image_pdfimage_print

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Σύνταγμα. Μόλις είχαμε πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν καταπνίξει τους δρόμους μέχρι το Μοναστηράκι με τα χημικά και βαρούν όποιους βρουν στο δρόμο τους. Το παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, μπάχαλοι δηλαδή και μπάτσοι, εκκενώνει την Όθωνος, την Πλατεία και τους γύρω δρόμους.


Η δική μας Αριστερά, που σωστά έχει αναδείξει τους «αγανακτισμένους» ως προφυλακή του κινήματος, στέκεται πάλι ανήμπορη απέναντι στους μπαχαλάκηδες. Τους αντιμετωπίζει λίγο ιδεολογικά, ούτε κατ’ ελάχιστον, όμως, οργανωτικά…
Ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά στα ΜΑΤ, στην Αμαλίας, στις σκάλες της Πλατείας από το πουθενά ένας τυμπανιστής. Ο ΜΑΤατζής κλωτσά το ταμπούρλο και το μόνο που καταφέρνει είναι να χαλάσει στιγμιαία τον ρυθμό.

Όπως στο «Τενεκεδένιο ταμπούρλο» στη Ναζιστική Γερμανία

Ο τυμπανιστής συνεχίζει να χτυπά. Ο γητευτής των ΜΑΤατζήδων. Τον κοιτούν αποσβολωμένοι. Όπως στο «Τενεκεδένιο ταμπούρλο» του Γκύντερ Γκρας, όπου ο νάνος τυμπανιστής που το χτυπά εκφράζοντας τα συναισθήματα και την οργή του. Στο ναζιστικό καθεστώς, στον πόλεμο, στην μεταπολεμική εποχή…
Ο ήχος δίνει θάρρος και κουράγιο σε δυο άτομα που έρχονται από την πλατεία. Σφίγγουν τα χέρια. Μετά άλλοι δύο, τρεις. Στο τέλος «χίλιοι δεκατρείς» σχηματίζουν αλυσίδες στα σκαλοπάτια της πλατείας μπροστά στα ΜΑΤ με το ταμπούρλο να συνεχίζει απτόητο, όπως οι Τσιγγάνοι στο χωριό μου, που παίζουν ατέλειωτα στον χορό των «Γενιτσαραίων».
Εκείνη τη στιγμή ήθελα να βγουν από την Βουλή μέσα από το δρομάκι, πάνω από τα ανθοπωλεία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να διαπεράσουν τα ΜΑΤ και να ενωθούν με τον «μικρό τυμπανιστή» και την αυθόρμητη αλυσίδα. Τους ζητούσε η πλατεία από μέρες, πολύ περισσότερο τους ήθελε προχθές.
Πράξη απείρως συμβολική. Να πως δένεται η πολιτική με το κίνημα… Έμαθα ότι εκείνη την ώρα συζητούσαν να πάνε στον Παπουτσή, για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία κ.τ.λ. Καλή ενέργεια. Πλην όμως στατική. Θα μπορούσε να γίνει το βράδυ ή την άλλη μέρα.
Ο μικρός τυμπανιστής και η άγνωστη παρέα του έμειναν μόνοι στην πλατεία.
Ο ήχος του τύμπανου ακούγεται ακόμα…

*Από την «Εποχή»