image_pdfimage_print

Προχθές υπογράφηκε από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης για βιομηχανική χρήση. Η ΚΥΑ υπογράφτηκε ενάμιση μόλις μήνα μετά τη σχετική Ερώτηση που υπέβαλα μαζί και με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς, φαίνεται να έρχεται σα συνέπειά της, πράγμα που με ικανοποιεί και με χαροποιεί.
 Στην Ερώτηση εκείνη, σημειώναμε ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί, δεδομένων και των κλιματικών συνθηκών της χώρας μας να αποβεί θετικός παράγοντας στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναπροσανατολίσει και να αναπτύξει εκ νέου την πρωτογενή και δευτερογενή της παραγωγή, ενώ παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εδαφών. Θα σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων κλωστικής κάνναβης από το εξωτερικό, ενώ θα δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών. Η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.  
 Είχαμε επίσης προβάλει το αίτημα νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους, αφού η δυνατότητά της να συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού την έχει καταστήσει προϊόν εξαιρετικά πολύτιμο. Τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και η Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, μας διαβεβαίωσαν ότι η ΚΥΑ καλύπτει και τη φαρμακευτική κάνναβη ως είδος της βιομηχανικής κάνναβης, 
 Με την ΚΥΑ, καθορίζεται πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή της καλλιέργειας των ποικιλιών αυτών που προορίζονται αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται σύστημα προέγκρισης για την καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση, η οποία θα χορηγείται από τα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή.

https://www.ilialive.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%82.html