image_pdfimage_print

Του Μάκη Μπαλαούρα*
Καταργούν δικαιώματα, συμπιέζουν ασφυκτικά την αμοιβή της εργασίας, υπονομεύουν τις εργασιακές σχέσεις, γκρεμίζουν κοινωνικές κατακτήσεις, διαλύουν το δημόσιο τομέα, υποβαθμίζουν δημόσια υγεία και εκπαίδευση με την υπόσχεση ότι μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση.
Ο «μονόδρομός» τους, όμως, βυθίζει ήδη την Ευρώπη στην πιο βαθιά ύφεση, ανεργία, ανέχεια. Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης υποχρεώνονται να καταφύγουν στο μηχανισμό στήριξης, που επιβάλλει τη σκληρότερη συνέχιση της ίδιας περιοριστικής οικονομικής πολιτικής και, έτσι, εντείνει το πρόβλημα που υποτίθεται ότι πάει να λύσει: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία… Το κακό αγγίζει ακόμη και χώρες του πυρήνα: πολλοί προβλέπουν ότι τα αμέσως επόμενα θύματα θα είναι η Ιταλία, πιθανότατα και η Γαλλία…Τα PIGS και όχι μόνο!

Για να λυθεί το μόνιμο αδιέξοδο, όπως προτείνουν οικονομολόγοι, ακόμα και από την ίδια όχθη, των κυβερνώντων (Πωλ Κρούγκμαν, Κένεθ Ρογκόφ – πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ) πρέπει:
Πρώτον: να γίνει αναδιάρθρωσή του χρέους, ή αναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής, ακόμα και η διαγραφή σημαντικού μέρους ή και του συνόλου των χρεών, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Δεύτερον: να δανείζει απευθείας η ΕΚΤ τα κράτη, όπως γίνεται στις ΗΠΑ, Αγγλία, Ιαπωνία με χαμηλό επιτόκιο. Αντίθετα σήμερα η ΕΚΤ δανείζει εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 1% και αυτές με τη σειρά τους δανείζουν τα κράτη με επιτόκια απ’ο 5%-έως 10%. Ληστεία, χωρίς προσχήματα, σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών.
Η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει στροφή 180 μοιρών, προκειμένου να μη βυθιστεί χωρίς επιστροφή στα αδιέξοδα του μονεταρισμού και του νεοφιλελευθερισμού, που ανοίγουν το δρόμο στην ολοκληρωτική επικράτηση των νόμων της οικονομικής –και όχι μόνο– ζούγκλας. Μόνη ελπίδα της είναι να αφυπνιστούν τα θύματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής.
*Από την ΕΠΟΧΗ