image_pdfimage_print

Καλά νέα για το Φράγμα Πηνειού
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε αρνητικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα παραλίμνια εδάφη του Φράγματος Πηνειού
Νίκη των πολιτών και της (σχηματισμένης) πλειοψηφίας του Δήμου Ήλιδας!!
Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι «μέτοχοι» που «τσίμπησαν» σε όσους ως «κονκισταδόροι» μοίραζαν καθρεφτάκια και χάντρες για να δελεάσουν τους ιθαγενείς για να αρπάξουν την γη τους…

Επανέρχονται ανεμογεννήτριες σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία

Δηλώνω, εξ αρχής ότι είμαι υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ιδιαίτερα στην πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. Σημειώνω, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους της για τις ΑΠΕ.
Όμως η ανάπτυξη των ΑΠΕ δε μπορεί από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον να μετατρέπονται σε λαίλαπα.
Ξανά, με αφορμή ενημέρωση μου από τον ενεργό πολίτη Ζαχάρως Φώτη Δημήτρουλα, μετά από ένα έτος, επανέρχεται ο κίνδυνος από ανεμογεννήτριες στον μεγαλύτερο κύκλο αρχαιολογικών τόπων της Ευρώπης στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, με τριάντα, τουλάχιστον, αρχαιολογικές περιοχές, που καλύπτουν όλο το χρονικό φάσμα της ιστορίας του ανθρώπου, καθώς και σε καταστροφή σημαντικών ειδών άγριας πανίδας και τοπίων ιδιαίτερου κάλλους! Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος. Έχει βρεθεί ο βωμός του Δία, το στάδιο, ο ιππόδρομος και το ιερό του Πάνα, εκεί που σε ένα σπήλαιο ερωτοτροπούσε με την Σελήνη…
72 τερατόμορφες ανεμογεννήτριες, ύψους 185μ. και ανοίγματος άνω των 90μ (!) θέλουν να εγκαταστήσουν στη περιοχή δάσους επιχειρηματικά συμφέροντα. Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων θα εκχερσωθούν-αποψιλωθούν. Δρόμοι πρόσβασης, θα ισοπεδώσουν το όρος, θα κατατμήσουν τους οικοτόπους, ενώ θα εκθέτουν γειτονικούς οικισμούς σε ηλεκτρομαγνητική επίδραση. Όλα αυτά με μη αναστρέψιμες συνέπειες σε κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους.
Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, που υπάρχει στη περιοχή, ένα παγκόσμιου φήμης ιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ ) έδωσε βεβαίωση παραγωγής, χωρίς να κοινοποιήσει, μέσα σε συνολικά 2 μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 § 7 του ν. 4685/2020, σε κανέναν από τους φορείς που υπέβαλαν αντιρρήσεις προ 1,5 έτους. Και παρά το γεγονός ότι η απόφασή της γράφει: «Η παρούσα κοινοποιείται στους προβάλλοντες αντίρρηση», ούτε και κατόπιν εορτής, ακόμα δεν έχει κοινοποιήσει!!! Πιθανόν, η εταιρία (σε συνεννόηση με ΡΑΕ;) να άλλαξε το όνομα της προκειμένου να ξεπεράσει αντιδράσεις και τις τυπικές υποχρεώσεις το Νόμου..
Η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, όπως με ενημέρωσε δεν έχει λάβει ακόμα έγγραφο της ΡΑΕ. Θυμίζω επίσης ότι η Εφορία είχε υποβάλλει πριν 18 μήνες εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να κηρυχθεί το Λύκαιο Όρος αρχαιολογικός χώρος!

Εμείς οι θνητοί θα αντιδράσουμε ή θα περιμένουμε όλα από τους θεούς ή τη τύχη; Οι κάτοικοι Ζαχάρως – Φιγαλείας, Ανδρίτσαινας – Κρέστένων, Μεγαλόπολης και Οιχαλίας μαζί με τα τοπικά και δημοτικά συμβούλια θα αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απειλή με κάθε νόμιμο μέσο.

Θεοί και φορείς μας καλούν σε αγώνα δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο