image_pdfimage_print

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας έδωσα συνέντευξη στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Παραπολιτικά» και «Alpha 9.89», όπου σχετικά με την ΠΓΔΜ ανέφερα μεταξύ άλλων: «Πρέπει να υπάρξει λύση. Λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν λόγω πιέσεων από κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα. Και το έχουμε και αυτό κληρονομήσει… Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για όνομα Βόρεια Μακεδονία όπως και για το Σλαβομακεδονία. Δηλαδή ένας γεωγραφικός ή εθνοτικός προσδιορισμός».
Σε ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου αν απορρίπτω το όνομα Μακεδονία απάντησα: «Εγώ προσωπικά όχι. Πρέπει βέβαια και από την άλλη πλευρά να υπάρξουν κινήσεις τακτοποίησης κάποιων πραγμάτων που δεν τα τακτοποιούν, ίσα-ίσα τα οξύνουν. Αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγμα… ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει είμαι απόγονος του Μεγαλέξανδρου… Έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια τώρα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση τότε του Κων/νου Μητσοτάκη υπέκυψε και άλλες κυβερνήσεις δεν το είχαν προχωρήσει. Θυμάμαι την πρόταση Πινέιρο η οποία ήταν πάρα πολύ καλή…»
Λίγο αργότερα μίλησα και στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, όπου και εξήγησα: «Είναι de facto η ονομασία των Σκοπίων ως Μακεδονία σε όλα τα διεθνή φόρα. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη σύνοδο όλων των συντηρητικών κομμάτων της ΕΕ, του αδελφού «Λαϊκού Κόμματος», καθήμενος δίπλα με τον πρωθυπουργό της ΠΔΓΜ Γκρούεβσκι με την ταμπέλα με το όνομα Μακεδονία, αλλά δε σηκώθηκε να φύγει. Το ίδιο, έκαναν και οι υπουργοί της κυβέρνησης του σε όλα τα διεθνή φόρα. Είπα ότι το de facto θα επικρατήσει και εν πάση περιπτώσει αν αφαιρέσουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις δε θα με πείραζε να επικρατήσει». 
Από την τοποθέτησή μου γίνεται ξεκάθαρη η θέση μου για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που έπαιζαν με τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Και στις δύο συνεντεύξεις μου δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να περιγράψω την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και δυόμισι δεκαετίες, με συνέπειες να αναγνωρίσουν με το όνομα «Μακεδονία», τουλάχιστον 133 κράτη, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αγγλία… Και επέρριψα τεράστιες ευθύνες στους συντηρητικούς κύκλους και της χώρας μας, αλλά και της γειτονικής. Οι εθνοκάπηλοι, είτε Έλληνες είτε Σκοπιανοί είτε Μακεδόνες (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι ίδιοι και ευθύνονται το ίδιο. Οι ρήτορες του αλυτρωτισμού από κει και οι εθναμύντορες από δω «βλάπτουν το ίδιο», όπως θα `λεγε κι ο Καβάφης. Τις ίδιες χλαμύδες φοράνε και οι γείτονες και οι ντόπιοι «μεγαλέξαντροι». Οι ντόπιοι μάλιστα φτάνουν ακόμα και στο σημείο να μου ζητάνε να… παραιτηθώ από τη βουλευτική μου έδρα (βουλευτής της ΝΔ), που τιμώ χωρίς να έχω ανάγκη από δύο μανδύες – άλλον για εθνική, εσωτερική κατανάλωση και άλλον για την ευρωπαϊκή μου παρουσία. 
Και, εν τέλει, αυτό το Μ στο ακρωνύμιο ΠΓΔΜ, όπως άηχα συμφωνήσαμε να λέμε αυτή τη βαλκανική χώρα, το αρχικό της λέξης Μακεδονία δεν είναι; Ή εγώ το ερμηνεύω λάθος;