι που έβαλε υποθήκη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το δάνειο των 100.000 ευρώ. Είναι δηλαδή κατά τη γνώμη μου ένα απλό δάνειο όπου προσέφυγε κάποιος πολίτης. Τώρα, κάποια εφημερίδα, δε θυμάμαι ποια, και δεν έχει μεγάλη σημασία, από αυτές που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση…
  • Γ. Παπαδάκου: Το Πρώτο Θέμα.
  • Το Πρώτο Θέμα ήτανε; Δεν το ξέρω καλά, ήμουνα στο εξωτερικό και δεν έδωσα μεγάλη σημασία σε αυτά. Αυτό το μέσο, λοιπόν, έβγαλε ότι ο Πολάκης πήρε δάνειο κι ετούτο και το άλλο, ίσως να έγραψε ότι πήρε χαριστικό δάνειο και όλα αυτά. Και από ότι φάνηκε, ο κ. Στουρνάρας έδωσε εντολή στην Διεύθυνση ελέγχου της Τράπεζας να μάθει πώς χορηγήθηκε αυτό το δάνειο. Νομίζω ότι ήταν μια προκλητική ενέργεια.

 

Ο εσπευσμένος έλεγχος Στουρνάρα μόνο για δάνειο Πολάκη

 

  • Γ. Παπαδάκου: Από την πλευρά του κ. Στουρνάρα;
  • Nαί, διότι το δημοσιοποίησε αφενός, λέγοντας ότι εμείς είμαστε εδώ και θα το δούμε, και αφετέρου, αν ήθελε να κάνει κάτι ο κ. Στουρνάρας, έπρεπε να ψάξει και τα δάνεια που έχουνε πάρει πάρα πολλοί, και μέχρι τώρα έχουνε βγει στο φως της δημοσιότητας πάρα πολλά : δάνεια από πολιτικούς και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν έδωσε κανένας και καμία σημασία. Πολύ περισσότερο δε, ακούστε το αυτό, τα δάνεια των δύο κομμάτων, πέρα από τα προσωπικά δάνεια -στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ λέγοντας ονόματα γι αυτούς που έχουν πάρει δάνεια, δεν με ενδιαφέρει να πέσω σε αυτή την κατηγορία – αλλά για τα δάνεια των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσω: τα δύο αυτά κόμματα χρωστάνε υπέρογκα ποσά που δεν θα εξοφληθούνε ούτε μέχρι το 2090.
  • Γ. Παπαδάκου: Διακόσια ογδόντα (280) εκατομμύρια ευρώ.
  • Ναί. Aρα, εκεί γίνεται καμία ενέργεια από την πλευρά του θεματοφύλακα των τραπεζών που είναι η Τράπεζα της Ελλάδας; Eρώτημα θέτω.
  • Γ. Παπαδάκου: Ο κ. Στουρνάρας είπε σε αυτό το διάλογο, αν κατεγράφη σωστά, ότι είναι συστημικές οι τράπεζες που τάχουν δώσει αυτά τα δάνεια στα κόμματα και ότι εκτός από την Τράπεζα Αττικής, την οποία ελέγχει όπως ξέρετε, γνωρίζετε σε τί καθεστώς βρίσκεται η Τράπεζα Αττικής, είστε τραπεζικός και τα ξέρετε καλά αυτά, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις συστημικές τράπεζες. Ισχύει αυτό ;
  • Όχι, δεν ισχύει αυτό.
  • Γ. Παπαδάκου: Γιατί, ξέρετε τι κουβεντιάζουμε; Mόνο τι είπε ο κ. Πολάκης, κι αν είπε αυτό ή το άλλο κι αν τόγραψε και τούπε σε γράφω και δεν σε γράφω. Την ουσία της υπόθεσης δεν την εξετάζουνε. Λοιπόν, εγώ ρωτάω τώρα για την ουσία : έχει δικαίωμα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να ελέγξει τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες;
  • Bεβαίως έχει. Μπορεί να κάνει δύο πράγματα. Το ένα είναι να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει φορέα ελέγχου των τραπεζών. Αλλά και όλες οι τράπεζες, είτε είναι συστημικές είτε μή, όπως είναι η ATTICA, μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις για όλα. Αυτά δεν είναι έτσι. Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα.
  • Γ. Παπαδάκου: Είπε ο κ. Στουρνάρας, αν κατάλαβα καλά, από αυτά που διάβασα, ότι “πρέπει να μου πεί η SSM για να ελέγξω”. Ισχύει αυτό ;
  • Kαλά, εντάξει τώρα…
  • Γ. Παπαδάκου: Δεν ισχύει, άρα…
  • Όχι, βέβαια, δεν ισχύει.

Πρωτοφανής η στάση του κ. Στουρνάρα

 

  • Γ. Παπαδάκου: Δε μου λέτε τώρα. Από την άλλη είχαμε αιχμές και από τον κ. Πρωθυπουργό για τον κ. Στουρνάρα, έτσι; Toυλάχιστον έτσι το εξέλαβαν όλοι.
  • Κοιτάξτε να δείτε, κ. Παπαδάκου, το είδα και έχει δίκιο απόλυτα, δεν το λέω επειδή είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Πρωθυπουργός έχει δίκιο απόλυτα. Ακούστε να δείτε. Εγώ ήμουνα στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως σωστά είπατε. Ήμουνα εκπρόσωπος των εργαζομένων επί δέκα χρόνια, ίσως και πολύ παραπάνω, στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το ανώτατο όργανο της Τράπεζας. Eίχα σχέσεις υποχρεωτικά, έχω υπάρξει και Πρόεδρος του συλλόγου των Υπαλλήλων και είχα σχέση με τον εκάστοτε διοικητή, δηλαδή μιλούσαμε.
  • Γ. Παπαδάκου: Είχατε συνομιλίες ;
  • Ναί, αφού ήμουνα Πρόεδρος του Συλλόγου είχα σχέσεις θεσμικές. Λοιπόν, έχω μια ακτινογραφία όλων των Διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Χαλκιά μέχρι τον Γκαργκάνα, που ήταν ο τελευταίος. Και θέλω να σας πώ ότι όλοι, όταν είχαν να υποδείξουν κάτι, είτε ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ είτε πολύ περισσότερο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – το πολύ περισσότερο το λέω γιατί ήτανε χρόνια και χρόνια αυτή η ιστορία – στέλνανε σημειώματα εσωτερικά στον Πρωθυπουργό, εσωτερικά και απόρρητα σημειώματα. Εμένα μου τα δείχνανε πολλές φορές, λέγοντας εγώ υπέδειξα το ένα ή το άλλο…
  • Γ. Παπαδάκου: Δεν τα δημοσιοποιούσαν, όμως, λέτε;
  • Δεν τα δημοσιοποιούσαν ούτε επέτρεπαν στον εαυτό τους με διαρροές να κάνουν κριτική στην πολιτική της Κυβέρνησης. Ότι είχαν να πούνε το στέλναν με εσωτερικά σημειώματα προς τον Πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους Υπουργούς. Και γινόταν αυτό. Να σας πώ ένα χαρακτηριστικό. Ο Τίμος ο Χριστοδούλου ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε διοριστεί από τη ΝΔ, το Μητσοτάκη. Όταν όμως ήρθε το Πασόκ το ΄93

Το 93 ήταν ο κ. Χριστοδούλου διοικητής και ο Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Λοιπόν, δεν υπήρξε καμμιά δημόσια σύγκρουση, το καταλαβαίνετε αυτό ; Kαι μάλιστα ο Χριστοδούλου μου έλεγε και μας έλεγε, μαζί με άλλους, ότι, νά, εγώ είπα στον Πρωθυπουργο την ιστορία με το πώς μπαίνουμε στα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κουβεντιάζαμε για θέματα σχετικά με το πώς θα μπούμε στην Ευρωζώνη που μόλις είχε αρχίσει να κινείται και να φτιάχνεται αυτή η ιστορία. Και ο άνθρωπος υπεδείκνυε στον Πρωθυπουργό ορισμένα πράγματα σε μια θετική κατεύθυνση, αυτό ήτανε όλο το θέμα. Αλλά και κριτική να βγαίνει, και έντονη, δεν μπορούμε να λέμε εμείς, (ως κυβέρνηση), ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις και να βγαίνει ο Διοικητής της ΤΕ και να λέει δημόσια ότι πρέπει να περικοπούν…Λέγαμε εμείς ότι θα βγούμε από το μνημόνιο και θέλουμε μόνο ένα μαξιλάρι στήριξης, όπως και κάναμε.

  • Γ. Παπαδάκου: Πιστοληπτική γραμμή.
  • Ναί.
  • Γ. Παπαδάκου: Το είδα, κάποια κανάλια ανέτρεξαν και σωστά, γιατί αυτό είναι δημοσιογραφική δουλειά βεβαίως, έδειξαν, λοιπόν, όλους τους σταθμούς της κρίσης μεταξύ Κυβέρνησης και Στουρνάρα. Κρίσης που φτάνει βέβαια μέχρι την πρόσφατη αναφορά του κ. Στουρνάρα στο περίφημο έγγραφο για τη Novartis και που παρέστη ο ίδιος στη Βουλή και έδωσε τις εξηγήσεις του μπροστά στο σώμα της Ολομέλειας. Και τα δείξαν όλα αυτά τα πράγματα. Και αυτή η σχέση, η πολιτική σχέση βέβαια, έχει περάσει από σαράντα κύματα. Αλλά ξέρετε κάτι, όταν το βλέπει όλο αυτό, ο κόσμος λέει, καλά, μπορεί να συνεργαστεί αυτή η κυβέρνηση με τον κεντρικό τραπεζίτη όταν έχουν τέτοιες σχέσεις ; Αυτό δεν είναι εποικοδομητικό, δεν είναι στην κατεύθυνση του εποικοδομητικού διαλόγου ούτε υπέρ του πολίτη, έτσι;
  • Προφανώς.

Η ΕΚΤ ενεργεί κατά το δοκούν

 

  • Γ. Παπαδάκου: Δηλαδή δεν είναι και ωραία εικόνα όλη αυτή.
  • Και εδώ γίνονται μερικοί παραλογισμοί και θέλω να το πώ αυτό, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα στο καταστατικό της έχει ότι το πρόσωπο που αναλαμβάνει Διοικητής κάποιας Κεντρικής Τράπεζας χώρας μέλους της ΕΕ πρέπει να είναι μακριά από τις πολιτικές διαμάχες και να μην έχει παρελθόν τέτοιο, πολιτικού. Σημειώνω ότι τη Λούκα την Κατσέλη, ενώ ήτανε Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, και ζητήθηκε να ανανεωθεί η θητεία της, την κόψανε, γιατί είχε υπάρξει πολιτικός. Εκεί την κόψανε.
  • Γ. Παπαδάκου: Πόσο μάλλον (θα έπρεπε να κοπεί) ο κ. Στουρνάρας που ήταν Υπουργός Οικονομικών.
  • Δεν κρίνω το έργο του, το κρίνουμε συνεχώς, αλλά πώς τον βάζεις από Υπουργό μιας κυβέρνησης Διοικητή της Τράπεζας (της Ελλάδας) λίγο πριν αποχωρήσει αυτή η κυβέρνηση; Γι αυτά δεν μιλάνε και δεν έχουν κανένα επιχείρημα να πούνε, γιατί είναι πράγματα που τα φτιάχνουν κατά το δοκούν. Δεν μας αρέσει η Κατσέλη, την πετάμε, μας αρέσει ο Στουρνάρας, τον κρατάμε.
  • Γ. Παπαδάκου: Περιμένετε, επειδή πηγαινοέρχεστε στην Ευρώπη και ξέρετε τι σημαίνει Κεντρική Τράπεζα, αυτά έχουν σχέση και με όσα συμβαίνουν στη Φρανκφούρτη, μιλάω για αυτήν που είναι η έδρα της ΕΚΤ.
  • Μα γι αυτό μιλάω. Λέω ότι κάνουνε το κορόιδο εκεί πέρα.
  • Γ. Παπαδάκου: Δεν έχει σχέση, δηλαδή, μόνο με τις επιλογές τις πολιτικές που γίνονται εδώ.
  • Προφανώς, προφανώς. Εδώ γίνονται επιλογές, καλές ή κακές, αλλά…

Γ. Παπαδάκου: Και βλέπετε ότι ο κ. Στουρνάρας χτες πήγε και αναφέρθηκε στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας.. Δηλαδή, αυτό είναι… πώς να σας το πω τώρα, αυτό δεν συνάδει ούτε με την εθνική μας ανεξαρτησία ούτε με τίποτε. Πήγε εκεί να κάνει τα παράπονά του. Δεν τάκανε εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να δώσει μια αναφορά, να πει, κοιτάξτε, εγώ βάλλομαι θεσμικά, γιατί αυτό επικαλείται ο κ. Στουρνάρας…

  • Ναί.
  • Γ. Παπαδάκου: Ότι βάλλεται θεσμικά, αυτό δεν λέει;
  • Ακριβώς, ναί. Όμως αυτό δεν τόπε εδώ πέρα. Έκανε μια δημόσια ανακοίνωση να παρέμβει ο Πρωθυπουργός και προφανώς και απάντησε ο κ. Τσίπρας εχτές – εκεί απάντησε. Και μετά ο κ. Στουρνάρας πήγε στη Φρανκφούρτη και τα είπε εκεί, έτσι; Kαι περιμένουμε και ανακοίνωση από τη Φρανκφούρτη, το ξέρετε; Kαι νάναι υπέρ του κιόλας.
  • Είναι εξηγήσιμο αυτό.
  • Γ. Παπαδάκου: Μου το εξηγείτε, κ. Μπαλαούρα, μετά το σύντομο διαφημιστικό;

Λοιπόν, ο Μάκης Μπαλαούρας μαζί μας, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και συνδικαλιστικό στέλεχος εκεί. Μας λέει για τον κ. Στουρνάρα, για τη σχέση… Επειδή είπαμε, κ. Μπαλαούρα, εμείς σε αυτή την εκπομπή μιλάμε πάντα για την ουσία των πραγμάτων καλά, θα τα βρει η δικαιοσύνη με τα των καταγγελιών του κ. Στουρνάρα,  ότι κατεγράφη, δηλαδή, και υπεκλάπη συνομιλία του και χρησιμοποιήθηκε από ένα μέσο. Λοιπόν, μας λέτε γιατί είναι εξηγήσιμο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Στουρνάρας, περιμένουμε και ανακοίνωση τώρα, δεν ξέρω όμως αν θα βγει, είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες, μπορεί ο κ. Ντράγκι να μη θελήσει περαιτέρω, μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού να πάρει θέση σε όλο αυτό, γιατί, λοιπόν, είναι εξηγήσιμο;

  • Είναι εξηγήσιμο διότι δυστυχώς η ΚΕΤ για το προεδρείο που σχηματίστηκε, το Διοικητικό συμβούλιο, έχουνε δύο και τρία όργανα αλλά δεν έχει σημασία, μέσα στα όργανα είναι όλοι λες και είναι σύντροφοι μεταξύ τους, δεν θέλω να πω τίποτε άλλο, δηλαδή, αλληλοκαλύπτονται σε όλα τα πράγματα. Θυμάμαι δύο περιπτώσεις ή τρείς.
  • Γ. Παπαδάκου: Για πείτε μας.
  • Ο ένας ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είχε εντοπίσει αβλεψίες.
  • Γ. Παπαδάκου: Όχι μόνον αβλεψίες, είχε εντοπίσει πολλά, έγινε δικογραφία.
  • Προσπαθώ να τα πω ελαφρότερα, κ. Παπαδάκου. Είχε εντοπίσει λοιπόν πολλά πράγματα και του είχε ζητήσει εξηγήσεις ο Πρόεδρος του κεντρικού τραπεζίτη αλλά αυτός τον είχε γράψει που λέμε. Απευθύνθηκε λοιπόν ο Χριστόφιας δημοσίως στην κυπριακή κοινή γνώμη.
  • Γ. Παπαδάκου: Ο Πρόεδρος της Κύπρου;
  • Ναι, ο Πρόεδρος της Κύπρου. Λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον αγνοήσανε και στη συνέχεια, ύστερα από κάνα- δυο μήνες, επιβάλανε αυτά τα φοβερά μέτρα και οδηγήσανε σε μνημόνιο την Κύπρο ολόκληρη, από τις αβλεψίες του.
  • Γ. Παπαδάκου: Το 2013 είχε γίνει αυτό.
  • Ακριβώς. Το δεύτερο παράδειγμα που υπάρχει είναι ότι,ενω απαγορεύεται από την ΕΚΤ ένας πρόεδρος της ΕΚΤ να πάει σε ανταγωνιστική θέση ή σε δουλειά που εμπίπτει στις προηγούμενες αρμοδιότητες που κατείχε..
  • Γ. Παπαδάκου: O Tρισέ;
  • Οχι, ο αμέσως προηγούμενος, πριν από τον Τρισέ, δεν θυμάμαι το όνομά του, πήγε και έγινε στελεχάρα σε μια ανταγωνιστική εταιρεία εκτύπωσης τραπεζογραμματίων, τη Ντελαρί.
  • Γ. Παπαδάκου: Μάλιστα.
  • Αυτά. Και δε μίλησε κανείς. Επειδή συμμετείχα και στην Ένωση Υπαλλήλων των Κεντρικών Τραπεζών, γι αυτό πήγαινα στη Φρανκφούρτη επί δέκα χρόνια. Συνεδριάζαμε δύο φορές το χρόνο. Τα είχαμε βάλει λοιπόν αυτά τα θέματα, και οι Ιταλοί, και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί : πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι εκεί;
  • Γ. Παπαδάκου: Bλέπουμε δηλαδή ότι η διαπλοκή έχει γίνει εξαγωγή από εδώ.
  • Δεν ξέρω αν είναι εξαγωγή από εδώ ή αν μας ήρθε απέξω. Και ένα τρίτο παράδειγμα : του Μπερλουσκόνι, που είχε κόντρα με τον Κεντρικό  Τραπεζίτη της Ιταλίας και υπέκλεψε η εκεί ΚΥΠ συνομιλίες του, όπου έκανε παζάρια για να πουλήσει μια τράπεζα σε μία άλλη και να πάρει και το μερίδιό του και ο Μπερλουσκόνι τον έβγαλε στη φόρα.
  • Γ. Παπαδάκου: Τον υπέκλεψε, δηλαδή ;
  • Ναί, τον υπέκλεψε και παρόλα αυτά πήγαν να τον κρατήσουν στη θέση του, όμως έγινε τόσο μεγάλη φασαρία στην Ιταλία που δεν τον κράτησαν τελικά, έτσι; Λοιπόν, υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι κατά το δοκούν και όπως τους βολεύει αυτούς.
  • Γ. Παπαδάκου: Γίνονται, δηλαδή, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κ. Μπαλαούρα, αυτό λέτε εσείς;
  • Ναί.
  • Γ. Παπαδάκου: Λοιπόν, τώρα, από την άλλη πλευρά έχουμε κι άλλα θέματα μέσα στη χώρα, τα οποία δεν κουβεντιάζονται, να μην πω τι κουβεντιάζεται τώρα…
  • Πάντως, σας ξαναλέω, ότι κανένας κεντρικός τραπεζίτης από το Χαλκιά, τον Προβόπουλο, το Στουρνάρα, τον Χριστοδούλου, μέχρι τον Παπαδήμο, δεν είχε κάνει δημοσίως πράγματα.

Στην έκθεση που κάνανε κάθε χρόνο, τώρα γίνονται οι εκθέσεις τρείς φορές το χρόνο,

  • Γ. Παπαδάκου: Εκεί αναδεικνυόταν η άποψή τους.
  • Εκεί φαινόντουσαν κάποια πράγματα είτε για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είτε για τα δάνεια.
  • Γ. Παπαδάκου: Ναι, το θυμάμαι.
  • Είτε για τα δάνεια είτε για τα λοιπά θέματα. Δεν ήτανε μια σύγκρουση άμεσα σε μια πολιτική κατεύθυνση.
  • Γ. Παπαδάκου: Κατάλαβα, κ. Μπαλαούρα. Ξέρετε τώρα αυτό γίνεται σε μία εποχή όπου υπάρχει αυτή η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια… Άκουσα και τον κ. Καραμούζη χτες, ο οποίος τοποθετήθηκε ήπια, θα έλεγα, ο άνθρωπος, σε άλλο κανάλι, στο Σκάι νομίζω τον άκουσα. Λοιπόν, γίνεται αυτό σε μια εποχή που διεξάγεται η συζήτηση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες. Έχουν καταλήξει βεβαίως, έχουν συμφωνήσει, αλλά είναι μια κρίσιμη εποχή για όλα αυτά. Έτσι; Το να συμβαίνει δηλαδή αυτή η ιστορία (τώρα) ενώ θα πρέπει να συνεργάζεται η κυβέρνηση...
  • Ακριβώς. Διαφορές θα υπάρχουν. Εδώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ του εκάστοτε Πρωθυπουργού με κεντρικούς υπουργούς. Έτσι;

