image_pdfimage_print

Για τη συζήτηση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Έχω την αίσθηση ότι η συζήτηση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί κυρίως στην απομείωση του χρέους. Συζητήθηκε προχτές στο Washington Group  και ήδη συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Τα άλλα τα ζητήματα, όσον αφορά τα προαπαιτούμενα, είναι γνωστά. Δεν είναι νέα μέτρα. Είναι ρυθμίσεις νομοθετικές που αμέσως μετά την ψήφισή τους στη Βουλή – που νομίζω θα γίνει σε δέκα μέρες περίπου– θα βγουν υπουργικές αποφάσεις. Είναι θέματα που τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε δρομολογήσει τα πιο πολλά από αυτά. Οι ουρές είναι τώρα.

Περικοπές των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις

 Είναι προφανές ότι ενδεχομένως να μπουν και ζητήματα σαν τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Μπορούμε να θέσουμε οι βουλευτές τέτοια θέματα, αλλά καλύτερα να τα θέσουμε σε μια κατοπινή περίοδο, μετά το Eurogroup. Τότε θα έχουμε την άνεση και την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα αυτά. Η ζωή δε σταματά στις 21 Ιουνίου! Και μετά τον Αύγουστο, που βγαίνουμε απ` το πρόγραμμα μπορούμε να σταθμίσουμε τα πράγματα, να δούμε δυνατότητες διαπραγματευτικών θέσεων. Η επιβολή των περικοπών των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις έγινε μετά από σκληρή απαίτηση του ΔΝΤ. Εμείς και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν το θέλαμε. Το ΔΝΤ ισχυριζόταν – και άλλη μια φορά έπεσε έξω στις προβλέψεις του –  ότι δε θα πιάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και δε θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 1%. Και τα δύο τα υπερκαλύψαμε. Επομένως έχουμε όλα τα επιχειρήματα να διαπραγματευθούμε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

Μαζί με την είδηση της περικοπής ενός μέρους της προσωπικής διαφοράς  των συντάξεων μέχρι 18%, έχουμε ψηφίσει τα αντίμετρα, τα οποία αφορούν την παιδική φτώχεια, τους παιδικούς σταθμούς, την επιδότηση ενοικίου ή δανείου νέων ζευγαριών κι ένα σωρό άλλα πράγματα που αλλάζουν την εικόνα της χώρας μας που γίνεται πιο ευρωπαϊκή. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, που είναι ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε τα μαθητικά γεύματα, δεν το εφάρμοσε για παιδιά που δεν είχανε να φάνε, αλλά επειδή συνυπάρχουν παιδιά διαφόρων κοινωνικών τάξεων και τρώνε το ίδιο φαγητό, επομένως αμβλύνονται οι αντιθέσεις.

Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν όταν πιάσουμε τους στόχους.

Η Ιταλία και η πορεία της Ευρώπης

Η περίπτωση της Ιταλίας έχει διττή ανάγνωση, γιατί από τη μια μεριά ανεβαίνουν τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου ανεβαίνουν όμως και τα ομόλογα κρατών όπως η Ελλάδα, πράγμα που δεν είναι καλό για μας. Από την άλλη μεριά δείχνει ότι ένα μεγάλο κράτος, που μετέχει στους G7, τραντάζει ήδη συθέμελα την Ευρώπη. Δε μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα. Πρέπει η Ευρώπη (η Γερμανία, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να αντιληφθεί ότι με τη γραμμή του νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας λιτότητας  θα υπάρχουν πολλά ανώμαλα πράγματα στην Ευρώπη. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αυστρία, που είχε μια δομημένη δημοκρατία και βλέπουμε τις ανωμαλίες τις Ιστορίας: η δημοκρατία υποχωρεί, βγαίνουν ακροδεξιά κόμματα. Η Ευρώπη θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά, για να πάρει σωστή κατεύθυνση.

Το Μακεδονικό

Η συμφωνία ήταν να ζητήσει ο Ζάεφ τηλεφωνική συνομιλία με τον Τσίπρα, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.  Αυτό δεν έχει γίνει ως τώρα, γιατί, όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη FYROM. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Το όνομα θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, θα είναι erga omnes, κι αυτό θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας. Μακάρι να έρθει η σύμπνοια στη FYROM γιατί η Ελλάδα είναι ένας πόλος ειρήνης και σταθερότητας και για την υπόλοιπη Βαλκανική.

Για τον αντιστασιακό Μπ. Ρούπα

Ο Μπάμπης Ρούπας, που πέθανε την περασμένη βδομάδα, ήταν μια εξαιρετική φυσιογνωμία. Τον έζησα από πολύ κοντά. Στρατολογήθηκα μαζί με το Δημήτρη Παπαχρήστο. Είχαμε κάποιες «περγαμηνές» από τη δικτατορία και μας επιστράτευσε ο Μανώλης Γλέζος. Μπήκαμε λοιπόν στο Εθνικό Συμβούλιο, εγώ μάλιστα έγινα και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα. Εκεί λοιπόν, πέραν του Γλέζου, είχα άμεση σχέση και με το Μπάμπη Ρούπα. Ο οποίος ήταν ένας μειλίχιος άνθρωπος, πανέξυπνος, οργανωτικός. Μου μετέφραζε κείμενα από τα γερμανικά. Τα χε μάθει στις φυλακές – 18 χρόνια είχε κάνει, σε όλη την Ελλάδα.