 

Μόνο καλά λόγια ακούμε πια από τους ευρωπαίους

 

  • Γ. Παπαδάκου: Nαί, δε λέμε γιατί να υπάρχουν διαφορές σε ζητήματα πολιτικής ακόμη κι αν ο κ. Στουρνάρας επιλέγει να τις δημοσιοποιήσει. Έτσι επιλέγει. Οκ. Αλλά αυτό δεν είναι το μείζον. Αυτό ίσως είναι και το έλασσον. Το μείζον είναι η συνεργασία και όλα αυτά να αποβαίνουν προς όφελος του πολίτη. Τώρα, για πείτε μου λίγο, μιας κι έρχεστε και από το εξωτερικό, ποια είναι η αίσθηση που υπάρχει ενόψει και των Ευρωεκλογών; Ποια είναι η αίσθηση που υπάρχει έξω; Γιατί εδώ μας παρουσιάζεται μια εικόνα ότι η ΕΕ έχει την αίσθηση ότι αλλάζει σελίδα η χώρα μας εδώ. Ποια είναι η γνώμη σας ;
  • Kοιτάξτε, τώρα για τη χώρα μας, μόνο καλά λόγια ακούστηκαν. Εγώ συμμετέχω από την πρώτη μέρα που είμαι Πρόεδρος Οικονομικών της Βουλής, δηλαδή από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Πολλές φορές, όταν πηγαίναμε σε τέτοιες συνάξεις, όπως είναι τα εξάμηνα τα ευρωπαϊκά, κυρίως αυτά, αλλά και η εβδομάδα όπου ήμασταν προχτές, η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική εβδομάδα, εμείς είμασταν στη γωνία. Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά (το Σεπτέμβρη του 2015), επειδή δε μάσαγα τα λόγια μου, γιατί είχαμε τις σκληρές συγκρούσεις τότε με τους θεσμούς, μου κάνανε κριτική στο λόγο μου διάφοροι, κι όχι μόνο Ολλανδοί ή Γερμανοί, αλλά και από άλλα κράτη, και μάλιστα από τα νέα κράτη…
  • Γ. Παπαδάκου: Μιλήσατε και με τον κ. Μοσκοβισί;
  • Όχι, δεν μίλησα αυτή τη φορά ενώπιος ενωπίω.
  • Γ. Παπαδάκου: Ξέρω ότι μιλάτε τακτικά.
  • Όχι, απλώς είπα ότι θα τον περιμένω την επόμενη εβδομάδα. Θάρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, που θα το προεδρεύσω στην Επιτροπή των Οικονομικών και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Απλώς βάλαμε κάποια θέματα και τα βάλαμε πάρα πολλοί και αυτό έχει μια σημασία μεγάλη. Σκληρά, μάλιστα, πολλοί από μας βάλαμε δύο ζητήματα.

Θεριεύει η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και η ΕΕ αδιαφορεί

  • Γ. Παπαδάκου: Πείτε μου, ποια;
  • Το ένα είναι για τον έλεγχο της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου εκεί υπάρχουν πολλά και βαριά πράγματα και ανεπάρκειες του συστήματος και αν θέλετε και κάλυψή τους από ορισμένα κράτη, που βάζουνε ουσιαστικά βέτο για να μην προχωρήσει η ΕΕ σε μέτρα. Να πω ένα παράδειγμα.
  • Γ. Παπαδάκου: Αυτό να πείτε και να τελειώσουμε.
  • Δώστε μου λίγα λεπτά ακόμα.

Γ. Παπαδάκου: Τότε να πάμε σε τίτλους ειδήσεων και επανερχόμαστε αμέσως μετά. Σας διέκοψα όταν πήγατε να μου πείτε, κ. Μπαλαούρα, ποιοι δεν θέλουνε μέτρα από την Ευρώπη για τους φοροφυγάδες και τους καλύπτουν κιόλας, έτσι;

  • Kοιτάξτε να δείτε, υπάρχουνε κράτη όπως η Ιρλανδία, για παράδειγμα.
  • Γ. Παπαδάκου: Όπως;
  • H Ιρλανδία, η οποία δεν θέλει μέτρα, διότι οι εγκαταστάσεις, πχ, της Google, είναι εκεί.
  • Γ. Παπαδάκου: Σε κείνα τα ωραία νησιά, που έγραφα εγώ.
  • Ναί.
  • Γ. Παπαδάκου: Τα νησιά Γκέρσευ. Αυτά υπάγονται στη Βρετανία, βέβαια.
  • Υπάρχουν και άλλα κράτη που κάνουν το κορόιδο με συνέπεια να μην μπορεί να προχωρήσει το πράγμα. Να σας πω άλλο παράδειγμα. Τα τελευταία που έχουν βγει στη φόρα για φοροδιαφυγή και απάτη μαζί, όπως το σκάνδαλο της Cumx και Cum, που κόστισε την ΕΕ πενήντα πέντε (55) δισεκατομμύρια. Eπομένως αυτά τα θέματα χωρίς όλη την Ευρώπη, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Δεν μπορεί ένα κράτος μονομερώς να τα αντιμετωπίσει, είναι δύσκολο. Η Γαλλία προσπαθεί τώρα κάτι να κάνει αλλά δεν ξέρουμε και σε ποια κατεύθυνση. Αλλά η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και μπορεί κάπως να επηρεάσει την ΕΕ. Αν λοιπόν δεν βάλουνε μυαλό, γιατί εδώ είναι ζητήματα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, με το ξέπλυμα και όλα αυτά…
  • Γ. Παπαδάκου: Καλά, το ξέπλυμα είναι και φοροδιαφυγή αλλά πολλές φορές είναι και εγκληματικές ενέργειες, το ξέρουμε πολύ καλά, είναι μίζες, είναι μαύρο πολιτικό χρήμα, είναι και ναρκωτικά, είναι και…
  • Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τα δημόσια ταμεία όλων των κρατών. Το δεύτερο θέμα που κουβεντιάσαμε είναι το εξής: προχτές ήταν τα γενέθλια των 20 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του ευρώ.
  • Γ. Παπαδάκου: Το 1999.
  • Ναί. Εμείς μπήκαμε τρία χρόνια μετά, το 2002. Τότε θυμάμαι εγώ κουβέντιαζα με το Λουκά Παπαδήμο ο οποίος ήτανε… Είχε άποψη γι αυτά τα πράγματα, δεν συμπίπταν οι απόψεις μας αλλά ο άνθρωπος με βοήθησε, γι αυτό σας λέω ότι υπάρχει διαφορετική νοοτροπία, με βοήθησε στο να βρω υλικό για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
  • Γ. Παπαδάκου: Μάλιστα.
  • Γιατί υπήρχαν έντονες επιφυλάξεις στην Ελλάδα. Εγώ ήμουν από εκείνους που είχαμε φτιάξει μια επιτροπή που έλεγε ότι δεν ήταν ώριμη η Ελλάδα για να μπει στη ζώνη του ευρώ ακόμα. Κυρία Παπαδάκου, και η ισοτιμία με την οποία μπήκαμε στο ευρώ δεν ήταν η καλύτερη, για να μην πω τίποτε παραπάνω… Και αυτά τα έθιξα στην ομιλία μου και έθιξα κυρίως ότι ενώ ο στόχος της ΟΝΕ ήταν η σύγκλιση των οικονομιών της Ευρώπης
  • Γ. Παπαδάκου: Η σύγκλιση του Βορρά και του Νότου
  • Η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Βλέπουμε όμως ότι έγινε πράγματι διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών κι ενίσχυση των ροών κεφαλαίων, όμως, ταυτόχρονα δεν οδήγησε αυτό σε μεγαλύτερη κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Να τελειώσω ένα λεπτό. Έθιξα το θέμα του Eurogroup, που εμείς το έχουμε ζήσει πολύ στην Ελλάδα. Το Εurogroup, λοιπόν, το οποίο δεν έχει θεσμική νομιμοποίηση από κανέναν. Έθιξα κι αυτά και είπα για τους πολιτικούς του Eurogroup που είναι ανεξέλεγκτοι αλλά και για τους τεχνοκράτες που στριφογυρίζουν και δίνουν τη γραμμή. Επομένως έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου γιατί έτσι τροφοδοτούνται ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές θέσεις.
  • Γ. Παπαδάκου: Κύριε Μπαλαούρα, ευχαριστούμε πολύ.
  • Σας ευχαριστώ κι εγώ, νάστε καλά.
To ηχητικό αρχείο εδώ :